Noodle Master

"Entä nuudelit? Täydellisiä. Imeskelin niitä ahnaasti onnesta myhäillen."

26.8.2021

Nuudelit osana parempaa ateriaa, eivät vain kotikeittiön hätävarana tai opiskelijan perusmuonana, ovat olleet täällä tuttuja lähinnä japanilaisissa ramen-annoksissa sekä vietnamilaisen keittiön tuotoksissa kuten pho-keitoissa. Monipuoliseen kiinalaiseen nuudelikulttuuriin on päässyt tutustumaan vain yksittäisissä laadukkaammissa kiinalaisissa ravintoloissa, kuten Kaisaniemen Basilikassa (nyk. Impress), jonka annoksia aikanaan ylistin maasta taivaaseen.

Suurelle yleisölle kiinalaiset nuudeliruoat tulivat tutuksi vasta viime vuoden aikana, kun Helsinkiin avattiin lyhyen ajan sisään useampia nuudeleihin erikoistuneita kiinalaisia ravintoloita: ainakin Big Bowl Noodle Kampissa, Noodle Story Kallion Linjoilla, Noodle by Biang Itäkeskuksessa sekä Brokadi Noodle Vallilassa (nuudeliannoksia on myös Triplan Brokadissa). Muissa en ole vielä käynyt, eli Noodle Master oli ensimmäinen tutustumiseni tähän joukkoon.

Tosin mainittakoon, että viime vuoden tammikuussa kävin Mei Lin -ravintolan sisarravintolassa Xiao Mei Lin, joka on sittemmin lopettanut, ja tutustuin vihdoin ystäväni ja Hyvän kurkun luottosuosittelijan ylistämiin dandan-nuudeleihin. Ne olivat oivallisia. Ja vaikka tämä ravintola lopetti, söimme elokuussa vaimon, veljen ja veljentyttären kanssa Mei Linissä herkullisia nuudeleita tofulla. Eli tätäkin klassikkokiinalaista voi pitää ruokalajin tienraivaajana Suomessa. (Kunpa vielä joku intoutuisi tuomaan käsin tehdyt japanilaiset soba-nuudelit ja minimalistiset annokset Suomeen, niin ai että!)

Ravintolaa kohti kävellessäni olin jo päättänyt, että dandan-nuudeleilla aikoisin paikan testata, koska ruokalaji oli minulle ennestään tuttu, ja se on melkoinen klassikko. Se voisi olla samanlainen mittatikku näille mainituille ravintoloille niitä läpikäydessäni kuin marinara kunnollisille pizzerioille.

Ruokalistalla olisi kyllä ollut vaikka mitä: nuudeleita kevätsipulikastikkeella, nuudelikeittoa, paistettuja mykyjä sekä kiva valikoima pikkuruokia alkuruoaksi tai lisukkeeksi – mukana suosikkini paistetut perunasuikaleet mutta myös esimerkiksi ”tofunahasta” tehtyjä tikkuja chiliöljyssä, joka kuulosti hauskalta. Tänne pitää palata ystävien kanssa ostamaan pöytä täyteen kaikkea!

Tilasin nyt kuitenkin vain dandan-nuudelit tofulla ja normaalilla kolmen chilin vahvuudella – vähän jännitti, sillä tulisuusastetta ei kokeilematta voi arvioida, mutta ainakaan minulle tämä ei ollut liian tulista. En ole mikään chili-intoilija mutta pidän hyvin tulisesta ruoasta, eikä tästä tullut mitään (ihanan) tuskaista poltetta vaan sopiva vahva taustahumina.

Annos muistutti alkuun melkein keittoa, sillä pähkinäistä ja öljyistä kastiketta oli hyvin runsaasti, mutta ei kuitenkaan missään mielessä liikaa, etenkin kun se oli niin hyvää, että välillä lusikoin sitä sellaisenaankin. Tyyliltään se oli kuitenkin hyvin erilainen kuin Xiao Mei Linin selvästi kuivempi versio. Annoskuvan pinnassa näkyvä öljy on mausteöljyä, ja varsinainen sakea ja täyteläinen soosi piilee sen alla. Kuivattu tofu oli paistettu hauskasti rapeaksi, ja kuivattu sipuli toi koko annokseen vahvaa umamia.

Entä nuudelit? Täydellisiä. Koostumuksessa oli juuri sopivasti purutuntumaa, ne olivat pysyneet hyvin irtonaisina olematta kuitenkaan liian liukkaita, eli kastike tarttui pintaan hyvin. Imeskelin niitä ahnaasti onnesta myhäillen. Tällaista olin kaivannut.

Kun viestin mainitun ystäväni kanssa ateriasta, hän iloitsi puolestani, että edessäni olisi vielä monta herkullista nuudelikokemusta, kun pääsen käymään muita paikkoja läpi. Odotan innolla, mutta ensimmäinen oli jo niin hyvä, että haluaisin Noodle Masteriin takaisin jo huomenna.

PÄIVITYS 9.3.2022:  Noodle Master on muuttanut osoitteeseen Eerikinkatu 20.

Noodle Master
Arkadiankatu 19
Helsinki

ma–pe 11–21
la–su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

No map

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset