Thai & Laos

"Annokset olivat runsaita, tofua oli aika hyvin, ja sen koostumus oli miellyttävä: tarpeeksi jämäkkä mutta tuntumaltaan pehmeä."

18.2.2015

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Valitin taannoin Tampereen huonoa thairuokatilannetta ja mainitsin, että hyvää massaman-kastiketta ei saa kotiseuduiltani. Mutkutin thairuuan puutteesta itse asiassa jo aiemminkin. Vähän aikaa sitten minulle suositeltiin tamperelaista Thai & Laos -ravintolaa, josta saisi hyviä tofuruokia. En ollut käynyt siellä vuosiin ja oletin, että sieltäkin saisi vain tuiki tavallista ”jonkin väristä currya ja vihanneksia”. Onkin mukavaa korjata monta harhaluuloa kerralla.

Tampereella on kaksi Thai & Laos -ravintolaa, ja päätimme tavata ystävän kanssa myöhäisellä lounaalla Näsilinnankadun liikkeessä. Noutopöytälounasta oltiin juuri lopettelemassa, mutta thairuoka ei mielestäni sovikaan oikein lämpöallastarjoiluun, koska vihannekset menevät pehmeäksi mössöksi. Olinkin päättänyt etukäteen tilata listalta. Kaikkien kasvisannosten mukaan saa lisämaksusta tofua, ja tarjoilijan mukaan annoksissa ei käytetä kalakastiketta, joten oletettavasti paistettuja riisiannoksia (niissä on yleensä kananmunaa) lukuun ottamatta kaikki kasvisruuat sopivat vegaanille. Gastropavun kirjoittaja on kokeillut paikan nuudeliannoksia, eli nekin näyttävät sopivan. (Blogissa mainitaan, että kookosmaitoannoksissa olisi kermaa. Tarkistin tämän myöhemmällä käynnillä, ja tarjoilijan mukaan maitotuotteita ei käytetä.)

Minä tilasin pähkinäisen massaman-curryn, kun en ollut kokeillut sitä koskaan Tampereella (Turussa ja Helsingissä olen saanut hyvää). Ystävä otti tulisen kasviscurryn basilikalla. Otimme molemmat tietysti lisätofun. Annokset olivat runsaita, tofua oli aika hyvin, ja sen koostumus oli miellyttävä: tarpeeksi jämäkkä mutta tuntumaltaan pehmeä. Liki kaikki annosten vihannekset olivat tuoreita bambua ja vastaavia lukuun ottamatta.

Kummatkin annokset olivat onnistuneita. Massamanissa ei ollut ihan niin paljon makuvivahteita kuin parhaissa syömissäni: toisiaan tukevia mausteita ja tamarindin tai muun happamuutta olisin kaivannut hieman lisää. Ruoka oli silti todella miellyttävä yllätys ja ehdottomasti paras tämäntyylinen thaiannos, jonka olen Tampereella syönyt. Ystävän tulisempi ruoka, jossa oli soijaliemipohjainen suurustettu kastike, oli myös hyvää ja tarpeeksi tulista chiliä rakastavalle ystävälleni. Mitenkään hyökkäävää se ei ollut, pikemmin sopivan jälkipoltteista, mutta ystäväni ei tavalliseen tapaansa alkanut etsiä lisächilikippoa annoksen terävöittämiseen.

Thai & Laos ei pärjää Turun ja Helsingin thaiherkuille, ja malesialaisesta Borneo-ravintolasta saa vielä paljon parempaa currytofua. Mutta on silti mukavaa, että tämän tyylistä hyvää ruokaa on saatavilla Tampereeltakin.

PÄIVITYS 12.9.2019:  Olen käynyt Thai & Laos -ravintoloissa useamman kerran tämän jälkeen ja olen pitänyt ruoasta kummassakin. Myös noutoateriat ovat olleen onnistuneita.

Thai & Laos
Näsilinnankatu 23
Tampere

ma–to 10:45–21
pe 10:45–22
la 12–22
su suljettu

Suvantokatu 7–9
Tampere

ma–to 10:45–21
pe 10:45–22
la 12–22
su 12–20

Kotisivut

Faebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset