Satama-Sanni

"Toistelin vaimolle varmasti aivan liian monta kertaa, miten hyvää vety olikaan, ja hieman harmittelin mielessäni, etten tilannut saman tien kahta."

26.7.2020

Olen viettänyt lapsuudessani ja nuoruudessani paljon aikaa Etelä-Karjalassa, lähinnä isäni suvun tiluksilla Joutsenossa. Lappeenrannassa ja Imatralla kävimme jonkin verran sukuloimassa, mutta minulle kaupungit jäivät lopulta melko vieraiksi. Jostain syystä tuntemattomiksi jäivät myös lappeenrantalaiset grilliruokaklassikot ”vety” ja ”atomi”, vaikka niihin törmäsi välillä myös sisempien suomalaisten grillien listoilla. No, meidän perheessämme ei juuri grilliherkkuja syöty.

Tänä kesänä sosiaalisessa mediassa silmiini osui useamman tutun vety-aiheisia päivityksiä Lappeenrannasta, ja ainakin kolme kaveria ilmoitti syöneensä vegaanisen vedyn. Perinteinen vety on siis lihapiirakka, jonka sisällä on keitettyä kananmunaa ja savu- tai keittokinkkua. Savutofuiset kasvispiirakkaversiot saivat kiitosta. Koska olimme menossa kummisetäni syntymäpäiville Imatralle, olisi reissun aikana ehdottomasti testattava tämä erikoisuus.

Setäni ja hänen vaimonsa ohjastivat meidät paluumatkalla Satamatorille kuumana ja aurinkoisena kesäpäivänä. Tori oli tietysti täpötäynnä väkeä, ja kehutun Satama-Sannin edessä oli pitkät jonot. Päätimme kuitenkin jäädä jonottamaan, sillä vaikka vegaanista vetyä ilmeisesti saa muualtakin, tämä perinteinen kioski mainosti kasvisversioita ihan tiskilläänkin. Tilasimme vedyt savutofulla ja vegaanisella juustolla.

Itse kasvispiirakka on yllättävän pieni, esimerkiksi Helsingin Aseman Wurstin piirakkaa pienempi, mutta kuitenkin ihan kunnon huikopalan kokoinen. Perinteiseen tapaan täytteitä ei ole lämmitetty. Otin omani tietysti kaikilla mausteilla, mukaan lukien vegaaninen majoneesi.

Ensi haukkaus sai aikaan onnellisen huokauksen. Tämä ”vihis” on erinomainen! Täytettä on kunnolla ja taikina on täyteläistä. Piirakka on vähintään yhtä hyvä kuin Aseman Wurstissa, ja kumpikin päihittää selvästi kaikki muut kilpailijat. Savutofu sopi mukaan erinomaisesti ja toi muistoja yhdeksänkymmentäluvulla Tampereen Tullikamaria vastapäätä toimineesta grillistä, josta sai varmasti ensimmäisenä koko maassa savutofua hampurilaisen välissä. Vaikka en ole vegaanisten juustojen ystävä, kyllä se annoksessa ihan mukana meni. Mutta kuten ystäväni totesi, esimerkiksi Bon Soyan leikkele tai vastaava sopisi klassikon vegaaniseen mukaelmaan paremmin.

Verrattoman rattoisa toriateria oli tämä! Toistelin vaimolle varmasti aivan liian monta kertaa, miten hyvää vety olikaan, ja hieman harmittelin mielessäni, etten tilannut saman tien kahta. Mutta tänne palaan ehdottomasti.

Satama-Sanni
Satamatori
Lappeenranta

auki huhtikuun lopusta syyskuulle, aamusta iltaan

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset