29.7.2025
Pyynikin näkötornin munkkikahvila on melkoinen tamperelainen instituutio, ja vegaanisia munkkeja on ollut tarjolla vaikka kuinka kauan, jo ennen omia ruokablogausaikojani. Hämmästyttävästi en ole koskaan tullut arvioineeksi tätä paikkaa. Arvioin tosin vuonna 2015 heidän sittemmin lopettaneen sivupisteensä Keskustorilla (blogi oli silloin vielä osa Sylvi-verkkolehteä), mutta olisihan minun pitänyt jo aikoja sitten käydä arviolla varsinaisessa.
Muistan hyvin ajat, kun Tampere oli vegaanisten munkkien vaelluskohde. Niitä ei muista isoistakaan kaupungeista saanut, mutta meillä oli sekä Pyynikin munkkikahvila että sittemmin lopettanut Aamurusko. Olen melko varma, että vegaanisia versioita oli tarjolla kummassakin jo 1990-luvulla.
Keräännyimme vaimon perheen kanssa heidän vierailunsa merkeissä läksiäiskahveilla. Kesäpäivä oli kuuma ja kostea, ja pian istuuduttuamme alkoikin sataa oikein kunnolla. Mutta mikäs oli istuessa kahvilan pöydässä, kahvia juodessa ja erinomaista munkkia mutustaessa. Nämä on paistettu juuri oikein niin, että rasva ei ole tunkenut sisälle taikinaan. Pinta on rapean rasvainen, sisus on ilmava.
Kuten kuvasta näkyy pienessä keittiössä munkit paistetaan samassa rasvassa muiden kanssa, ja etenkin allergiamielessä jäämiä muista aineksista on. Minua moinen ei haittaa, sillä minua kiinnostaa se, millaisia aineksia varsinaisessa valmistuksessa on käytetty, ei jonkinlainen ”puhtauden” idea. Mieltymyksiä on kuitenkin monenlaisia, joten tämä tiedoksi.
Pyynikin munkkikahvila
Näkötornintie 20
Tampere
ma–su 9–20
(tarkista kesäkauden aukiolot verkkosivuilta)