Pizzeria Roihu

"Pöytääni saapunut pizza oli iloinen yllätys monella tavalla. Lähdetään pohjasta: tällaista en ole koskaan saanut Suomessa!"

6.11.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Olin palaamassa luentoreissulta Joensuussa, ja onneksi aikataulu antoi myötä lounaalle ennen kuuden tunnin junareissua kiskobussilla, Pieksämäki-vaihdolla ja junatunnelikavalkadilla. Junan falafelsalaatti kun ei suuremmin houkutellut. Facebookin Vegaaninen Joensuu -ryhmässä minulle oli suositeltu Pizzeria Roihua, joka oli vielä sopivalla suunnalla matkatessani asemalle.

Kuten Hyvän kurkun vakilukijat tietävät, suhtaudun pizzoihin Italian matkojen tuomalla vakavuudella, enkä yleensä käy ”täkäläistetyissä” pizzerioissa. Nyt se tuntui jostain syystä hyvältä idealta. Paikka oli myös mukavan oloinen ja henkilökunta mitä ystävällisintä. Roihussa ei näkynyt hauskasti olevan lainkaan vakireseptien listaa vaan pelkkä ainesluettelo erilaisilla ”fantasia-hinnoilla” (tosin toisella taululla oli esimerkkejä suosituista täyteyhdistelmistä). Päädyin neljän täytteen fantasiaan ja valitsin nyhtökauran (!), paholaishillon, herkkusienen ja kapriksen. Hauska yksityiskohta: pohjan tomaattikastikkeessa on kolme tulisuusvaihtoehtoa! Valitsin keskimmäisen, koska täytteissäni oli jo chilinen paholaishillo.

Hiukan mietittyäni otin myös mukaan ehdotetun vegaanisen juuston. Minähän en niistä juuri perusta, mutta tällaisessa pizzagenressä juusto on niin olennainen, että koin velvollisuudekseni testata pizzaa juustokorvikkeella.

Pöytääni saapunut pizza oli iloinen yllätys monella tavalla. Lähdetään pohjasta: tällaista en ole koskaan saanut Suomessa! Pohja oli nimittäin niin ohut ja rapea, että se olisi käynyt täydestä Roomassa, jossa tuo tyyli on vakio. Pelkästään tämän takia suosittelen Roihua mielelläni! Mutta kokemus oli kaikkiaan yllättävän mukava. Täytteet tukivat toisiaan, sienessä oli jäljellä tuoretta makua ja tuoksua, nyhtökaura toimi hillon kanssa hyvin, ja rapeudesta huolimatta pizzassa oli kosteutta. Mikä yllättävintä: vegaaninen juustokin ihan toimi, vaikka seuraavan kerran varmaankin tilaisin pizzani ilman sitä.

Aiemmin olen ollut sitä mieltä, että Tampereen klassinen Napoli on ainoa kelvollinen ”Suomi-pizzeria”. Täytyy sanoa, että Roihu ryntäsi reippaasti edelle tämän käynnin perusteella. Suosituslistalle menee, totta kai.

Päivitys 27.1.2022:  Roihu on muuttanut arvion tekemisen jälkeen uusiin tiloihin, ja vegaaninen täytevalikoima näyttää muuttuneen ja laajentuneenkin. Toivottavasti pääsemme joskus käymään!

Pizzeria Roihu
Kauppakatu 23a
Joensuu

ma suljettu
ti–la 11–20

su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset