Outrun Café

"Entä macaronit? Itkettävän hyviä! Nämä eivät olleet yhtään liian makeita, jolloin monitahoiseen rakenteeseen pystyi keskittymään paremmin."

27.1.2023

Kävin täällä ensimmäisen kerran lokakuussa 2021 Kirjamessujen aikaan. Söin hienon geometrisen halloween-leivoksen. Seuraavan kerran kerkesin käydä vasta vuotta myöhemmin, niin ikään kirjamessuilla rakkaan kollegani kanssa. Nytkään macaroneja ei ollut tarjolla, mutta kahvihetki meni mukavasti pistaasileivoksesta nauttiessa.

Kolmas visiitti tuli sitten paljon nopeammin: jälleen messujen mutta nyt tammikuisten Educa-messujen aikaan. Olin huomannut Outrunin mainostavan Syö-viikkojen aikaan italialaisia riisipallosia arancinoja, jotka ovat rakkaimpia ruoka-asioita minulle maailmassa. Vegaanisena niitä on saanut Suomen ravintoloista ääriharvoin.

Kiiruhdin lounastauolla paikalle, ja melkein kiljahdin ilosta, sillä vitriinissä komeili rivi macaroneja! Tilasin Syö-viikkojen tarjouksessa kahden arancinon ja jälkkärin setin, eli sain mukaan kaksi macaronia. Päätin kokeilla myös suolaista croissantia, ja otin kylkeen capuccinon (ja Italia-hifistelijöille tiedoksi, että ”saapasmaassakin” capuccinon nauttiminen muutoinkin kuin aamulla on ollut sosiaalisesti hyväksyttyä jo pitkään, ja nenänvarttaan pitkin sitä katsovat lähinnä ryppyotsaiset traditionalistit).

Vegaanisena arancinoja oli saatavilla kahta eri laatua, joten otin yhden kumpaakin. En valitettavasti muista tarkemmin reseptikuvausta, kun olin niin innoissani, etten painanut mitään mieleeni. Toisen risottopohjassa oli vihreitä kasviksia. Kastikkeeksi valitsin siemen-valkosipuli-öljysekoituksen, joka oli varsin oivallista.

Tykkäsin näistä tosi paljon! Rakenteeltaan ne olivat alkuperäisiä arancinoja vähän pehmeämpiä, ja kuori ei ollut niin rapsakka – tai itse asiassa olen tutustunut vain roomalaiseen versioon supplì, jotka ovat pienempiä ja pinnalta hyvin rapsakoita. Nämä olivat myös isoja, kuten sisilialaisen alkuperäisen version kuuluu. Kummassakin oli täytteenä jonkinlaista vegaanista juustoa tai vastaavaa. Koostumus oli sen verran pehmeä, että päädyin syömään ne pääosin veitsen ja haarukan kanssa enkä käsin kuten perinteiselle katuruoalle kuuluisi.

Croissantista pidin myös. Ei se ikävöimieni Tartinen tai Tukholman á la Lon croissantien veroinen ollut mutta oikein hyvä: vähemmän rasvaa mutta myös vähemmän karamellisoitunutta makeutta (täältä saa myös makeita croissanteja). Taikina repesi juuri oikealla tavalla. Loistavan kahvin kanssa tämä maistui.

Entä macaronit? Itkettävän hyviä! Olin syönyt tätä ennen vegaanisia macaroneja vain edesmenneen Olipa kerran -kahvilan sekä niin ikään lopettaneen Oh la la Macarons & Chocolats -liikkeen tekeminä. Pidin edellisistä, mutta olivat ne minun makuuni silti todella makeita: jälkimmäiset olivat melkein äiteliä. Moni toki varmasti tykkää juuri sellaisesta. Nämä sen sijaan eivät olleet yhtään liian makeita, jolloin monitahoiseen rakenteeseen pystyi keskittymään paremmin, ja täytteessä – toisessa pistaasi, toisessa passionhedelmä – oli hienoista suolaisuuttakin tuomassa vastapainoa. Hysteerisen hyvää.

No onhan tämä tärkeimpiä kahviloita minulle maailmassa, ja harmittavan harvoin pääsen käymään. Ihmeellistä, että se on tässä ympäristössä. Lainatakseni lapsuuden sarjakuvaa: ”Good Lord, sehän on science fictionia!”

Outrun Café
Asemapäällikönkatu 3
(kävelytasanne)
Helsinki

ma suljettu
ti–la 12–21
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,