Jätskibaari Vohveli

"Äimistyin, kun saavuimme Teljäntorin Vohvelin vitriinin ääreen: vegaanisia makuja oli tarjolla seitsemän!"

27.7.2022

Tutustuin Jätskibaari Vohveliin ensimmäisen kerran vuonna 2015 sen toimiessa vielä Ison Karhun ostoskeskuksessa Porissa. Kirjoitin arvion Hyvään kurkkuun (joka oli silloin vielä Sylvi-verkkolehden palsta) – syömäni mansikkasorbetti oli ensimmäinen Suomessa kohtaamani, joka pärjäsi lainkaan Rooman kokemuksille. Vohvelista tuli vakiovisiittikohde, kun kävimme vaimon ja anopin kanssa kaupungilla Porin reissuillamme. Elokuussa 2016 satuin vihdoin paikalle myös siten, että tarjolla oli paikan kehuttua kookossuklaajäätelöä, ja ihastuin siihenkin.

Sittemmin kävin Isossa Karhussa jäätelöllä lukuisia kertoja, ja intoilin kokemuksistani Hyvän kurkun Facebook-sivulla. Tammikuussa sain kookossuklaan tummempaa ja vielä parempaa versiota, klassista sitruunasorbettia ja muistaakseni mangoa. Heinäkuussa vuorossa oli eksoottisempaa boysenmarjaa ja sitruuna–basilikaa sekä mansikka–raparperia. Toukokuussa 2021 tarjolla oli ihanan kirpeää tyrniä. Useimmiten söin jäätelöni italialaiseen tyyliin pahvikupista, mutta joskus myös vohvelikulhosta, joka ainakin tuolloin oli vegaaninen – nykytilanteesta en osaa sanoa.

Elokuussa 2021 tuli suru-uutinen: Vohveli lopetti Isossa Karhussa. Toiminta jatkuisi läheisellä Teljäntorilla mutta rajatumpana – alkuun myyntiä oli vain torstaisin, enkä koskaan sattunut kaupungille oikeana päivänä. Mutta tänä kesänä Vohveli on ollut auki joka päivä, joten vihdoin pääsimme käymään vaimon kanssa 20-vuotishääpäivämme kunniaksi.

Jännitti, millaiselta jäätelöt maistuisivat. Olimmehan tällä välillä tutustuneet mahtavaan Turun Gelateria Nuvoleen, ja tämän vuoden Vegemessuilla ihastuin helsinkiläisen Bus Gelaton tuotteisiin. Siellä en ole vielä kerennyt käydä paikan päällä, mutta Julle, toinen Hyvän kurkun perustajista, on ylistänyt heidän gelatojaan minulle jo pitkään.

Äimistyin, kun saavuimme Teljäntorin Vohvelin vitriinin ääreen: vegaanisia makuja oli tarjolla seitsemän! Kaikki olisivat kiinnostaneet, mutta en pysty syömään hirmuista määrää jäätelöä kerralla. Niinpä päädyin ottamaan tuttuja mansikkaa ja tummaa kookossuklaata sekä tyrniä, jossa tällä kertaa näytti olevan rouheammin siemeniä ja kuorta mukana.

Ja täydellistähän tämä oli, ja Vohveli on Nuvolen rinnalla ehdottomasti jaetulla ykkössijalla minulle tällä hetkellä. (Seuraavana tulevat täysin vegaanisen Nordic Gelato Factoryn tuotteet.) Suklaa oli parempaa kuin koskaan ja ehkä jopa parempaa kuin koskaan Italiassakaan saamani, ja mansikkahan on aina ollut heillä täydellistä. Entä tyrni? Anoppilassa tykkäämme käydä talvisin napsimassa meren rannalla jäätyneitä marjoja suoraan puskasta, ja tämä maistui tismalleen yhtä hyvältä – tyrnin anteeksiantamattoman ihanan hyökkäävä aromi niille, jotka sitä rakastavat. Juuri tällaisista jäätelöistä pidän: ei liikaa sokerista makeutta vaan raaka-aineiden vahvaa omaa makua tyrnin kirpeydestä tumman suklaan karvauteen.

Jäätelön kylkeen otimme espressot, ja nekin ovat täällä erinomaisia. Kaikki kohdallaan, siis. Perfetto.

Jätskibaari Vohveli
Kauppakeskus Teljäntori
Pori

auki talvikaudella torstaisin 11–17

kesäkaudella
ma–pe 12–19
la 12–18
su 12–16

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset