Deli China

"Kasviksia oli myös uskallettu käristää aavistuksen verran, mikä toi tärkeän lisän sekä makuun että koostumukseen."

5.11.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Edellisestä Joensuun reissustani oli vähän yli vuosi. Matkustin jälleen itään ystäväni luentokurssin vierailevaksi esiintyjäksi, ja totta kai käytimme tilaisuutta hyväksemme viettääksemme mukavan illan yhdessä. Olin ennen matkaa kysellyt Facebookin Vegaaninen Joensuu -ryhmästä vinkkejä, ja valintani päätyi Deli Chinaan, koska sen lista ei kuulostanut kaikkein tavanomaisimmalta. Ensinnäkin annosten vegaanisuus mainittiin listalla selvästi, ja toiseksi vegaanisia annoksia oli kaikkiaan tusinan verran! Kevätkääryleitä lukuun ottamatta kaikki olivat mallia ”kasviksia jollain kastikkeella”, missä ei ole mitään vikaa, jos kastikkeet ovat hyviä ja poikkeavat oikeasti toisistaan. Vanhemmat meistä muistavat hyvin ajan, jolloin tarjolla oli vain sekavihanneksia läpikuultavassa geneerisessä kiinalaiskastikkeessa, joka tuskin on koskaan Kiinaa nähnytkään. (Siihen yritettiin saada makua pöytämausteiden soijasoosilla ja chilitahnalla.)

Junani oli myöhässä, ja minusta johtuneen ylimääräisen aikataulusekoilun takia ystäväni joutui tekemään tilaukset juuri ennen keittiön sulkeutumista minun kiirehtiessäni paikalle. En siis ole ihan varma, mitkä annokset hän oli valinnut. Kasviksia kahdella kastikkeella. Ruinasin kuitenkin henkilökunnalta vielä pari kevätkäärylettä, vaikka keittiö oli kait mennyt kiinni – sillä en voinut missata tilaisuutta testata jälleen uuden paikan kääryleitä.

Kevätkääryleet olivat hyviä. Eivät ne Tampereen Tu Huongia päihittäneet, mutta ehdottomasti kärkikastiin ne ylsivät. Täytteessä oli yllättävä ja hauska curryn maku.

Kummatkin pääruoka-annokset olivat kastikkeiden aromeita lukuun ottamatta hyvin samanlaisia. Toisessa tosin oli pähkinöitä, toisessa paprikaa. Kaikki kasvikset olivat tuoreista aineksista säilykebambua lukuun ottamatta – jälleen merkittävä ero edellä muistelemiini aikoihin. Kasviksia oli myös uskallettu käristää aavistuksen verran, mikä toi tärkeän lisän sekä makuun että koostumukseen. Kastikkeissakin oli eronsa. Toinen annos maistui vahvemmin soijakastikkeelta ja chililtä (tulista se ei ollut), toisessa taas oli makeutta ja yllättävän vahva viismausteen aromi. Olin täysin unohtanut viismausteen! Nuoruudessani, kun yritin opetella kiinalaisen ruoan tekemistä epäonnistuen surkeasti, yritin yhä uudelleen saada viismausteen toimimaan. Tuloksena oli aina epämiellyttävän tunkkainen maku ja tuoksu. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun se toimi. Kastikkeissa ei myöskään ollut tuttua natriumglutamaatin aromia eikä maissitärkkelyksellä aikaan saatua tahmaisuutta, vaan ne olivat liemimäisiä, mikä toimiikin riisin kanssa mielestäni paljon paremmin.

Kaikkiaan: vaikka nämä annokset olivat kaukana esimerkiksi Helsingin Basilikan tasosta, ne eivät suinkaan olleet ”tusinakiinalaista”, ja niissä oli selkeä oma tyylinsä. En tunne kiinalaisen keittiön alalajeja juuri yhtään, joten en osaa analysoida tarkemmin. Mutta varmasti palaan tänne syömään seuraavalla Joensuun reissulla – etenkin, koska jälkikäteen kuulin, että vegaanisiin annoksiin olisi saanut tofua tai nyhtökauraa! Miksi, oi miksi en tiennyt? No, ei se haitannut, sillä rakkaan ystävän kanssa nautimme kummankin annoksen hyvällä halulla, kunnes kotiin kaipaava henkilökunta hätisti meidät pois.

Deli China
Koskikatu 5
(Carelicumin sisäpiha)
Joensuu

ma–pe 11–21
la 12–21
su 12–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset