19.3.2025
Helsingissä Kansallisteatterin vieressä oleva latinalais-amerikkalainen ravintola Maya on toiminut pian neljännesvuosisadan. Minä kävin siellä ensimmäisen kerran vuonna 2012 vapaaehtoistyöreissulla: silloin söin grillattu tofu -annoksen, josta jäi mukavat muistot. Noihin aikoihin meksikolaisen ruoan virkaa näytteli Suomessa pääosin geneerinen texmex, joten oli kiva saada jotain muuta. Tuolloin en kuitenkaan vielä kirjoittanut Hyvään kurkkuun: Manu, toinen blogin perustajista, arvioi paikan muistaakseni samana vuonna.
Arvioreissulle päädyin toukokuussa 2015. Silloin söin alkuruuaksi ”atsteekkikeiton”, josta tykkäsin kovasti. Pääruoaksi valikoituivat hibiskuksella maustetut tacot papumuhennoksella. Tuolloin pehmeitä tacoja ei vielä saanut juuri missään (Helsingin joitain vuosia kestänyt ”tacobuumi” iski vasta myöhemmin), joten sikäli annos oli kiva uutuus. Valitettavasti maut olivat kuitenkin sen verran tasapaksut, ettei Maya päässyt suosikkien joukkoon.
Minun on pitänyt pitkään palata testaamaan paikan antimia, etenkin kun kokemuksia kunnollisesta meksikolaisesta ruuasta on kertynyt kosolti. Harmillisesti moni paikka on ehtinyt lopettaa, mutta jäljelle jääneistä tällä hetkellä suosikkeja ovat Turun Taco Nito, Helsingin El Rey ja Porin El Oso. Miten Maya pärjäisi kentän monipuolistuttua?
Valitettavasti täytyy sanoa, että ei Maya minulta suositusta saa vieläkään. Söin pitkän päivän jälkeen tuhdin vegaanisen fajitas-annoksen, joka kyllä vei hyvin nälän mutta ei herättänyt hinkua palata. Täytteenä oli NoChickeniä: se oli paistettu kivasti maustaen, mikä on tärkeää, kun valmiste itsessään on melko laimean makuista. Muuta täytettä hallitsivat kuitenkin runsaan paistetun paprikan ja sipulin makeat aromit, jotka hukuttivat mainitun mausteisuuden, eikä annoksessa ollut myöskään kunnon nostetta chilistä tai yrttisyyttä korianterista. Kolme dippiä eivät nekään nostaneet annosta lähellekään edellä mainittujen ravintoloiden tasoa.
Maya Bar & Grill
Mikonkatu 18
Helsinki
ma–to 16–23
pe 15–23
la 13–23
su 14–22