Fly Fusion Café

"Tämä oli varmasti paras vietnamilaisen keittiön annos, jonka olen koskaan syönyt."

6.3.2020

Edellisestä arviosta on vajaat puoli vuotta, mutta tämä lounaskokemus oli niin poikkeuksellisen hieno, että halusin kertoa siitä ehdottomasti. Oli käynyt Fly Fusionissa vain kerran edellisen arvion jälkeen pho-keitolla, mutta taannoin huomasin ravintolan mainostaneen kevätrulla-salaattiannoksiaan Facebookissa. Henkilökunta oli vinkannut niistä minulle aiemminkin, mutta silloin niitä tehtiin vain poikkeuspäivinä. Nyt ravintola oli lisännyt ne valikoimaan tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Olen kevätkääryleiden intohimoinen ystävä, mutta hyviä sellaisia saa harmittavan harvoin. Uudet kokemukset kiinnostavat siis aina.

Järjestin aikaisen lounashetken kahden kollegani kanssa, ja kipaisimme Kruununhaan työhuoneeltamme Katajanokalle. Toinen ystävistäni tilasi tofusalaatin, johon hän ihastui jo ensimmäisellä vierailullaan, minä ja toinen kaverini tilasimme kevätrullasalaatin.

Ensinnäkin sanottakoon, että annos oli todella kaunis. Nuudelien päälle oli aseteltu maalausmainen kirjo vihanneksia ja hedelmiä: kaalia, porkkanaa, retiisiä, kurkkua, tomaattia, kiiviä, ituja, lootuksen juurta, salaattia, minttua, granaattiomenan siemeniä, korianteria, paprikaa sekä jotain minulle ennestään tuntematonta virnasukuiselta vaikuttavaa kukkaa. Kevätkääryleet oli leikattu salaatin päälle palasiksi, ja ohessa tarjottiin kipollinen talon omaa kastiketta.

Toiseksi sanottakoon, että ruoka oli uskomattoman herkullista. Kevätkääryleet olivat rapeita, paahteisia eivätkä yhtään liian rasvaisia. Talon kastike sitoi annoksen täydellisesti yhteen, ja se kantoi aterian loppuun asti. Kuten pho-keitossa, nuudeleita oli juuri sopiva määrä. Tämä oli varmasti paras vietnamilaisen keittiön annos, jonka olen koskaan syönyt.

Olen tykästynyt useampaan vietnamilaista ruokaa tarjoavaan paikkaan Helsingissä, Tampereella ja Turussa, mutta tällä kokemuksella Fly Fusion Café nousi selvästi niistä parhaimmaksi.

* * *

Aiempi arvio 1.9.2019

Olin jo pitkään halunnut käydä Fly Fusionissa uudelleen, mutta toiseen vierailuun vierähtikin melkein vuosi – täysin naurettavaa, kun toimistomme on parin korttelin päässä. Olin kuitenkin seurannut ravintolan meininkiä Facebook-sivujen kautta ja ilokseni huomannut sen pysyneen elävänä ja luovana. Tätä kirjoittaessani katson kiinnostuneena päivityksiä banaaninlehtikääryleistä, joita toivottavasti ehdin jossain välissä kokeilla.

Palasin saaristoretkeltä työkavereiden kanssa, ja kaipasin kevyttä lounasta ennen luentotilaisuutta. Pho-keitto sopisi tarkoitukseen mainiosti. Olin myös huomannut ravintolan mainostaneen höyrytettyjä bao-sämpylöitä, joita olin aiemmin syönyt Momo Tokossa, ehkä joskus muuallakin. Tilasin yhden sellaisen testattavaksi pöytäseurueellemme.

Lounaaseen kuuluva pähkinöillä ja paahdetulla sipulilla ryyditetty alkusalaatti oli aivan mukava, mutta ehkä edellisen kerran pähkinäkastike teki siitä kokemuksesta vielä paremman. Pho-keitto sen sijaan oli juuri niin hyvää kuin muistin! Ainekset olivat jälleen monipuolisia. Erityisesti pidin hieman kitkeristä lehtivihanneksista, joista tuli mieleen New Yorkin ateriani Bo Ky -ravintolassa.

Arvion päivittämisen arvoiseksi kokemuksen teki kuitenkin bao-sämpylä, joka oli aivan loistava! Sitkainen taikina oli hyvää, ja täytteenä oli omaleimaisen umamisia makuja. En tiedä, olivatko ohuet suikaleet jonkinlaista sientä vai merilevää, mutta nautin mausta joka tapauksessa suunnattomasti.

Fly Fusion on ehdottomia suosikkejani Suomessa, ja juuri tällaisia aromeja en ole tainnut löytää mistään muualta. Hetken harkitsin Sacher-leivostakin, mutta päätin pitää lounaani tällä kertaa kevyempänä. Ensi kerralla kyllä.

* * *

Aiempi arvio 8.11.2018

Hyvän kurkun lukija vinkkasi minulle jokin aika sitten Facebook-sivullamme tästä Katajanokalla toimivasta ravintolasta, josta saisi kaupungin parasta vegaanista pho-keittoa. Sehän kiinnosti! Käyn säännöllisesti töissä noilla kulmilla, joten uusi lounaspaikkakin löytyisi. Jonkin aikaa kesti, ennen kuin löytyi sopiva päivä käydä täällä työkaverin kanssa.

Kahvilamainen ravintola oli oikein viehättävä. Asiakaspaikkoja ei ole paljon, mutta ne vaihtelevat mukavasti sohvaryhmästä pariin pöytään. Henkilökunta on innostunutta ja ystävällistä, ja ravintolan antimet ovat heille selvästi sydänasia.

Tilasin tietysti vegaanisen pho-keiton, ja ystäväni otti nuudelisalaatin samoilla aineksilla. Keittoa odotellessa minulle tuotiin pieni pähkinäkastikkeella maustettu alkusalaatti. Jonkin ajan päästä eteeni kannettiin huumaavasti pippurilta tuoksuva kulho täynnä monenlaisia yrttejä, ituja ja vihanneksia. Tarjoilija kehotti maistamaan lientä ensin sellaisenaan ja lisätä erikseen tuotua limeä, paksua soijakastiketta ja chilikastiketta oman maun mukaan – ja seuraavalla kerralla voisin sitten pyytää liemen omaan makuuni maustettuna! Ajatus räätälöinnistä asiakkaan toiveiden mukaan oli viehättävä.

Phon liemi oli selvästi parasta, jota olen tähän mennessä saanut. En säätänyt sen makua juuri lainkaan, sillä kasvisten makua korostava hento tyyli sopi juuri minulle. Nuudeleita ei ollut myöskään keitossa liikaa – liian usein ne hallitsevat annoskokonaisuutta – joten tilaa oli liemen ja erilaisten yrttien ja vihannesten vuoropuhelulle. Tarjoilija kertoi, että keiton vihannekset vaihtelevat jatkuvasti tarjonnan mukaan, joten aivan samanlaista annosta ei saa koskaan. Mikäs sen mukavampaa?

Yleensä en ota työlounaalla jälkiruokaa, mutta kun vitriinissä näkyi vegaanisia Sacher-leivoksia, pakkohan sitä oli kokeilla. Epäilys oli kyllä suuri, ja varmistin vegaanisuuden pariin kertaan. Jyväskylän Beans&moressa olen syönyt vähän samanlaisen leivoksen, mutta tämä vei kyllä muistojunalla saman tien nuoruuteeni, kun isotätini vei minut usein teatterin jälkeen johonkin ”hienoon kahvilaan”, jossa sain nauttia leivosluksuksesta.

Toivottavasti Fly Fusion löytää paikkansa helsinkiläisittäin ”etäisellä” sijainnillaan, mutta ainakin Hyvän kurkun suosituslistalle se ponnahtaa iloisesti!

Fly Fusion Café
Luotsikatu 5
Helsinki

ma–pe 08–17
la 11–18

su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset