Way Bakery and Wine Bar

"Tällaista leipää ei vielä joitain vuosia sitten saanut juuri mistään, eikä näin luovasta raaka-aineiden käytöstä voinut unelmoidakaan kahvila-aamiaisella."

20.9.2019

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi vatsa. Juomakin maistuu.

Tämä yhdistetty leipomokahvila ja viinibaari on toiminut Kallion Karhupuiston liepeillä noin vuoden ajan, ja viime kesänä siitä käsin alettiin pyörittää myös lippakioskia. Laitoin Wayn to eat -listalleni jo jokin aika sitten, kun kuulin kehuja paikan vegaanisista aamiaisista. Nyt olin yötä ystävieni luona lähistöllä, ja kahvila tuli mieleeni.

Osuin paikalle kahvilan 1-vuotissyntymäpäivänä! Tötteröhattuinen henkilökunta palveli lämminhenkisesti aamuisia asiakkaitaan ja tarjosi kaikille palan marenkikakkua. Hieno ele. Se ei ollut vegaanista, joten jäin siitä kuitenkin paitsi.

Viikonloppuisin tarjolla on isompi aamiaiskattaus myös vegaanisena versiona, mutta nyt valitsin listalta kiinnostavan kuuloisen leipäannoksen mantelivoilla ja juuriselleristä tehdyillä leikkeillä. Ensin ajattelin, että aamiaisleiväksi se oli hieman hintava, mutta lautasen saavuttua eteeni tulin toisiin aatoksiin. Annos oli nimittäin tuhti.

Lautasella lepäsi paksu ja pitkä viipale ihanaa, sitkaista ja rapeakuorista leipää, joka vakuutti minut saman tien leipomon ammattitaidosta. Paahteinen mantelivoi oli niin ikään herkullista: piskuinen nokare riitti tuomaan vahvasti makua, joten annos riitti hyvin koko leivälle.

Eniten minut yllättivät kuitenkin paahdetusta juuriselleristä vuollut pyöreät leikkeet. Olen kerran aiemmin kokenut sellerisen aivonyrjäytyksen Grönissä, ja tämäkin taidonnäyte olisi hyvin voinut olla tarjolla fine dining -ravintolassa. Juurisellerin ominaismaku oli tallella, mutta se oli muuttunut paahtaessa hämmentävän hienostuneeksi. Ohuet viipaleet toimivat juuri niin kuin klassisilla leikkeillä on tarkoitus: laaja pinta-ala tekee makuelämyksestä syvemmän. Leikkeitä oli myös maustettu kevyesti.

Taas kerran tuli sellainen olo, että jotain on muuttunut suomalaisessa ruokakulttuurissa isosti. Tällaista leipää ei vielä joitain vuosia sitten saanut juuri mistään, eikä näin luovasta raaka-aineiden käytöstä voinut unelmoidakaan kahvila-aamiaisella. Suosittelen tätä annosta ihan kenelle tahansa, myös muillekin kuin nimenomaan vegaanista apetta etsiville.

Palaan ehdottomasti kokeilemaan viikonlopun aamiaiskattausta heti kun tilaisuus koittaa.

Way bakery and Wine Bar
Agricolankatu 9
Helsinki

ma–pe 8–16 (baari auki 16–22)
la 8–16 (baari auki 16–00
su 9–16 (baari auki 16–00)

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset