Pikku Makalu

"Tämä oli täydellistä! Kastike tuki erinomaisesti pehmeän tofun rakennetta, ja annos oli todella tulinen!"

26.7.2020

Arvioin Lahdessa pari ravintolaa kuusi vuotta sitten käydessäni ensiapupäivystäjän koulutuksessa, mutta sen jälkeen en ollut käynyt kaupungissa kertaakaan. Toinen ravintoloista on sittemmin lopettanut, ja toisenkin arvio tuntui niin vanhentuneelta, että sitä ei enää siirretty uusille verkkosivuille Hyvän kurkun edellisen kodin Sylvi-lehden lopetettua. Onkin mukava saada Lahti jälleen Hyvän kurkun kartalle, ja vieläpä erinomaisella illalliskokemuksella! Pikku Makalu nimittäin tarjosi yhden parhaimmista nepalilaisista aterioista, jonka olen koskaan syönyt.

Olimme palaamassa väsyneinä sukuloimisreissulta Etelä-Karjalasta, ja halusimme syödä ruokatauolla jotain muuta kuin iänikuista pikaruokahampurilaista. Lahti oli sopivassa kohtaa matkan varrella, joten se valikoitui pysähdyspaikaksi meno- ja tulomatkoilla. (Menomatkan kokemus toisessa ravintolassa oli traumaattisen huono, mutta päätin olla kirjoittamatta siitä, koska yleensä pyrin kummallisen heikkojen kokemusten kohdalla varmistamaan asian toisella käynnillä. Usein olen nimittäin muuttanut näkemystä uusintareissulla. En tykkää kirjoittaa tylyjä arvioita, ellei siihen ole perustellut syyt. Siitä siis toiste, ehkä, jos tie vie Lahteen taas.)

Katselin matkan varrella läppärilläni ravintolavaihtoehtoja, mutta sunnuntaina useat paikat olivat suljettuina. Vaimo onneksi totesi, että nepalilaista tai intialaista emme olekaan vähään aikaa syöneet, ja Pikku Makalu nousi esiin selvänä suosikkina useilta eri arvioalustoilta. Menomatkan kokemuksen jälkeen halusin varmistaa, että nyt saisimme hyvää ruokaa. Ravintolaan oli myös todella helppo poiketa Lahden ohi ajaessa.

Ravintola on sisustukseltaan tosi viihtyisä, ja joka pöydässä oli kaksi tuoretta ruusua. Tämä sopi, kun seuraava päivä olisi vielä hääpäivämmekin. Tarjoilijoiden palvelu oli ystävällistä ja asiantuntevaa – kaikki ruokavalioon liittyvät asiat hoidettiin ihailtavalla tarkkuudella. Listalta löytyi neljä erikseen vegaaniseksi merkittyä annosta, joista valitsimme tulisen tofu masalan ja pinaattisen sag tofun. Tofua on muuten kolmessa annoksessa klassisen peruna-kukkakaaliannoksen rinnalla: aikamoinen muutos niihin vuosiin, jolloin tofua ei löytynyt koko maassa varmasti yhdestäkään nepalilaisesta tai intialaisesta ravintolasta. Ensimmäinen paikka, johon törmäsin siihen listalla, oli helsinkiläinen Mount Kailash, mutta sittemmin sitä on tullut vastaan parissa muussakin paikassa.

Odotin innolla tofu masalaa, sillä olin saanut kerran aiemmin erinomaisen version Tampereella sittemmin jo lopettaneessa ravintolassa. Tomaatin, chilin ja sipulin yhdistelmä on kastikkeessa parhaimmillaan hieno hapanilmelä kohtaaminen ilman sellaista äitelyyttä, jonka takia ani harvoin pidän itäaasialaisista hapanimelistä annoksista. Tämä oli täydellistä! Kastike tuki erinomaisesti pehmeän tofun rakennetta, ja annos oli todella tulinen! Ruokalistojen chilipalkosymboleista ei yleensä voi kauheasti päätellä, mutta tällä kertaa kaksi palkoa piti paikkansa. Sain annoksesta sellaisen ihanan tuskaisen huminan, jota rakastan.

Pehmeän kookoskermainen sag tofu tarjosi tulisuudelle juuri sopivan vastapainon. Ei lainkaan haitannut, että kummassakin annoksessa oli tofua, sillä se sai niissä ihan erilaisen roolin. Pinaatin maku oli tuore ja vivahteikas, varmasti paras koskaan tällaisessa annoksessa. Liian usein pinaatissa on vahva pakkasen tuntu, mutta tämä olisi voinut tulla suoraan puutarhasta.

Naan-leipä ei ole vegaanista, mutta minä olisin halutessani saanut lisää papadumeja annoksen kylkeen. Tämä oli kuitenkin niin täyteläistä, että en kaivannut leipää lainkaan.

Suosittelen lämmöllä tätä ravintolaa.

Pikku Makalu
Vapaudenkatu 22
Lahti

ma–to 10.30–21
pe 10.30–22
la 12–22
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset