Ateneum Bistro & Café Höijer

"Minä tilasin tietysti tofu skagenin ja sen kylkeen menussa suositeltua chardonnayta. Pari olikin aivan loistava."

30.1.2024

Ateneumin ylimpään kerrokseen avattiin viime vuoden lopulla uusi kahvila, Café Höijer, ja vaimon kanssa totesimme, että siellä olisi käytävä. Nimittäin valikoimassa oli ilmeisesti alusta lähtien tofu-skagenleipä! Ja koska olisimme menossa katsomaan sekä vaihtuvan näyttelyn että uusitun päänäyttelyn, museoreissusta tulisi pitkä. Niinpä päätimme yhdistää reissuun myös Ateneum Bistron englantilaisen teehetken. Olen syönyt Ateneum Bistrossa pari kertaa lounasta, mutta erikoistilaisuudessa, eli arkilounasta en ole päässyt vielä testaamaan. Erikoistilaisuuksien antimet ovat olleet suorastaan hätkähdyttävän hyviä! Vegaanista näyttää kuitenkin olevan tarjolla joka päivä, joten minun täytyy houkutella vaikka kollegat joskus tänne syömään. Palataan siis lounasasioihin tuonnempana ja keskitytään nyt luksusmeininkiin taidenautintojen ohessa.

”Valoa ja Väriä” -näyttelyn jälkeen hengähdimme hetken Höijerissä. Minä tilasin tietysti mainitun tofu skagenin ja sen kylkeen menussa suositeltua chardonnayta. Pari olikin aivan loistava. Täyteläinen saaristolaisleipä sopi hienosti maltaisuudessaan raikkaan skagenin oheen, ja viini tuki makuelämystä täydellisesti.

Päänäyttelyn jälkeen (ja itse asiassa myös Taidehallilla piipahduksen jälkeen, sillä aikaa riitti siihenkin) luvassa oli etukäteen varattu vegaaninen Afternoon Tea. Vertailukohta oli tosi kova, sillä takana oli tuore joulukuinen kokemus Brasserie Kämpissä. Eihän tämä sen tasolle missään nimessä noussut, mutta oivallinen kokemus oli siitä huolimatta.

Alkuun maistelimme kolmikerroksisen tarjottimen pohjakerroksesta vegaanista juustoa juureshillokkeen kanssa. Juustosta en niin perustanut, mutta hilloke oli aivan erinomaista ja kantoi ruokalajia. Ja juuston tryffeliaromi sopi yhteen sen kanssa ihan kivasti. Sienibruschetta sen sijaan oli erinomainen ja mukavan muhkea, ihan Kämpin kokemuksen tasoista.

Keskikerroksessa aloitimme klassisesta kurkkuleivästä, joka oli koostumukseltaan juuri oikeanlainen, joskin kreemi olisi kaivannut hieman lisää suolaisuutta ja hapokkuutta. Hyvää silti. Tutun skagenin päätimme jättää aterian viimeiseksi, koska halusimme jättää sen maun suuhumme aterian päätteeksi. Kerroksen kolmas annos oli maa-artisokkatäytteinen mini-quiche tai vastaava, ja se oli mahtava, ihan Kämpin vastaavien tasoa. Puolikuivattu tomaatti täydensi maanläheistä makua.

Ylimmässä kerroksessa oli raikas vaniljavanukas marjoilla sekä aivan erinomainen, sopivan kitkerän suklainen rocky road. Valitettavasti kolmas makea annos oli pettymys, sillä skonssin sijaan meille tarjottiin pistaasikierrepullan palaset. Hyvin makea pulla ei täyttänyt kyllä sitä roolia, mikä hillon ja kermavaahdon kumppanina skonssilla on. Hillo oli kyllä erinomaista.

Vaikka pari osaa teetarjoilusta jättivätkin toivomisen varaa, olimme kaikkiaan oikein tyytyväisiä, ja mieluusti tätä suosittelen.

Ateneum Bistro & Café Höijer
Ateneum
Kaivokatu 2 Helsinki

Ateneum Bistro
ma suljettu
ti–pe 10–20
la–su 10–17

Café Höijer
ma suljettu
ti–pe 12–19
la 10–17
su 12–17

Kotisivut

Facebookissa:
Café Höijer
Ateneum Bistro

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset