East Asia Mart

"Nuudelit olivat todellakin yksinkertaista katuruokaa. Tykkäsin mausta ja nuudelien koostumuksesta ja ylipäätään aterian 'esteettisestä' kokemuksesta. Onigiristä pidin kuitenkin vielä paljon enemmän."

6.2.2023

Tämä taitaa olla ensimmäinen ruokakauppa, josta kirjoitan täällä, yhtä roomalaista vegaanikauppaa lukuun ottamatta! Tampereen Tullintorin East Asia Martissa tuli käytyä taajaan niinä vuosina, kun asuin Tampereella. Täältä löysin ensimmäisen kerran fermentoituja soijapapuja, joista tehdään mustapapukastiketta (eli ei siis meksikolaistyylisistä mustapavuista). Hyllyiltä käteen osui myös ensimmäisen kerran fermentoitua tofua, sitä uskomattoman vahvalta tuoksuvaa ja maistuvaa ”haisujuustomaista” tahnaa, joka ensi yrittämällä meni roskiin mutta johon myöhemmin ihastuin yhdessä edesmenneessä helsinkiläisessä hot pot -paikassa. Valikoimasta on löytynyt vuosien varrella kaikenlaista kiinnostavaa kuten erilaisia kuivattuja soija-riisipohjaisia ”lihoja” tai kuivattua ”tofunahkaa” solmuiksi sidottuna. Tullintorin sivuilla olevan kuvauksen mukaan kauppa on erikoistunut tuotteisiin Japanista, Koreasta, Kiinasta, Taiwanista, Hong Kongista ja Singaporesta.

Lempäälään muutettuamme täällä on tullut käytyä harmillisen harvoin ihan siksikin, että kun oman puutarhan hoito muuttui paljon intensiivisemmäksi, omia tuotteita on aiempaa reippaasti enemmän. Lisäksi kotikeittiömme on keskittynyt yhä vahvemmin välimerelliseen cucina poveraan. Hyvän kurkun konehuoneen Samuli sen sijaan on ylistänyt paikkaa säännöllisesti: mm. hänen kehumansa tom yam -tahna on edelleen testaamatta! Ennen kaikkea Samuli on kuitenkin usuttanut minua käymään tsekkaamassa kaupan pikaruokatarjontaa. Joitain vuosia sitten nimittäin kaupan edustalle kohosi pieni ateriointialue, ja tarjolle tuli japanilaista pikaruokaa: nuudeleita ja erilaisia täytettyjä kakkusia yms. Minun on pitänyt käydä kokeilemassa vaikka kuinka pitkään, mutta turhan kauan kesti, ennen kuin sain aikaiseksi.

Olin menossa pitkästä aikaa yliopistolle luennoimaan, ystäväni pitämälle ympäristöaiheiselle kurssille. Parturikäynnin ja luennon välillä oli sopivasti löysää aikaa, joten pysähdyin pienelle suupalalle. Vegaanisena löytyisi ainakin nuudeliannoksia kolmella eri maulla sekä onigiri-suupaloja eli kolmiomaisia täytettyjä riisikakkusia, joita syödään merileväpaperin kanssa. Valitsin seesamiset nuudelit ja tofulla täytetyn onigirin – tarjolla olisi muistaakseni ollut ainakin kimchitäytteinenkin.

Nuudelit olivat todellakin yksinkertaista katuruokaa: lähinnä makua ja mahan täytettä, ei kauheasti ravintoa pähkinärouhetta lukuun ottamatta. Mutta juuri sellaista olin lähtenyt hakemaankin! Tykkäsin mausta ja nuudelien koostumuksesta ja ylipäätään aterian ”esteettisestä” kokemuksesta. Onigiristä pidin kuitenkin vielä paljon enemmän. Riisi oli herkullista! Helsingin Kamomen illallisella olin saanut saman tyylisen ja tykännyt silloinkin. Mutta hauskaa, että elämys oli tällaisena pikaruokameininkinä yhtä oivallinen!

Lämmin suositus ruokaostosten lisäksi tälle pikaruoalle, jonka äärellä pääsee mielikuvamatkalle.

East Asia Mart
Tullintorin kauppakeskus
Tampere

ma–pe 10–19
la 10–18
su 12–16

Kotisivu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset