Yes Yes Yes

"En lähtisi illalliselle vaan juomaan drinkin tai pari ja maistelemaan joitain pikkuannoksia."

21.1.2018

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Viime vuoden marraskuussa Helsinkiin avattiin uusi kasvisravintola Yes Yes Yes, jonka listalle luvattiin vahvaa vegaanista painotusta ja tarjontaan ruoan lisäksi laadukasta alkoholia. Tällainenhan yhdistelmä toki kiinnostaa, ja kun Hyvän kurkun perustajat Manu ja Julle pyysivät minua ja vaimoani mukaan testaamaan ravintolaa, suostuimme viipymättä. Mukaamme liittyisi kolmas rakas ystävämme, jonka kanssa käymme kerran vuodessa Helsingissä syömässä.

Tutkailimme vaimon kanssa ravintolan saamaa vastaanottoa etukäteen, ja vaikutti siltä, että uusi tulokas jakoi mielipiteitä. Makuja pääosin kehuttiin, mutta ravintola sai kritiikkiä säännöllisesti tietyistä asioista kuten pienistä annoksista ja liiankin rennosta palvelusta eli venyvistä odotuksista. Luotan kuitenkin yleensä vain sellaisiin ruokakirjoittajiin, joiden näkemyksiä olen voinut seurata pidempään ja vertailla omiani, joten suhteellisen ennakkokäsityksittä olin menossa syömään. Koska ravintolan palvelua on moitittu joissain arvioissa, haluan kuitenkin sanoa jo nyt, että meitä palveltiin todella ystävällisesti, avuliaasti ja välillä vauhdikkaastikin. Tätä muukin seurue kiitti jälkikäteen.

Arvioiden lukemisesta oli kuitenkin se hyöty, että saimme tietää ravintolan idean perustuvan annosten jakamiseen juomien nautiskelun ohessa. Netissä olevaa ruokalistaa lukemalla ei nimittäin kovin selvää kuvaa saanut luokitteluista ”Munchies”, ”Roots and Greens” ja ”Comfort Plates”.

Ravintolan drinkkejä oli kehuttu kautta linjan, joten tilasimme kaikki alkudrinkin. Kannattaa huomata, että joissain drinkeissä on eläinperäisiä ainesosia, mutta kaikki saa kyllä tilattua vegaanisina. Oma matcha-martinini ei valitettavasti ollut minun makuuni, sillä siinä oli vahva karvasmantelin aromi, josta en niin perusta. Aikanaan se oli inhokki, nykyään se meneekin jossain määrin, mutta drinkissä se meni yli. Oma martinini myös unohtui tilauksesta, mutta tarjoilija hoiti asian ja pahoitteli virhettä. Sen sijaan seurueen muut alkoholipitoiset juomat olivat erinomaisia, ja kärsin juomakateudesta. Pöytään tilattu alkoholiton drinkki kuitenkin oli kuvauksen mukaan ”ylihinnoiteltu tuorepuristettu vihannesmehu”.

Koska niin suositeltiin, tilasimme pöytään suuren määrän erilaisia annoksia. Listaan on merkitty selvästi valmiiksi vegaaniset ja sellaisiksi muutettavat – tilasimme koko seurueelle vegaanista ruokaa.

”Munchies”-osuudesta kukkakaalitempura oli oikein hyvää, joskin ohut chilidippikastike ei ihan toiminut. Paistettu okra pähkinä-fenkoli aiolilla oli suorastaan erinomaista – en ollutkaan syönyt okraa pitkään aikaan (monia vuosia sitten käytin sitä paljon ruoanlaitossa, mutta jotenkin se jäi). Paistetut shishito-paprikat olivat hyvin samanlaisia kuin espanjalaiset padronit tai italialaiset friggitelli, eikä minulla ole käsitystä, onko niillä mitään eroa. Hyvin ne oli paistettu, ja seesaminsiemenet toivat makuun lisää vivahteita. ”Yes Extras” -listalta tilasimme vielä yuzulla, inkiväärillä ja kookoksella maustettua tofua, joka oli ihan hyvää, osan seurueen mielestä suorastaan erinomaista.

Leipää ja dippiä -osiosta tilasimme avokado-pistaasi-basilika-minttudippiä ja punajuuri-munakoiso-veriappelsiinidippiä. Etenkin ensin mainittu oli todella herkullista, jälkimmäinen jäi vähän muiden makujen varjoon. Annokseen kuuluu yksi pienehkö ohutleipä, joten tilasimme pari lisää. Leivät ovat kuitenkin sen verran pieniä, että ne loppuivat pian kesken, ja minun makuuni ne olivat liian tiiviitä ja rasvaisia.

”Roots and Greens” -osiosta tilasimme pari annosta maa-artisokkaa cashewkastikkeella. Tämä oli eittämättä herkullinen annos. Sen sijaan ”Comfort Plates” -osastolta tilattu kokonainen paahdettu bataatti mustalla tahinilla ja aiolilla oli mielestäni melko turha sekä myös hankalasti jaettava annos. Talon rigatoni-pasta-annos sen sijaan oli jopa huono. En muutenkaan ymmärrä piskuisen pasta-annoksen tekemistä annosten jakamiseen perustuvassa ravintolassa. Ruokiemme kylkeen suositeltu punaviini toimi oikein hyvin.

Jäkiruoaksi tilasimme Lemon love -annoksen, jossa oli sitruunaa sorbettina, kreeminä, marenkina ja kakkuna. Täytyy valitettavasti sanoa, että tämä ei oikein toiminut. Sinänsä onnistunut mehuisa sorbetti ei sopinut yhtään yksiin kakun kanssa, eikä marenkikaan ollut kummoista. Annoksen rinnalla nauttimamme muscat-jälkiruokaviini sen sijaan oli tosi hyvää.

Kaikkiaan kahdeksasta ruokalajista siis kolme tai neljä oli erinomaisia, kolme heikkoja, muut ihan hyviä. Joukossa oli paljon hyviä makuja, joskaan kaikki eivät sopineet yhteen. Hinta ei ole suinkaan päätä huimaava, kun on porukka jakamassa. Tällä kattauksella aterian ruokapuoli tuli maksamaan vähän yli 30€ per naama. Kahdestaan syödessä lasku varmasti kasvaisi helposti isommaksi, jos kaipaa monipuolisuutta.

Toisaalta täytyy sanoa, että minulle jäi aterian jälkeen nälkä, eikä tämä kuitenkaan ollut mikään hienostuneiden pikkuannosten fine dining -ravintola, jossa sen voi hyväksyä ja olettaakin. Alkoholin kanssa laskun saa toki nousemaan reippaasti, mutta niinhän siinä käy.

Seurueemme jäsenet olivat kaikkiaan vallan tyytyväisiä, vaikka ongelmiakin nostettiin esiin. En lähtisi illalliselle vaan juomaan drinkin tai pari ja maistelemaan joitain pikkuannoksia – itse asiassa minulle jäi vahvasti sellainen olo, että ruokalistalla ”pääruoan” asemassa olevat annokset ovat ihan turhia. Ravintolan konsepti olisi selkeämpi, jos kaikki annokset olisivat samassa tapas-henkisessä kategoriassa. Kasvispuolella on puutetta meze/tapas/pintxo -tyylisistä paikoista, varsinkin nyt, kun loistava Kombo lopetti. Tai sitten täytyisi rakentaa selvempi ero jaettavien annosten ja yksin syötävien annosten välille. Nyt ravintolan toimintaidea jää huojumaan välimaastoon.

Minulle jäi kieltämättä sellainen olo, että tuskin olen tänne palaamassa. Se on myös ilmapiirijuttu: en ole sellaisia ihmisiä, jotka nauttivat hälyisestä ympäristöstä drinkkilasien kilinässä ja melko äänekkään musiikin soidessa. Mutta ehkä ravintolan toimintaidea vielä kirkastuu ajan myötä, ja palaan kokeilemaan.

Yes Yes Yes
Iso Roobertinkatu 1
Helsinki

ti–to 16–24
pe 16–02
la 12–02
ma–su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset