11.10.2024
Tampereen Laterna, huhhuh, nyt on muistoja. Laternalla on ollut monta elämää ja nimeä aina 1890-luvulta lähtien, mutta omat ensikokemukseni ovat 1990-luvulta. Vietin useamman illan sekä ylimmässä kerroksessa teknobileissä että nykyisessä ravintolatilassa dj-iltoina juopotellen. Ravintolamuistot ovat myöhempiä, vuoden 1998 remontin jälkeen 2000-luvun puolelta. Olen viettänyt Laternassa ystävien syntymäpäiviä, professori- tai väitösjuhlia. Filosofisivupersoonani oli myös järkkäämässä taloon niin & näin kirjasarjan hienot juhlat taannoin. Laterna olikin pitkään vain tilausravintolana juhlille. Ravintola kuitenkin loi nahkansa jälleen tänä vuonna, ja uuden iltaravintolan lista näytti vegaanisesti kiinnostavalta. Kun iki-ihana Ville Leinonen tuli keikalle Laternaan, päätimme yhdistää vaimon kanssa aterioinnin musiikkinautintoon.
Olimme jo etukäteen katsoneet listaa ja päätimme syödä kevyemmin, vaikka myös kolmen ruokalajin kokonaisuus löytyisi. Alkuruokalistalta tilasimme kummallekin miniblinit vegaanisena versiona sekä jaettavaksi ”Runoilijan perunat”. Pääruokapuolelta löytyisi valmiiksi vegaanisena pelmeniannos: yksi muhkea sienipelmeni punajuuriliemen, paahdetun punajuuren ja rapean porkkanan kanssa. Tämän tulen ehdottomasti testaamaan. Quorn-annoksen saa myös vegaanisena, joskin kuulemma silloin siihen tulee tilalle jokin toinen kasvisproteiini. (Joskin Quornia alkaa saada myös hiljalleen vegaanisena versiona joistain kaupoista.)
Olen syönyt hyvin harvoin vegaanisia blinejä ravintolassa, ja muistan vain yhden hyvän kokemuksen, vuonna 2018 vanhassa Tampereen Kattilassa. Hyviä blinejä olen kyllä saanut, niin vaimon kokkaamina kuin aikanaan Jyväskylässä Ravintolapäivänä, kun olin apukokkina yhden illan bliniravintolassa. Nämä olivat oivallisia! Koostumus oli mehevän ilmava, ja taikinassa oli kuitenkin kunnolla makua. Pinta oli rapeutunut juuri sopivasti.
Shown varastivat kuitenkin perunat. Ei hyvänen aika. Mikäli oikein päättelimme, ”Runoilijan perunat” on tehty yrttiseen perunasosepohjaan. Kuutioiksi leikattu sose on uppopaistettu niin, että pinta on muodostanut hunajakennomaisen rapean suolaisen täydellisyyden. Yrttien maku ja tuoksu levisi ihanasti suuhun, ja piparjuurinen majoneesi oli juuri oikea kumppani. Pelkästään näiden takia Laternaan kannattaa tulla.
Koska keikan alkuun oli aikaa, tilasimme myös jälkiruokalistalta ”Jäätävää meininkiä” eli talon puolukkajäädykettä kuumalla kinuskikastikkeella. Aivan loistava annos oli tämäkin! Hyvää vegaanista kinuskia saa liian harvoin. Tämä oli paahteista ja pysyi juoksevana hyvin – usein vegaaniset viritelmät jähmettyvät ennen aikojaan. Jäädykkeen puolukka ja tuoreet sokeroidut puolukat täydensivät nekin toisiaan.
Kerrassaan mainiota.
Laterna
Puutarhakatu 11
Tampere
ma–ti suljettu
ke–to 17–22
pe–la 17–24
su suljettu