Döner Harju City

"Döner Harju onnistui kehittämään ajat sitten, ennen 'kauppaseitaneiden' hyökyaaltoa, omalaatuisen ja onnistuneen seitaninsa, joka on edelleen maan parhaita."

17.1.2019

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Aika rientää, sillä alkuperäisen Doner Harju Kallion eli nykyään Flemarin arviosta on melkein jo viisi vuotta. En tullut koskaan tehneeksi uusinta-arviota, vaikka kävin seuraavan parin vuoden aikana ravintolassa tosi monta kertaa työporukkani kanssa. Mutta eipä uusinta-arviolle ole tarvetta, jos ravintola onnistuu pitämään hyvän entisen tasonsa ja luonteensa. Sen verran arviota olisi kuitenkin pitänyt päivittää, että ehdin tykästyä ravintolaan huomattavasti enemmän kuin alkujaan.

Sitten työporukkamme toimisto siirtyi muualle, enkä ole käynyt Kallion ravintolassa pitkään aikaan. Reilu vuosi sitten toinen Döner Harju avattiin kuitenkin Makkarataloon eli Citycenteriin. Jostain syystä ensivisiitti vei aikaa, mutta vihdoin tulin käyneeksi.

”Jotkut asiat pysyy ja paranoo” melkein riittäisi arvioksi. Döner Harju onnistui kehittämään ajat sitten, ennen ”kauppaseitaneiden” hyökyaaltoa, omalaatuisen ja onnistuneen seitaninsa, joka on edelleen maan parhaita. Annoksissakin on oma persoonallinen tyylinsä, joka poikkeaa perinteisistä mättöannoksista. Ja Döner Harju City onnistui tässä aivan yhtä hyvin kuin Flemarikin.

Menimme lounaalle työkavereiden kanssa oikeastaan sattumalta, ja heti tiskille tultuani ihmettelin, miksen käy tässä ravintolassa useammin. Tarjolla oli seitanlautasannos ja alkupalaksi maa-artisokkakeittoa. Keiton sai annostella itse ja nauttia pääruokaa odotellessa. Se oli oikein onnistunutta: muhevaan mukulaiseen makuun oli tuotu jännää hapokkuutta, jota en tässä ruokalajissa muista kohdanneeni.

Seitanannos oli runsas ja monipuolinen: läjä seitania tomaattikastikkeella, hummusta, punajuurikuskusia, leipää ja punakaalisalaattia. Pöydästä löytyi erinomaista omena-habanerokastiketta, jonka avulla annokseen sai edellisessä arviossa kaipailemaani raikkautta. Kaikki toimi.

Mitä tässä muuta sanoisi? Erinomainen tuhti lounas, josta kuitenkaan ei synny klassista ”kebab-koomaa”. Onneksi työkaveri muistutti minua tämän paikan olemassaolosta.

* * *

Aiempi arvio 28.8.2014

Kovatasoinen katuruoka on ollut tämän vuoden näkyvimpiä ruokamuoteja, ja etenkin Helsinkiin vuoden alussa avatusta Döner Harjusta on kohistu paljon. Huippukokkien lupaus kaupungin parhaista kebabeista ja kasvissyöjienkin muistamisesta innosti, ja paikka on ollut ilmeisesti tulvillaan asiakkaita siitä lähtien. Tätä kirjoittaessa ravintola käy kuitenkin hämmentävää terassikiistaa taloyhtiön kanssa, joten saa nähdä, onko se toiminnassa jatkossakin. Toivottavasti, sillä vallan hyvän seitanähkyn sain aikaiseksi.

Olin kuullut Döner Harjusta (Facebookissa nimellä Döner Kallio) paljon hyvää ystäviltä ja tuttavilta, mutta joiltain vegaaneilta myös hieman kritiikkiä. Pääsin itse kokeilemaan seitankebabia lounaalla rakkaan ystävän kanssa. Yllättävää kyllä, pääsimme kiireisimpään lounasaikaan heti istumaan. Väkeä tuli ja meni koko ajan, eli meillä oli tuuria ettemme joutuneet odottamaan. Otimme molemmat saman lounasannoksen, seitania kuskusin kanssa.

Seitania oli paljon, siis aivan järjettömän kokoinen läjä. Häpeän tunnustaa, että pari palaa jäi syömättäkin. Se oli hyvälaatuista ja sopivasti käristettyä, mutta kosteuttavaa kastiketta se olisi kaivannut. Päällä olevaa tomaattikastiketta olisi voinut olla lisääkin. Normaalisti annokseen kuuluu jogurttikastike, jonka tilalle ei tule vegaaniversiossa mitään, mitä jotkut vegaanituttavat ovatkin kritisoineet. Esimerkiksi harissainen soijajogurtti toimisi annoksessa mainiosti. Kastiketta!

Seitanin kyljessä oli kuskusia pähkinöillä ja rusinoilla sekä punakaalisalaattia ja säilöttyjä kurkkuja. Seitanin alla oleva lituskainen leipä oli turhan kuivaa ja vähän mitäänsanomatonta, eikä juuri kastikken vähyyden takia sillä ollut oikein paikkaa annoksessa. Meni se kuitenkin muun ohessa ja toi vähän rapeutta.

Ruoka oli oikein hyvää, ja varmasti tänne tulee palattuakin, mutta ihan kärkikastiin paikka ei noussut alueen ravintoloista. Sekä Fafa’sin että Sandron tarjonta on ainakin mielestäni vegaanille parempaa. Seitanähkyn kaipaajille oikein hyvä paikka joka tapauksessa.

Döner Harju City
Kauppakseskus Citycenter
Makkaratalo 2. krs
Kaivokatu 8
Helsinki

ma–to 10.30–21
pe 10.30–22
la 11–22
su 12–19

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset