Vinolito

"Olen ikävöinyt tapasravintolaa, jossa annokset ovat paitsi laadukkaita myös mietityn yksinkertaisia."

31.3.2022

Sen jälkeen, kun Sörnäisissä toiminut iki-ihana Kombo lopetti, olen kaivannut kunnollista tapasravintolaa. Niitä ei ylipäätään tunnu olevan, puhumattakaan vegaanisen ruoan valikoimasta. Tampereella toimiva Salsallada on kyllä varsin mukava, mutta olen ikävöinyt vielä perinteisempää tapasravintolaa, jossa annokset ovat paitsi laadukkaita myös mietityn yksinkertaisia, ja jossa saa maistella erinomaisia viinejä. Vaasankadulle vajaat pari kuukautta sitten avattu Vinolito ”ruksii kaikki ruudut”, kuten engelsmannit sanoisivat.

Olin varannut pöydän ystävieni kanssa, ja saavuin paikalle jonkin verran heitä ennen. Odottaessani tilasin pöytään vihreitä oliiveja ja lasillisen oranssia viiniä, jota ravintolan pitäjä kuvasi yrttiseksi ja monitahoiseksi – juuri sellainen kiinnosti, ja viini olikin erinomaista. Oliivit taas olivat ehdottomasti parhaimpien koskaan saamieni kastissa! Aikanaan ihastuin suolaisiin, kitkeriin nuoriin oliiveihin Roomassa, ja Tampereen Culinaria Keittiöelämää -kaupasta saa aina välillä oikein hyviä sellaisia. Ravintoloissa tai baareissa kunnollisiin sellaisiin törmää ani harvoin. En tiedä, olenko Italiassakaan saanut ihan näin hyviä.

Ystävien saavuttua tilasin pöytään ihan kaikkea, mitä olisi vegaanisena saatavilla. Kaikki oli hyvää. Tomaatilla hierottu paahdettu leipä, espanjalainen klassikko, oli oivallinen versio. ”Venäläinen salaatti” (jota Venäjällä sanottaisiin ”italiansalaatiksi” muuten, hauska juttu) oli niin ikään erinomainen versio klassikosta: päällä oleva tomaattikastike toi hienon lisän.

Hummus kukkakaalilla oli erinomaista – savupaprikainen öljy täydensi makuja hienosti. Valkoisiin papuihin oli saatu tuotua raikas sitruunaisuus. Ja mikä hienointa, vegaaninen kreikkalainen juusto kvittenihillolla oli suorastaan herkullista! En tiedä, mitä juustoa ravintola käyttää, mutta ehkä ensimmäisen kerran tykkäsin tämän tyylisestä vegaanisesta juustosta.

Oranssin viinin lisäksi join vahvaa punaviiniä, joka muistutti monia rakastamiani eteläitalialaisia viinejä, mutta siinä oli myös parhaiden juomieni punaisten ”natuviinien” monitahoisuutta. Tämä taisi hypätä saman tien lempipunkkujeni kärkijoukkoon!

Aivan mahtavaa. Olen vieläkin vähän äimistynyt, että tällainen paikka on yhtäkkiä maailmassa olemassa.

Vinolito
Vaasankatu 8
Helsinki

ma suljettu
ti–la 16–24
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset