VG Wok Rauninaukio

"Olin tietysti ruokakooman partaalla, joten jaksoin vain maistaa patonkia tuoreeltaan ja otin loput mukaan. Nakersin sitä illan mittaan onnesta voihkien."

23.1.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Ensimmäinen vietnamilaista ja thaimaalaista kasvisruokaa, pääosin vegaanista, tarjoava VG Wok aukesi Port Arthuriin viime vuoden syyskuussa. En kuitenkaan ehtinyt käydä siellä Turun kirjamessujen aikaan, ja luin kaihoten ystävien kirjoittamia ylistyksiä paikan tarjonnasta. Etenkin hinta-laatu-suhdetta kehuttiin – ja ylipäätään vietnamilaista ruokaa saa sen verran harvoin, että odotin ensi käyntiä innolla.

Olin sopinut tammikuulle reissun Turkuun rakkaan ystäväperheen luo, ja kuin kohtalon johdatuksesta VG Wok avasi toisen ravintolansa Raunistulaan aivan heidän kotinsa lähelle. Kuten ensimmäinen paikka, tämänkin on perustettu vanhaan grillikioskiin. Tampereellahan on pari vastaavaa yritystä, klassinen kiinalaista ruokaa tarjoava kiska Pyynikintorin laidalla sekä tuore Ravintola Sanna Kalevassa. Asiakaspaikkoja ei ole paljon, mutta tunnelma on lämmin ja ystävällinen.

Neljän hengen seurueemme intoutui tilaamaan pöytään ison läjän kevätkääryleitä alkupalaksi. Kääryleet olivat oikein hyviä, ja niissä oli poikkeuksellisesti sisällä myös soijarouhetta ja tofua, eli ne olivat hyvin ruokaisia. Uppopaistaminen oli onnistunut, eli rasvaa ei ollut yhtään liikaa mutta kuitenkin tarpeeksi. Pidän edelleen enemmän Tampereen Wok Grillin kääryleistä niiden suutuntuman takia, sillä rapea riisinuudeli ja kasvikset ovat ylittämätön yhdistelmä, mutta nämä olivat tyyliltään hyvin erilaisia ja kova kilpailija.

Pääruuaksi halusin keittoa, koska taannoisen Lie Min pho-kokemuksen jälkeen halusin vertailukohtaa. Täälläkin olisi ollut phota, mutta kokeilin sen sijaan chilisempää bun po –keittoa, jossa oli nuudelien ja kasvisten lisäksi vähän kaikenlaista: soijapyöryköitä (kiinteitä ja hyviä), tofua (erinomaista munakasmaisen makuista), samankaltaista ”makkaraa” kuin monissa Sen Chayn ruoissa sekä samanlaisia tummia soijaleikkeitä kuin Tampereen edesmenneessä Ho Xuanissa.

Hätkähdin, kun eteeni kannettiin ammeellinen keittoa. Annos oli valtava. Se höyrysi ihanasti. Kylkiäisinä oli tuoreita ituja, yrttejä ja vihanneksia, joilla annosta saattoi täydentää oman maun mukaan, kuten vietnamilaiseen keittokulttuuriin kuuluu. Ai kun olisi ollut vielä reipas kasa tulista piri piriä tai ”linnunsilmächiliä”, jota olisi voinut lisätä maun mukaan. Liemi ei nimittäin ollut kovin tulista minun makuuni. Se oli oikein hyvää kevätsipulisissa kohdissa mutta muuten kaipasi ehkä hieman ryhtiä verrattuna Lie Min keittoon. Tällä hinnalla ja näin suurena annoksena minulla ei kuitenkaan ollut mitään valittamista. Söin halulla ja kiltisti melkein koko annoksen.

Nähkääs olin tilannut vielä kolmattakin ruokaa. Oli pakko, koska tarjolla oli vietnamilaisia banh mi –patonkeja, joihin ihastuin New Yorkissa. En ollut saanut niitä koskaan Suomessa, enkä ole edes kuullut mistään paikasta, joka tarjoaisi niitä. Ja nyt eteen tupsahti vegaaninen versio! Patonki ei tietenkään ollut Brooklynin Hanco’sin veroista, koska ei Turussa ole vietnamilaista leipomoa eikä kymmeniä banh mi –paikkoja sen asiakkaina, mutta täytteiltään tämä ei hävinnyt Brooklynin kokemukselle. Ehkä ihanaa etikkaisuutta oli vähemmän, mutta toisaalta VG Wokin patongissa oleva mock duck – tyylinen rajusti paistettu ja ihanan öljyinen seitan oli hillittömän hyvää. En ole maistanut mitään sellaista aiemmin. Manhattanin kehutun Paris Sandwiches –paikan tämä esimerkiksi pesi mennen tullen. Patonki on todennäköisesti Suomen paras vegaaninen leipä tai ainakin kärkijoukossa.

Olin tietysti ruokakooman partaalla, joten jaksoin vain maistaa patonkia tuoreeltaan ja otin loput mukaan. Nakersin sitä illan mittaan onnesta voihkien.

Tunnelma oli mahtava, ruoka oli halpaa, annokset olivat runsaita ja maut olivat kohdallaan. Suosikkilistaan tämä menee tietysti. En tarvitse lisää syitä nähdäkseni rakkaita ystäviäni, mutta kieltämättä tämä loi houkutusta käydä Raunistulassa pian uudelleen. Kutsukaapas minut nyt vaikka luennoimaan Turkuun.

VG Wok
Rauninaukio
(sekä Arvinkatu 10)
Turku

ma–to 11–18
pe 11–20
la–su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset