Pizzeria via Tribunali

"Pizza ei eronnut päältä katsoen napolilaisista esikuvistaan mitenkään: kunnolla tomaattikastiketta, näkyvästi öljyä, hyvälaatuista oreganoa ja tuoksuvia valkosipulin viipaleita."

13.6.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Toukokuussa Helsinkiin avattiin napolilaistyylinen pizzeria via Tribunali, josta kuulin saman tien kehuja monelta taholta. Itse tein juuri lähtöä pitkälle Italian matkalle, joten Napolin kaupungin pizzat siinsivät mielessäni. Pääsin käymään kuitenkin via Tribunalissa yllättävän nopeasti kesäkuussa, melkein tasan kuukausi sen jälkeen, kun olin päässyt syömään aitoa napolilaista pizzaa da Michelessä. Muistikuvat olivat siis tuoreita, ja pelkäsin, että olisin turhan tiukka tuomari.

Menimme työtoverien kanssa lounaalle kokouksen jälkeen – via Tribunali on pelottavan lähellä työhuonettamme, joten tavallaan toivoin, ettei ruoka olisi liian hyvää, koska se voisi käydä turmiolliseksi. Turha toivo.

Ravintola oli liki täynnä, mutta onnella saimme pienen pöydän melkein heti. Olen kuullut, että sittemmin ravintolan jonot ovat vain venyneet, sillä napolilainen pizza on osoittautunut melkoiseksi hitiksi. Jonoa kertyi jälkeemme, ja talosta loppui viimein taikina kesken.
Perinteinen marinara komeili lounaslistan kärjessä, ja tilasin sellaisen Peroni-oluen kanssa. Takanani aterioi italialainen seurue ja ympärillä leijui hyvä pizzan tuoksu, joten kun suljin silmäni, palasin kuukauden takaisiin tunnelmiin. Huokaus.

Pizza saapui pöytään juuri sen näköisenä ja tuoksuisena kuin pitikin. Se ei eronnut päältä katsoen napolilaisista esikuvistaan mitenkään: kunnolla tomaattikastiketta, näkyvästi öljyä, hyvälaatuista oreganoa ja tuoksuvia valkosipulin viipaleita. Ja herkullistahan se oli, aivan selvästi paras marinara, jonka olen Suomessa syönyt, ja ylipäätään parhaimpia tai paras pizza. Ihan täysin nappiin se ei mennyt, sillä tomaattikastike olisi kaivannut aavistuksen suolaa – mutta nyt arvioin todella tiukalla tuoreiden da Michelen kokemusten kriteerillä. Taikinan ja soosin maaginen avioliittokaan ei ollut ihan täydellinen, mutta hyvin lähelle sekin pääsi.

Ei sille mitään voi, tänne on pakko palata hankkimaan onnellinen ruokahurmos useammankin kerran.

Pizzeria via Tribunali
Sofiankatu 4
Helsinki

ma–to 11–22
pe 11–00
la 12–00
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset