Pikku X

"Yllättäen aterian pääosaan nousi salaatti. Tacoissa salaatti sai tukea vielä ihanan raikkaasta hernehummuksesta."

27.7.2022

Kuulin tästä porilaisesta katuruokaravintolasta läheiseltäni jo useampi vuosi sitten. Pikku X muutti nykyisiin tiloihinsa Yrjönkadulle vuonna 2018. Sitä ennen se toimi niin ikään Yrjönkadulla, mutta useamman korttelin päässä rautatieaseman suuntaan. Facebookin Vegaaninen Pori -ryhmästä löytyy kehuja paikan vegaanisesta murkinasta jo vuodelta 2017, mutta muuton jälkeen ravintola vaikuttaa panostaneen asiaan enemmän, ja kehuja kertyy säännöllisesti. Monta kertaa täällä on pitänyt käydä, ja vihdoin tuli sopiva sauma, kun vietimme vaimon kanssa pitkän päivän kaupungilla juhlistaen 20-vuotishääpäiväämme.

Listalta löytyy monensorttisia vaihtoehtoja vegaanisille versioille (en ole itse asiassa varma, onko joku sellainen valmiiksi), mutta valintamme oli nopeasti selvä. Ottaisimme sekä taco-mixin että bao-sämpylämixin – kolme kappaletta kummassakin. Tacoihin otimme kahteen kikherne-hernehummustäytteen ja yhteen soijaa chilillä. Baosämpylöissä soija oli ainut kasvisvaihtoehto. Netin listassa soijan sijaan täytteeksi on nimetty Oumph! -valmiste, ja sitä tämä kyllä muistutti, mutta ihan varma en ole. Myymälän taululla luki ”soija”, ja samantyyppisiä soijapohjaisia valmisteita tietysti löytyy useita.

Ja erittäin hyväähän tämä oli, etenkin tacot! Yllättäen aterian pääosaan nousi salaatti, sillä sekä tacojen että sampylöiden täytteenä oli monipuolinen herkullinen salaatti – todennäköisesti listalla ”Asian Slaw” -nimen saanut. Mehevää punakaalia, tomaattia, kurkkua, babypinaattia (tai ehkä mangoldia), punasipulia, korianteria… Tacoissa salaatti sai tukea vielä ihanan raikkaasta hernehummuksesta. Salaattia mahtui tacoihin mukavan paljon. Pääproteiini joutui melkeinpä sivuosaan sen rinnalla. Talon kikherneestä leivotut kroketit olivat aika yllättävä mutta mielestämme hauska täyte. Aavistuksen hankala niitä oli syödä, kun kroketit olivat pinnalla – tacon pohjalla niitä olisi ollut helpompi saada joka haukkaukseen mukaan. Silti jos tähän olisi saanut esimerkiksi Tampereen Downtownin tasoisen täytteen, lopputuloksena olisi ollut ehdottomasti parhaimpia tacoelämyksiä koskaan. Joka tapauksessa annos oli kerrassaan herkullinen, ja tämän palaan varmasti syömään.

Bao-sämpylöissä taas oli oikein kunnolla tulisuutta, ja soijavalmiste sopi käristettynä täytteeksi hyvin. Pidin näistäkin, mutta tacot olivat lajityypissään selvästi parhaimmistoa, kun sämpylät taas jäivät kauemmas esimerkiksi Helsingin Momo Tokon antimista. Sämpylän määrä suhteessa täytteeseen oli ehkä hieman liian iso.

Lisukkeeksi otinne frittiperunoita, joiden dipiksi sai pyytämällä vegaanisen chilimajoneesin. Ne olivat aivan upeita! Mieleen tulivat legendaariset tamperelaisesta baarista 90-luvun alussa saadut uppopaistetut ”perunankuoret”, jotka olivat sen ajan karussa vegaanisessa tarjonnassa suoranainen ihme. Nämä olivat siis melkoinen rottatouille-kokemus.

Koska edessä oli paljon kävelyä taidenäyttelyissä, otimme alkoholittomat oluet. Mutta tänne tekee kyllä mieli palata myös aterioimaan alkoholillisen juoman kera.

Pikku X
Yrjönkatu 7
Pori

ma–to 11–20
pe–la 11–21
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset