Taco Nito

"Sieni-paputäytteen rinnalle oli tullut perunan ja vegaanisen chorizon yhdistelmä!"

30.9.2021

Edellisestä vierailusta Taco Nitossa oli vierähtänyt pari vuotta, kun sattuneesta syystä en viime vuoden lokakuussa ollut kirjamessureissulla, eikä Turkuun ollut osunut luentokeikkojakaan. Tällä kertaa teki mieli käydä tarkistamassa, miten paikka voi, semminkin kun Tampereella kesällä olimme Hyvän kurkun konehuoneen Samulin kanssa nauttineet La Negritan ihanista antimista.

Tilasimme vaimon kanssa kummatkin kolmen tacon setin. Vegaaninen valikoima oli yllättäen muuttunut: vanhan sieni-paputäytteen rinnalle kaktuksen korvaajaksi oli tullut perunan ja vegaanisen chorizon yhdistelmä! Tämä innosti, sillä rakastan perunaa tacoissa. Muutenkaan kaktus ei ole koskaan innostanut minua niin paljon, vaikka hyvien mausteiden kanssa se toimiikin.

Sanottakoon ensin, että parin vuoden takaiset sanani tuoresalsan eli pico de gallon vaisuudesta voi unohtaa: nyt se oli aivan erinomaista! Korianterin maku oli uuttunut sipuliin ja tomaattiin luoden täydellisen yhdistelmän. Maissitacot olivat oivallisia, ja kokki oli myös tarkka sen kanssa, että paistinlevylle meni hyvälaatuisia: murtuneet ja kuivuneet eivät kelvanneet. Erinomaista toimintaa! Lisämaksulla saatava guacamole oli sekin herkkua.

Entä täytteet? Sieni-papumuhennos oli täyteläistä ja sielua lämmittävää: herkkusienen maku oli saatu esiin kunnolla, ja se yhdistyi muhennettuihin papuihin juuri prikulleen oikein. Tykästyin myös peruna-chorizotäytteeseen, ja sen ansiosta Taco Nito on minusta vegaanisen ruoan etsijälle entistäkin suositeltavampi! Pari vuotta sitten sanoin paikan lumon hieman himmentyneen, mutta nyt sen sijaan se alkoi loistaa entistä kirkkaammin. Ihan mahtava paikka.

* * *

Aiempi arvio 5.10.2019

Kävin Taco Nitossa syömässä kirjamessureissulla neljä vuotta sitten ja ihastuin. Minulla on sellainen muistikuva, että olisin käynyt siellä toisenkin kerran, mutta en löytänyt vierailustani jälkeä kuva-arkistostani. Ehkä olen syönyt kuvaamatta! Oho!

Joka tapauksessa yhdenkin reissun perusteella Taco Nito on pysynyt suosituslistallani, ja sen suosio meksikolaisten parissa on ilmeisesti edelleen vankkumaton. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Neljä vuotta sitten hyvää meksikolaista sai vain Turusta (kauppahallin La Victoria lopetti suureksi surukseni). Sittemmin löysin Oulusta Coyoacánin, Tukholmasta La Netan ja Helsingistä vihdoin El Reyn, joka on ehdoton meksikolaissuosikkini. Pääsisin siis tekemään nyt vertailuja vakaammalta pohjalta.

Ensinnäkin: mikään ei ole muuttunut Taco Nitossa. Tarjolla on edelleen kotitekoisia maissitacoja ja kahta vegaanista täytettä: kaktus-paprikapaistosta ja herkkusieniä ja papuja. Burritoja tai vehnätacoja en ole kokeillut, ja tuskin kokeilenkaan, kun maissitacoja löytyy. Sisään voi valita lisukelistalta kastikkeita, tuoresalsaa ja guacamolea.

Koska olin menossa illalla syömään, otin kevyeksi lounaaksi yhden molempia tacovaihtoehtoja salsalla ja guacamolella, kastikkeista ensimmäiseen verdeä ja toiseen rojaa.

Hyväähän tämä on. En tiedä mitä sekoilin neljä vuotta sitten moittiessani herkkusieniä, jotka ovat parhaimmillaan erinomainen raaka-aine, ja ne toimivat tässä oikein hyvin.

Suosittelen Taco Nitoa edelleen mieluusti, mutta täytyy sanoa, että muut kokemukseni ovat himmentäneet sen tähteä hieman. Tukholman La Neta on samanlainen katuruokapaikka, mutta taso on vielä huimasti parempi. Taco Niton salsa on vähän vaisua, ja nachot ovat valmispussikamaa. Kotitekoiset tacolätyt kuitenkin pitävät sen edelleen täkäläisten meksikolaisten kärkijoukossa.

* * *

Aiempi arvio 1.10.2015

Suomesta on ollut vaikea saada kunnollista meksikolaista ruokaa, mutta Turussa se on ollut mahdollista jonkin aikaa. Kaksi vuotta sitten ihastuin Chanticoon, mutta valitettavasti se ei löytänyt asiakaskuntaansa, vaikka ruoka oli herkullista. Ravintolan sulkeminen oli suuri suru. Chanticon pitäjät avasivat sittemmin Kauppahalliin La Victorian (sittemmin lopettanut). Taso on pysynyt korkealla, mutta iltasyöminen ei valitettavasti onnistu. Helsingin Mayassa on tarjolla kohtuullista meksikolaista ruokaa, mutta läheskään Turun paikkojen tasolle se ei ole päässyt.

Ilahduinkin, kun törmäsin Taco Nitoon etsiessäni ruokapaikkoja Turun Kirjamessujen reissulle. Chocochili-blogin pitäjä kehui sitä viime vuonna Turun lempipaikkojen listauksessaan. Helsinkiin on myös avattu uusia meksikolaisia katuruokapaikkoja. Yritän päästä testaamaan niitä lähikuukausina, mutta nyt kutsui rakas Turku.

Saimme myyntipöytämme pystytettyä kirjamessuja edeltävänä iltana, ja olimme kollegani kanssa janoisia ja nälkäisiä. Taco Nitosta saa kaljaa, joten se tyydyttäisi tärkeimmät tarpeemme. Ravintola on pieni ja on onnistunut saamaan aikaan katuruokapaikan tunnelman. Hyvää lupasi myös se, että asiakaskunnasta monet puhuivat espanjaa. Taisimme olla tullessamme ainoat suomea puhuvat asiakkaat.

Tilasin tacoannoksen, johon tulee kolme pehmeää maissilättyä runsailla täytteillä. Täytevalikoimassa on kaksi vegaanista vaihtoehtoa: nopalitos (kaktusta, punasipulia ja paprikaa) ja frijoles refritos con champinones (haudutettuja papuja ja herkkusieniä). Tarkoitus oli ottaa kaksi edellistä ja yksi jälkimmäinen, mutta sain vahingossa kolme nopalitas-täytteistä. Otin vahingon takaisin tilaamalla vielä yhden papu-sienitacon, koska muutenkin hieman vielä hiukoi. Vegaanisuus pitää mainita tiskillä, että lisukkeiksi ei tule juustoa tai ranskankermaa.

Nopalitas-taco oli todella hyvää: etenkin kaktukseen oli saatu kunnolla makua. Sieni-paputacossa paistettujen sienten maku alkuun tökki, sillä herkkusienet eivät oikeastaan kovin herkkua ole. Mutta parin suupalan jälkeen yhdistelmä toimi ihan hyvin.

Lisukkeina oli hyvää guacamolea ja korianterista tomaattia. Chilivaihtoehtoja oli vegaaneille kolme (yhdessä on majoneesia), ja kokeilin niitä kaikkia. Laimein vihreä salsa ja keskitulinen tummanpunainen olivat molemmat hyviä, ja niissä oli selvä ominaisluonteensa. Ystäväni söi omiaan keskitulisen kanssa ja piti sitä oikein sopivana. Kunnon puraisu, mutta maut eivät peittyneet. Papu-sienitacon kanssa kokeilin tulisinta habaneroa, joka ei ollut ainakaan minun makuuni yhtään liian tulista.

Tänne palaan varmasti, etenkin jos olen illalla liikkeellä ja suolaisen ja tulisen himoinen.

Taco Nito
Aurakatu 3
Turku

ma–pe 11–20
la 12–20
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset