Yasukon Keittiö

"Olin erittäin hämmentynyt. Tuntui, kun olisin astunut yksiöön, jonka on sisustanut kaikesta japanilaisesta kiinnostunut keräilijä. Puinen huonekalu, jonka mainittiin vaurioituneen vuoden 1924 maanjäristyksessä. Hyllyllinen mangaa. Puukenkiä. Yasuko ja Tarja Halonen valokuvassa."

24.11.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Turussa Yliopistonkadulla on liehunut kerrostalon toisen kerroksen parvekkeella osoitteessa 26 C jo yli kymmenen vuotta maalattu lakana, joka mainostaa japanilaista kotiruokaa. En muista, milloin huomasin sen ensimmäisen kerran, mutta joka tapauksessa kymmeniä kertoja asemalta tullessani tai sinne mennessäni olen pysähtynyt ihmettelemään, mistä oikein on kysymys. Lakanan alla katutasossa kun ei näy japanilaista ravintolaa vaan jokin toinen (vaihdellen vuosien varrella). Näkyvää japanilaisen ravintolan ovea ei myöskään ole ollut. Aina olen jatkanut matkaa päätäni pudistellen.

Tällä kertaa päätin toimia toisin. Kahden päivän ympäristökollokvio oli ohi, ja minulla oli aikaa tapettavana ennen junan lähtöä. En ollut erityisen nälkäinen, mutta jokin kevyt japanilainenhan voisi maistua. Arkaillen astuin kohti yllä liehuvaa lakanaa – ja katso, silmäni osuivat ihan tuiki tavallisen rappukäytävän ovella olevaan ruokalistakylttiin. Kuikuilin oven läpi, mutta siellä näkyi vain käytävä, ei ravintolaa. Rohkaisin mieleni, seurasin viittoja ja päädyin kakkoskerrokseen ihan perus kerrostalokämpän ovelle. Ravintolan kyltti siinä kuitenkin oli, joten astuin sisään.

Minua tervehti iloisesti Yasuko, joka viittoili istumaan pöytään. Olin erittäin hämmentynyt. Tuntui, kun olisin astunut yksiöön, jonka on sisustanut kaikesta japanilaisesta kiinnostunut keräilijä. Puinen huonekalu, jonka mainittiin vaurioituneen vuoden 1924 maanjäristyksessä. Hyllyllinen mangaa. Puukenkiä. Yasuko ja Tarja Halonen valokuvassa. Mikä paikka tämä on?

Listalla ei ilmeisesti ole kovin monta vegaaniseksi muunnettavaa tai valmiiksi vegaanista vaihtoehtoa. Päädyin ottamaan simppelin udon-nuudelikulhon. Ruoka saapui eteeni melko pian. Se edusti samanlaista japanilaista minimalismia kuin suosikkini zaru soba, kylmiä tattarinuudeleita. Tuon herkkuni tasolle tämä ei toki noussut, mutta nautin tästä yksinkertaisesta ateriasta. Kulhossa oli paksuja udon-nuudeleita, makea ja vahva liemi, pari viipaletta makeaa paistettua tofua, hieman purjosilppua ja herneenversoja.

Vaikea tätä ruokaa on suositella, sillä moni olisi siihen varmasti pettynyt. Pari ohutta tofuviipaletta ja ruokalusikallinen vihanneksia isossa liemikulhossa ei toki ole kovin ravinteikasta. Enemmän tämä oli syömisrituaali kuin ateria. Nautin tästä yhdistelmästä: Yasuko joko kuuntelemassa japanilaista visailuohjelmaa tai juttelemassa japaniksi ainoan muun asiakkaan kanssa, tuulessa lepattava mainoslakana ikkunan takana, liemen tuoksu, liukkaat nuudelit, vihreä tee.

Suosikiksi tämä paikka ei noussut, mutta palaan varmasti vielä joskus kokemaan tunnelmaa ja kokeilemaan tempura-annosta. Tempurat ovat harvoin onnistuneita, mutta kaiken järjen mukaan täällä niiden pitäisi toimia. Saas nähdä.

Yasukon Keittiö
Yliopistonkatu 26 C (2. krs)
Turku

ma–pe 12–18
la 12–17
su suljettu

Kotisivu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset