Zarillo Otavalankatu

"Kyllähän tämä erittäin kelpo purilainen on! Selvästi perustasoa parempi ja todellakin hintansa väärti."

12.9.2023

Baariravintola Zarillo on tamperelaisia instituutioita. Otavalankadun alkuperäinen Zarillo perustettiin neljännesvuosisata sitten, vuonna 1998 (nykyään Tampereella niitä on kolme, Sastamalassa neljäs). Arvioin sen vuonna 2014, kun Hyvä kurkku toimi vielä Sylvi-lehden ruokapalstana. Kaivoin vanhan arvion arkistoistani, ja sitä lukiessa tulee nostalginen olo. Kerron siitä, miten baariravintoloissa tarjottavat burgerateriat (haarukka ja veitsi, isoja ranskalaisia, salaatti ja niin edelleen) ilmestyivät kuvaan 90-luvun puolivälissä. Helsinkiläinen Factory tarjosi ysärillä niitä hetken vegaanisena, ehkä ensimmäisenä Suomessa. Tampereella muistaakseni alkuperäinen Veganissimo Otavalankadulla oli ensimmäinen, mutta Zarillo seurasi pian perässä. Kun Soho liittyi joukkoon, noilla kulmilla saattoi valita välillä kolmen vegaanisen burgeraterian välillä.

Zarillon purilaisten taso ei alkuun ollut kovin kummoinen, mutta kestoklassikoksi jäänyt ”burgertiistai” houkutteli. Mistään ei saanut niin halvalla koko pläjäystä, ja olutkin oli kivan edullista. Alkuun hampurilaispihvinä oli valmisfalafel, välillä enemmän juuresröstiä muistuttava. Soosina oli usein tomaattista tex mex -salsaa, eikä tuolloin tietenkään mitään juuston kaltaista ollut. Ei paikkaa silloin oikein suositella osannut, muutoin kuin tiistaitarjouksen vuoksi. Koska sinnittelin pienillä kirjailija-apurahoilla tuolloin ja koska vegaaninen tarjonta oli kaikkiaan niin suppeaa, täällä tuli silti käytyä suht usein.

Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä huomasin joitain vuosia sitten, että klassisen ihanan Gastropapu -blogin Liina (blogi on nykyään tauolla) kehui Zarillon menun ottaneen aimo harppauksen eteenpäin. Nyt löytyisi vegaanista majoneesia ja juustoa! Muistaakseni kävin myöhemmin kokeilemassa ja olin ihan tyytyväinen – mutta tuolloin blogi oli Sylvin lopettamisen ja uuden sivuston rakentamisen välisellä harmaalla alueella, joten arvio jäi tekemättä. Vuonna 2021 Liina kertoi samaisessa ryhmässä innostuneena, että Zarillo oli ottanut käyttöön Tastyn pihvin, ja pistin to eat -listalle muistiin, että tänne pitäisi palata.

No, aikaa tämä vei, osittain huonon muistin takia. Joka tapauksessa nyt ennen tiistaista peli-iltaa sovin ruokatreffit vanhan ystävän kanssa – olihan burgertiistai. Ja kyllä tuo tarjous on nykyään jopa vielä kovempi, kun hinnat ovat nousseet kaikkialla. Burgerannos maksaa 7,90€ – ja ihan normaalihintaisenakin (12,50€) Zarillo on hämmentävän edullinen nykyaikana.

Burgerissa on Tastyn Ole’s -pihvin lisäksi jäävuorisalaattia, sipulia, maustekurkkua, majoneesia ja vegaanista cheddaria. Lisukesalaattina on marinoituja kasviksia. Ja kyllähän tämä erittäin kelpo purilainen on! Ei se toki suosikkieni kuten esimerkiksi Bastard Burgersin, Kvetkasin ja Junk y Veganin tasolle nouse, mutta silti se on oikein hyvä, selvästi perustasoa parempi ja todellakin hintansa väärti.

On tosi kivaa, että Zarillo on kohentanut vegaanisen burgerin tasoa. Jos takavuosina se ei ihan suositukseksi asti kivunnut, vaikka tarjonta oli heikompaa, nyt paikkaa suosittelee vallan mielellään.

Zarillo
Otavalankatu 9
Tampere

ma 11–21
ti 10.30–23
ke–to 11–22
pe 11–23
la 12–23
su 12–20.30

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset