Gopal Tammela

"Silloisessa Suomessa Gopal oli kasvissyöjien turvapaikka, varsinainen aarreaitta."

27.1.2014

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Alkuperäinen Gopal sijaitsee Tammelantorin viereisen Emil Aaltosen puiston kulmalla. Olen käynyt ravintolassa säännöllisesti sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 1997, kun olin vielä Muutoksen kevät -lehden päätoimittaja ja aktiivinen ympäristö- ja eläinoikeusliikehdin-nässä. Silloisessa Suomessa Gopal oli kasvissyöjien turvapaikka, varsinainen aarreaitta.

Sittemmin kasvissyöjien tai kasvisruokaa suosivien elämä on helpottunut, mutta Gopal on pysynyt vakaasti suosikkina. Kuten totesin aiemmassa Café Gopalin arviossa, valitsen näiden keskustan eri laidoilla olevien paikkojen välillä lähinnä muiden määränpäideni mukaan. Lounastukseen pidän kumpaakin yhtä hyvänä.

Jotkin yksittäiset ruokalajit tehdään yhdessä paremmin kuin toisessa, ja vaikka ruoanlaittotyyli on hyvin samanlainen, on makumaailmassa vivahde-eronsa. Lasagne tehdään esimerkiksi Tammelassa ehdottomasti paremmin, mutta Café Gopalissa kikherneruuat tapaavat olla parempia. Kaikkiin Gopaleihin pätee myös, kuten yleensäkin lounasbuffetteihin, että laatu vaihtelee. Kokemuksieni joukkoon mahtuu niin ilahduttavia täysosumia kuin mitäänsanomattomiakin. Tällä kertaa ruoka oli hyvää keskitasoa. Olin aivan tyytyväinen lounastaja.

Tarjolla oli muun muassa tofupinaattipataa, joka oli oikein hyvää, vaikka ehdinkin syömään vain astian pohjia, mikä on usein huono merkki buffetissa. Pinaatti ei ollut kuitenkaan mennyt pilalle, vaan se oli saanut kivan paahteisen maun. Se oli myös kokonaisina lehtinä tavallisen surveen sijasta, jolloin pinaatin oma maku pääsi kunnolla esille. Pakorat olivat myös hyviä, etenkin soijajugurttikastikkeen kanssa. Papadum-leipien kanssa sopi hyvin hummus, jota täällä on ollut ehkä harvemmin (tosin se voi olla yleistynyt, koska viime visiitistä oli ehtinyt kulua jonkin aikaa). Aterian oheen kuuluu tee.

Tammelan Gopal on myös hyvä iltajuhlatila. Olenkin ollut viettämässä siellä useita juhlia. Ruoka on vaihtoehtoihin nähden hyvin edullista.

PÄIVITYS 12.9.2019:  Arvio on vanha, mutta suositus sen kuin vankentuu. Gopal on tamperelainen instituutio ja edelleen ainutlaatuinen paikka koko maassa. Tammelan Gopal on minulle paikoista rakkaampi, vaikka pidän kummastakin. Käyn siellä monta kertaa vuodessa, ja olen viettänyt siellä lukuisia juhliakin.

Kasvisravintola Gopal
Ilmarinkatu 16
Tampere

ma–pe 11–17
la 12–16
su 12–17

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,