Kirjakahvila

"Vegaanista ruokaa, tietokirjallisuutta, kulttuuria ja politiikkaa. Aika hyvä."

25.7.2014

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Häpeäkseni on tunnustettava, että kävin Turun ihanassa Kirjakahvilassa ensimmäisen kerran vasta viime vuoden lokakuussa, vaikka toimittamiani ja kirjoittamiani julkaisuja on myyty siellä vaikka kuinka kauan ja ystäväni ovat olleet siellä töissäkin. Ensimmäinen visiitti oli luentotilaisuus, mutta tällä kertaa menin ”Kirjikseen” ihan varta vasten ruuan takia.

Vietimme vaimon kanssa kesäistä Turun-päivää, ja kaipasimme välipalaa museoreissun jälkeen ennen kahveja ihanassa Café Artissa rakkaan ystävän kanssa – siellä kun valitettavasti ei ole vieläkään tarjolla vegaanista syötävää, tai ei ainakaan ole ollut siellä käydessäni.

En muistanutkaan, että kaikki Kirjakahvilassa tarjottu ruoka on vegaanista. Siis aivan kaikki. Vegaanista ruokaa, tietokirjallisuutta, kulttuuria ja politiikkaa. Aika hyvä. Olisi tietysti tehnyt mieli kokeilla jokaista ruokaa: mehevän näköistä parsakaalitofupiirakkaa ja monen sortin makeaa. Mutta voileipää teki matkalaisten mieli, ja tarjolla oli seitansämpylöitä ja hummusreissareita. Juomaksi otimme Laitilan limsat.

Sämpylä oli leivottu taiten. Aivan liian usein sämpylät ovat tällaisissa paikoissa liian tiiviitä ja kuivakoita, sillä taikinaa ei osata vaivata kunnolla. Nämä olivat kuitenkin ilmavia, sopivan sitkaisia, ja auringonkukan siemenet olivat oiva lisä. Ravintorasvan sijaan leipä oli kostutettu jonkinlaisella makuöljyllä. Tuoreita vihanneksia oli runsaasti, mutta seitania oli ehkä liian vähän. Tiiviimmät ohuemmat viipaleet, joista olisi riittänyt jokaiseen suupalaan, olisivat sopineet paremmin. Nyt seitan jäi sattumiksi. Olin silti ihan tyytyväinen valintaani. Täytteiden puolesta olen saanut parempaa Gopal Cafessa, mutta leipä ei ole siellä läheskään näin hyvää.

Vaimon valitsema hummusreissari oli sen sijaan aivan tajuttoman herkullinen. Leipä oli kääritty kelmuun, joten se oli juuri sopivan mehevä. Tämä oli todennäköisesti paras maistamani hummusvoikkari. Kiitos! Taas kerran ihmettelimme, miksi tällaisia ei ole tarjolla kahviloissa kasvisvaihtoehtona yleisemmin. Hummusta on helppo tehdä, se säilyy hyvin ja tällainen leipä maistuisi varmasti muillekin kuin vegaaneille – kuten vaimolleni.

Kirjakahvila on edullinen ja mukava paikka. Enkä ole vielä maininnut olennaista asiaa: sieltä saa myös alkoholia. Tiedettä, kulttuuria, politiikkaa, kahvia, vegaanista suolaista ja makeaa, ja kaljaa! Pitää päästä pian taas Turkuun.

PÄIVITYS 12.9.2019:  Olen sittemmin käynyt Kirjakahvilassa monta kertaa sekä rentoutumassa että esiintymässä. Tämä suloinen, lämminhenkinen ja vegaaniystävällinen paikka on lähellä sydäntäni.

Kirjakahvila
Vanha Suurtori 3
Brinkkalan sisäpiha
Turku

arkisin 11–19

Kotisivut

Facebook

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset