Pastelaria Brasil – Coffee and Bakery

"Tässä oli pelkästään positiivisella tavalla kotiruoan tunnelmaa. Papupata oli juuri sellaista, jota olen kaivannut, vahvan, syvän ja tumman makuista – papuja parhaimmillaan."

4.4. ja 10.4.2025

Brasilialainen ravintola Pastelaria Brasil on toiminut Itä-Pasilassa vuodesta 2022. Kävinkin siellä vilkaisemassa vuosi tai pari vuotta sitten messujen yhteydessä, mutta osuin sellaiseen hetkeen, että vegaanista oli huonosti tarjolla. Facebookin Vegaaninen Helsinki -ryhmässä olin kuitenkin kuullut paikasta kehuja, joten pistin sen muistiin jotain tulevaa Pasila-päivää varten.

Minulla oli lounastapaaminen rakkaan kollegan kanssa toisaalla, mutta olin ajoissa liikkeellä ja kaipasin kahvia. Kruununhaassa kävellessäni kohti tuttua kahvilaa Liisankadulla hätkähdin, kun tutun Pastelaria Brasil osui kohdalle. Ravintola ei ole muuttanut Pasilasta, mutta kahvilatoimintaan painottunut sivupiste avautui tänne puolisen vuotta sitten. Koska olin sopinut lounastreffit muualle, en jäänyt syömään, vaikka tarjolla olisi ollut vegaanista. Pistin kuitenkin paikan mieleeni ja päätin palata pian. Olen muistaakseni vain kerran saanut brasilialaista ruokaa ravintolassa, Tampereella sittemmin lopettaneessa Tapioca Soulissa, josta tykkäsin kovasti. Maailma kylässä -festareilla olen kyllä myös joitain annoksia syönyt, ja keittiötyyli on ollut kovasti mieleeni.

Jotain halusin kuitenkin kokeilla, joten ostin aamukahvini oheen kaksi täytettyä kasviskrokettia talon chilikastikkeella. Tykkäsin niistä kovasti. Ulkonäöltään kroketit muistuttivat italialaisia arancinoja tai levanttilaisia kibbehejä, mutta ihan omanlaisiaan ne olivat. Taikina oli pehmeää, tiivistä ja sitkaista, ja se antoi kivan kontrastin mausteiselle täytteelle. Talon chilisoosi on oivallista.

Kokemus oli niin kiva, että sovin lounastreffit tänne samaisen kollegani kanssa heti seuraavalla viikolla. Paikan pitäjä muisti minut ja moikkasi iloisesti – palvelu on ylipäätään ihanan sydämellistä. Tällä kertaa lounaaksi oli riisin kanssa papupataa, soijarouhemakaronilaatikkoa sekä höyrytettyjä vihanneksia. Tarjoilija kysyi, haluaisimmeko chilikastiketta, ja tottahan toki halusimme. Tämä oli erilaista kuin edellä mainittu, hedelmäistä ja juuri etenkin papuruokaan sopivaa. Tykkäsimme ruuasta kumpikin: tässä oli pelkästään positiivisella tavalla kotiruoan tunnelmaa. Papupata oli juuri sellaista, jota olen kaivannut, vahvan, syvän ja tumman makuista – papuja parhaimmillaan. Saimme myös salaattilautasen aterian oheen raikastamaan.

Tällä kertaa vitriinissä näkyi myös makeaa vegaanista, mutta en jäänyt testaamaan, sillä olin sopinut kahvilatreffit Sörnäisiin armaan ystäväni kanssa.

Juttelin ensimmäisellä visiitillä paikan pitäjän kanssa pitkään, ja hän puhui halustaan opetella vegaanista kokkaamista lisää, että hän voisi palvella tätä kasvavaa asiakaskuntaa. Brasilialainen keittiö kun on perinteisen lihapainotteinen, joskin siihen kuuluu myös vihannesten monipuolinen käyttö. Ihanaa, että intoa kehittämiseen on, mutta lähtökohdatkin ovat kyllä jo mainiot. Lämmin suositus.

Pastelaria Brasil
Liisankatu 29A
Helsinki

ma suljettu
ti–to 11–17
pe 11–18
la 12–18
su 13–18

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset