14.5.2025
Huhtikuussa Helsingissä, Ullanlinnassa, aukesi upouusi vegaaninen kahvila Vegalicious Pastry. Sen taustalla on leipuri Ilse R. Pinner, jonka työhön tutustuin aikanaan keväällä 2023 hotelli St. Georgen kahvilassa ja sittemmin Magussa, jonne hän teki jälkkäreitä. Ikiomaa kahvilaa Ilse alkoi testailla ensin pop up -muodossa, ja vakituisesti se avautui huhtikuun lopulla. Sinne pitäisi keretä mahdollisimman pian, mutta tänä keväänä Helsingin reissuja oli tavallista vähemmän. Onneksi tilaisuus kuitenkin löytyi.
Saavuin viehättävään kahvilaan ihan aukioloajan loppupuolella, ja Ilse riensi tiskille pahoittelemaan asiakkaalleen, että suuri osa valikoimasta oli jo myyty siltä päivältä. Sehän oli mukava kuulla: kahvila on lähtenyt ilmeisen hienosti liikkeelle. Kokeiltavaa kuitenkin löytyi silti useampaa sortimenttia.
Valintani eivät olleet ehkä fotogeenisimmät, eli olisi ehkä pitänyt ottaa kaveriksi myös värikäs muffinssi tai ihanan näköinen mutakakku suklaakreemillä. Kuvassa näkyvä klassikko vain kiinnosti minua eniten, koska kummankaan kaltaiseen harvemmin törmää.
”Nordic Cookies” muistuttivat hieman klassisia Wilhelmiina-keksejä mutta olivat sitkaampia. Ilsen inspiraationa olivat ruotsalaiset ”kolasnittar”-keksit. Valitsemassani versiossa oli sisällä suklaata ja hampunsiementä tuomassa pähkinäisyyttä. Kerrassaan erinomaista!
Toinen leipomus toi yhteen ranskalaisia ja pohjoismaisia vaikutteita. ”Bostock” on suosittu ranskalainen leipomus, joka muistuttaa etäisesti köyhiä ritareita, yhdistettynä mantelicroissant-vaikutteilla. Ilse oli lisännyt mukaan kanelia tuomaan perinteikästä pullan makua. Tämä oli hieno uusi tuttavuus, jota suosittelen lämpimästi! Leivässä oli juuri sopiva kosteus ja pehmeys, ja päällyksen mantelimassassa oli vain häivähdys karvasmantelin aromia. Minä en yleensä siitä pidä, koska se tahtoo jyrätä kaiken, mutta tässä sen rooli oli hyvin hillitty, muita makuja täydentävä.
Aivan mahtavaa, että tällainen paikka saatiin Helsinkiin!
Vegalicious Pastry
Laivurinkatu 37 E 27
Helsinki
ma–ti suljettu
ke–pe 11.30–17.30
la 12–18
su suljettu