Antiikkikahvila ja teehuone Siiri

"Kerran sain brownieni 'jäätelövoileipänä'! Missä muualla tällaista saa sopuhintaan? Ei missään?"

1.12.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Kuten Hyvän kurkun vakilukijat tietävät, pidän kahviloista ja vietän niissä luvattoman paljon aikaa. Suurin osa ajastani kuluu nykyajan tyyliin läppärini ääreen kumartuneena, valitettavan paljon harvemmin romaani tai London Review of Booksin numero kädessäni, vielä harvemmin vain aatoksiin uponneena. Minulla on monia lempikahviloita: Helsingissä Ekberg ja Sävy ; Tampereella Mimosa ja Ojakadun Vohvelikahvila; Turussa CaféArt ja Gaggui. Mutta kuka olisi arvannut, että tunnelmallisimman ja vegaaniselta tarjonnaltaan oivallisen kahvilan löytäisin Lempäälästä?

Kirjoitin kahvila Siiristä jo viime vuoden alussa. Sittemmin kahvilan suloinen Ella-koira on nukkunut pois. Mutta itse kahvila porskuttaa, vaikka olinkin sen kohtalosta aluksi huolissani. Siiristä on tullut todellinen lempääläisten olohuone, jonka ympärivuotinen suosio yllättää ja ilahduttaa edelleen. Toisaalta: se on hyvien ihmisten pitämä hyvä kahvila, joka tarjoaa viihtyisän sisustuksen lisäksi maisemia, joihin kaupunkien parhaatkaan kahvilat eivät yllä. Jopa Turun CaféArtin ikkunoista aukeava jokiranta häviää minun mielestäni Siirin järvimaisemalle. Miten ihanaa onkaan ollut kävellä talvella jäitä pitkin kahvilan rantaan ja mennä lämmittelemään kupposen ääreen!

Viime arvion jälkeen kävin syömässä leipuri Emman suklaamuffinsseja monta kertaa, ja hiljalleen vegaaninen valikoima alkoi monipuolistua. Muffinssien rinnalle ja sittemmin tilalle tuli brownie-tyylisiä suklaaleivoksia ja kakkuviipaleita. Ne tarjotaan anteliaiden jäätelöpallojen (Kolmen kaverin) ja tuoreiden marjojen kera. Kerran sain brownieni ”jäätelövoileipänä”! Missä muualla tällaista saa sopuhintaan? Ei missään?

Mikä parasta, tarjolle on tullut myös suolaisia makupaloja: alkuun vegaanisia karjalanpiirakoita, joskus maustettuja lehtitaikinakierteitä, mutta ihan viime aikoina mehevää pinaattipiirakkaa. Suolaisetkin tarjotaan lisukkeiden kera, sillä lautasella on aina monipuolista salaattia. Kaikki leipomukset ovat perinteistä lohduttavaa tyyliä.

Siirissä on tarjolla myös lounaskeittoa, ja suunnilleen kerran viikossa se on vegaanista. Keittolounas on minulta vielä testaamatta, mutta käyn kyllä mahdollisimman pian – talvella, kun oman puutarhan satoa ei ole enää niin paljon jäljellä.

Kuten edellä totesin, liian usein kahviloissa käytän aikaa läppärini kanssa. Siirissä olen tainnut kaivaa sen esiin vain kerran tai kaksi. Se on siitä harvinainen paikka, että menen kahville joko vaimon kanssa tunnelmoimaan tai sitten kävelylenkkini varrella mietiskelemään tai lueskelemaan jotain ”hyödytöntä”. Miten ihanaa ja tärkeää.

*  *  *

Aiempi arvio 3.1.2017

Lempäälän Terveysaseman taakse, Kirkkolahden kauniin rannan Kuusiranta-kiinteistöön, perustettiin joulukuussa yllättäen uusi kahvila. Kahvila Siiri on toiminut aiemmin Kalajoella ja on ilmeisesti nauttinut melkoista suosiotakin. Kuusirannan keltainen puutalo on ollut toistaiseksi minulle tuttu vain rantalenkeiltäni. Kahvilan pitäjät ovat tuoneet sisustusta mukanaan Kalajoelta ja saaneet paikan todella viihtyisäksi. Valoisista huoneista on hyvät näkymät Kirkkolahdelle ja vastapäiselle rannalle. Olen kävelyretkillänikin usein pysähtynyt ihailemaan maisemia juuri tähän.

Kävimme vaimon kanssa kävelyllä tutustumassa kahvilaan heti vuoden alussa. Kahvilan suloinen Ella-koira valloitti sydämemme, ja henkilökunta oli mitä ystävällisintä. Kahvilasalissa on hieno sisustus: tällää voisi kuvitella tilaavansa klassisen englantilaisen teen pikkuleivostarjottimineen.

Ostin teen, ja vaimon usutuksesta kysyin, sattuisiko mitään vegaanista löytymään. Äimistyin, kun kokki ilmoitti iloisesti, että tarjolla olisi suklaamuffinsseja. Tee oli hyvää, ja pieni muffinssi oli erinomainen. Siinä oli vahvan kaakaoinen maku ja kunnolla kosteutta. Kotitekoisen makuinen, hyvällä tavalla. Kävinkin muutama päivä myöhemmin syömässä toisen, ja se oli vielä parempi.

Toivottavasti kahvila pärjää kylän hiljaisuudesta ja kahvilan syrjäisyydestä huolimatta, sillä olisi mukava päästä katselemaan kauniita järvimaisemia keväällä, kesällä ja syksylläkin.

Kahvila Siiri
Uotintie 5
Lempäälä

ma suljettu
ti–pe 11–18
la–su 12–18

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset