Lonnan ravintola

"Annokset valmistetaan vaihtelevista raaka-aineista päivän tarjonnan mukaan."

30.7.2014

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Vietimme heinäkuun lopussa niin & näin -lehden kesäjuhlia Helsingissä kauniissa ja kuumassa säässä. Laivamatka saaristoon oli mukava yllätys, ja paatti vei meidät toukokuussa yleisölle avatulle Lonnan saarelle syömään. Saaren ravintolasta on kuulemma puhuttu paljon, mutta maalaisena en tietenkään ollut kuullut siitä mitään, joten pääsin aterioimaan vailla ennakkokäsityksiä.

Ravintolalla ei ole vakinaista ruokalistaa, vaan annokset valmistetaan vaihtelevista raaka-aineista päivän tarjonnan mukaan. Luomua ja lähituotantoa suositaan. Seurueellemme ehdotettiin kolmen ruokalajin kokonaisuutta kalapääruualla, mutta tarjoilija otti toiveen vegaaniruuasta avuliaasti vastaan.

Alkuruokana oli paistettu puolikas sidesalaatti. Olin lukenut paistetuista salaateista paljon, mutta roomalaista radicchiota lukuun ottamatta en ollut sellaista kokeillut. Salaattien grillaus näyttääkin olevan tämän kesän trendejä ainakin ruokalehtien artikkeleista päätellen. Annos oli hämmästyttävän herkullinen. Salaatti oli valeltu oivallisella vinaigrettella, ja sen lisäksi tarjottiin pekaanipähkinöitä ja paahdettuja kirsikkatomaatteja. Muiden annoksissa ollut majoneesi ei kaivannut lainkaan mitään korvaajaa, vaan salaatti toimi mainiosti ilmankin. Jo tämän takia vierailu saarella kannatti.

Pääruokana oli paahdettuja punajuuria ja kevätsipulia spelttipedillä. Etenkin punajuuret oli valmistettu erittäin hyvin, mutta niitä oli liikaa yhteen annokseen. Koska proteiinipitoista pääainesta ei ollut, annos alkoi kyllästyttää jonkin ajan päästä. Maut olivat muuten kohdallaan paahdettua sipulia lukuun ottamatta – se muistutti liikaa kaupan hyllyltä löytyvää tavaraa, joka sopii enemmän burgereihin tai vastaaviin.

Tarjolla oli lisukkeita, muun muassa kukkakaalikuskusta, mutta herkulliseksi kehuttu kaalipaistos ei valitettavasti ollut vegaanista.

Jälkiruuaksi sain ihan hyvää mustikkasorbettia.

Vegaaniruokaa ei ollut tilattu etukäteen, vaan ravintolasta oli todettu, että erikoisruokavalioihin sopeudutaan paikan päällä. Siihen nähden suoritus oli oikein hyvä, joskin proteiinin puutteen vuoksi nälkä palasi pian. Saarella vierailu oli tietysti ylipäätään hieno kokemus.

PÄIVITYS 12.9.2019:  Arvio on vanha, mutta kun pääsin kesällä 2019 käymään vihdoin uudestaan, totesin ravintolan sen kuin parantuneen. Söimme vaimon kanssa erinomaisen monivaiheisen lounaan, jossa kaikki oli herkullista ja omaleimaista. Suosittelen!

Lonnan saari, Helsinki

60°9.251N, 24°59.453E

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset