Oppa Korean BBQ

"Innostuinkin kuullessani, että Kaisaniemeen oli avattu iso ja 'grillauspöydillä' varustettu tähän ruokalajiin erikoistunut ravintola."

13.4.2023

Korealainen BBQ oli ensimmäisiä maailman keittiöitä, joihin aloin aikanaan laajentaa osaamistani italialaisen inspiroitumisen jälkeen. Tämä oli joitain vuosia ennen Hyvä kurkku -urani alkua, sillä olin vielä tutkijana yliopistolla – filosofikollegani kutsui meidät puolisonsa kanssa syömään ja tutustutti ssamjang-kastikkeeseen, kimchiin ja erilaisiin grillauksen lisukkeisiin eli banchaneihin. He olivat myös aikaansa edellä, sillä korealaisen ruoan nousu maailmanmaineeseen oli vasta käynnistymässä. Muistaakseni Top Chefin ja Master Chef Australian kaltaisiin ohjelmiinkin se nousi vasta pari vuotta tuon jälkeen.

Intouduimme sitten itsekin opettelemaan, ja silloisessa Tampereen asunnossamme teimme kimchiä valtavassa Ilves-purkissa, ja tehosekoittimessa surrutimme isot määrät ssamjangia. Keräsin innolla erilaisia banchan-reseptejä. Suuritöistähän se oli, mutta järjestämämme BBQ-kekkerit olivat ikimuistoisia – etenkin maalla, kun käytössä oli ulkogrilli. Mutta tietysti niistä puuttui korealaisen BBQ:n yhteinen väkertäminen pöydässä – samanhenkinen syömis-kokkaamis-yhdistemä kuin kiinalaisessa hotpotissa.

Innostuinkin kuullessani, että Kaisaniemeen oli avattu iso ja ”grillauspöydillä” varustettu tähän ruokalajiin erikoistunut ravintola. Vielä enemmän motivoiduin visiitille, kun heillä oli alusta lähtien listoilla vegaaninen grillattavien ja lisukkeiden kokonaisuus: retiisikakkua, bataattikakkua, tempehiä, mock duckia, tofua ja erilaisia vihanneksia, sekä erilaisia kimchejä ja kastikkeita. Sain sovittua kokouspäivän illaksi treffit armaan ystävän kanssa. Marssimme paikalle, tilasimme kaksi vegaanisettiä ja oluet.

Ruokaa kannettiin pöytään aimo määrä. Tarjoilija neuvoi meille systeemit. Perusasiat olivat minulle tuttuja: grillattavat asiat leikataan suupaloiksi ja syödään salaatinlehtien avulla lisukkeilla maustettuina.

Ja olihan tämä aivan tajuttoman hyvää! Söimme pitkään ja hartaudella. En syömisinnoltani muistanut kysellä tai painaa mieleen, mikä oli mitäkin, mutta täytteiden joukosta löytyi mahtavan erilaisia makuja ja koostumusta. Tuttujen tofun, tempehin ja mock duckin rinnalla patee- ja kakkutyylisistä täytteistä löytyi pehmeää munakasmaista koostumusta tai ihanaa sitkautta. Kastikkeilla ja muilla lisukkeilla joka suupalasta tuli erilainen. Tätä olisi voinut jatkaa loputtomiin, mutta täyteenhän sitä tuli.

Menuun kuului yllättäen myös jälkiruoka, joka oli jonkinlaista raikkaan makuista hauskaa puuron ja vanukkaan välimaastossa olevaa, ja sen lisukkeena oli vegaanista kermavaahtoa.

Oppa on siis ehdottomasti suositeltava paikka, joka tarjoaa ainutlaatuisen ja monipuolisen kokemuksen myös vegaanisen ruoan ystävälle. Pieni varoituksen sana: kun tupa on täynnä grillaavia ihmisiä, pöytätuulettimista huolimatta käry on melkoinen ja tarttuu vaatteisiin. Pesussa lähtee tietysti, mutta ihan uusimmilla vetimillä en mene seuraavaksi käymään.

Oppa Korean BBQ
Kaisaniemenkatu 3
Helsinki

ma suljettu
ti–to 16–23
pe–la 16–24
su 16–23

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset