Sofia

"Koska perunamuusia saa vegaanisena ravintolassa niin harvoin, kiinnosti ehdottomasti!"

22.10.2021

Edellisestä visiitistä oli ehtinyt vierähtää jo yli puolitoista vuotta, ja tällä välillä Sofian ravintolan nimestä oli pudonnut ”Bistro” pois. Työkaverini ja rakas ystäväni oli maininnut pariin otteeseen, että meininki oli pysynyt erinomaisena entisenään, mutta kokoustahti ei ole ymmärrettävästi kovin taaja parin vuoden aikana ollut. Niinpä Helsingin lounaatkin ovat jääneet vähille. Nyt tuli vihdoin aika palata tänne.

Toisin kuin viime reissulla, tarjolla oli pyytämällä vegaaninen pääruoka: pinaattilättyjä perunamuusilla. Yhdistelmä kuulosti hieman yllättävältä mutta oikeastaan aika hauskalta – ja koska perunamuusia saa vegaanisena ravintolassa niin harvoin, kiinnosti ehdottomasti! Ruokaa odotellessa nautin salaattipöydän antimista, jotka olivat saman tyylisiä kuin viimeksikin: erityisesti tykkäsin pehmeäksi uunissa paahdetusta juuriselleristä. Nyt salaattipöydästä ei olisi yksinään saanut koostettua täysipainoista ateriaa, kuten viimeksi, mutta ei tarvinnutkaan, kun pääruoka löytyi vegaanisena.

Lautasen saapuessa pöytään ymmärsin annoksen idean: se oli kasvisannosmuunnelma päivän toisesta pääruoasta eli silakkapihveistä. Vaikka en itse ensimmäisenä olisi ajatellut yhdistää lättyjä muusiin, yhdistelmä toimi oikeastaan tosi kivasti. Rapsakaksi paistettu pinaattilättyjen pinta ja rautainen maku sopivat hyvin sekä muusiin että klassisiin silakka-annoksen lisukkeisiin eli punajuureen ja suolakurkkuun. Söin hyvällä halulla.

Vegaanista perunamuusia maustoi oivallinen yrttinen kastike. Muusin maku oli erittäin hyvä, mutta koostumuksessa oli annoksen ainoa pieni ongelma: sitä oli vatkattu hiukan liikaa, jolloin perunan tärkkelys oli alkanut muodostaa sitkoa. Silti se ei ollut mennyt niin pitkälle, että olisi häirinnyt minua. Kaavin lautasen puhtaaksi leipäpalalla.

Tästä ateriasta tuli hyvä mieli, ja juuri tällaista kasvisruokaa saa liian harvoin lounaspaikoista. Ihan viime vuosina tämän tyylisiin annoksiin lienen törmännyt vain tamperelaisessa kasvisravintolassa Papu ja Pata. Ja sehän on suorastaan ylistävä rinnastus.

* * *

Aiempi arvio 13.2.2020

”Luovan työn kaupunkikeskus” Sofia Future Farm avattiin Torikortteleihin loppukesästä 2018, ja Kiseleffin talossa alkoi saman tien toimintansa aamiais- ja lounasravintola Sofia Bistro, iltaravintola Sofia Gastro (jota tällä hetkellä uudistetaan) sekä viinibaari Sofia Wine. Olin käynyt kerran ystävien kanssa parilla viinilasillisella viimeksi mainitussa ravintolaillallisen jälkeen, mutta ravintoloissa en ollut ehtinyt käydä. Aiemmin Sofia Bistron tiloissa toimineessa Café Köketissä kävin kerran vegaanisella aamupalalla tai brunssilla, en muista kummalla, mutta silloin en tullut kirjoittaneeksi arviota. Taisi ollakin niin, että ravintola oli tuolloin lopettamaisillaan.

Sofia Bistro ei ole kasvisravintola, mutta sen tarjonta on vahvasti kasvispainotteista, ja keittiössä korostuu kausi- ja lähiruoka. Ravintola onkin mukana Kaupunkilaisten oma pelto -osuuskunnassa. Se tarjoaa aamiaista, lounasta ja kahvilatuotteita. Nyt tulimme työporukkamme kanssa lounastamaan.

Lounaaseen kuuluva keitto ei ollut tällä kertaa vegaanista, mutta se ei haitannut, sillä muu tarjonta oli niin monipuolista. Otin lautaselleni pehmeää myskikurpitsaa suolaisella ja rapealla lehtikaalilla, ohrasuurimoita punakaalilla, paahteisen makuista herne-kikherne-chilisalaattia, punajuurihummusta sekä aivan valloittavan hyvää palsternakka-omenasalaattia, joka oli suosikkini.

Olin kovin iloinen, että työkaverini ehdotti tätä ravintolaa, sillä olin täysin unohtanut sen olemassaolon (vaikka ystäväni, Kaupunkilaisten oman pellon aktiivi, olikin sitä aikanaan suositellut ja usuttanut minua käymään). Olemme nimittäin urautuneet pahasti tiettyihin samoihin ravintoloihin, etenkin pariin suosikkikiinalaiseemme. Pätevä kiinalainen lounasruoka on hyvää, mutta tällainen tuoreen ja raikkaan tuntuinen ateria oli ihanaa vaihtelua, ja aterian jälkeen olo oli kylläinen mutta kevyt. Tänne palaan varmasti lounastamaan vielä monta kertaa. Ruokalista vaikuttaa myös mukavan vaihtelevalta.

Sofia
Kiseleffin talo
Aleksanterinkatu 28
Helsinki

aukioloajat
ma–pe 9–16
la–su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset