10.10.2024
En kulje julkisen ruokakuhinan aallonharjalla, joten melko harvoin satun käymään paikoissa, joista juuri nyt puhutaan. Syyrialainen Tawook Lab kuitenkin valikoitui kiireisen työpäivän lounaspaikaksi sekä sijaintinsa vuoksi että siksi, koska vaimoni mainitsi ylistävän, rontti viikkoa aiemmin ilmestyneen Helsingin Sanomien jutun. Hyvää Lähi-idän ruokaa on aina mukava löytää, joten nappasin vinkistä kiinni.
Julkisuuden aallonharjassa on tietysti se hyvä puoli ravintolan kannalta, että väkeä riittää, ja huono puoli blogaajan kannalta, että voi olla vaikea mahtua syömään. Nyt onneksi Citykäytävän pihan puolella oli yksi pöytä vapaana ja pääsin jonottamatta aterialle. Olin niin nälkäinen raskaan työpäivän alun jälkeen, että kaipasin ruokaa heti. Pääsin myös saman tien nauttimaan lounaaseen kuuluvaa erinomaista alkukeittoa. Tämä oli parhaimpia linssikeittoja, joita olen kuunaan syönyt. Tyyliltään se muistutti rakastamaani marokkolaista bissara-keittoa, jota aikanaan tein oman maan kuivatuista härkäpavuista. Intialaistyylistä linssikeittoa tulee syötyä usein, mutta tämä syyrialainen versio miellytti ehkä jopa vielä enemmän.
Ravintolassa oli niin kova kuhina ja perässäni tuli saman tien muita nälkäisiä, joten en jäänyt syventymään QR-koodilla haettavaan ruokalistaan vaan valitsin Vegan Lab -annoksen, kun vegaanisuuden näkee jo nimestä. Ruokavaliotiedot kyllä löytyvät annosten kuvauksista: mutta mikäli näin jälkikäteen oikein katsoin, tässä vaiheessa vain hummusannos on toinen vegaaninen. (Hesari mainitsee Mushrom Shawarman vegaanisena, mutta ruokalistan mukaan näin ei ole. Kannattaa siis varmistaa tilatessa, jos tilaa muun kuin Vegan Labin.) Kyllä kiinnostaisi kokeilla myös talon ful mudammasia, koska se on ehdottomia suosikkejani! Täytyypä kysyä, kun joskus ehdin uudestaan.
Ruoka tuli hämmentävän nopeasti pöytään, vaikka tupa oli täynnä väkeä. Aikamoista ammattitaitoa.
Vegan Labissa oli munakoisoa, kukkaalia, kikherneitä, härkäpapuja, ”veneperunoita”, riisiä, granaattiomenaa, salaattia, hummusta ja talon tulista salaattia. Ainekset ovat siis hieman monipuolisemmat kuin sivuilta löytyvässä annoksessa, ja etenkin peruna tekee siitä täyteläisemmän – joskin leipä sopisi annokseen paremmin (tässä olen samoilla linjoilla Hesarin arvion kanssa).
Erikseen elementit oli laitettu hyvin yksinkertaisesti, mutta annos toimikin selvästi kokonaisuutena. Oivallinen talon kastike ja hummus sitoivat asioita yhteen, kun haarukalliseen sai vähän kaikkea. Tässä mielessä annos muistutti toista Lähi-idän (ja Pohjoisen Afrikan) keittiöiden suosikkia, egyptiläistä kosharia. Arkisesta vaatimattomuudesta voidaan saada joskus nousemaan jotain ihmeellistä. Siinä mielessä kokemus toi mieleen persialaista ruokaa tarjoavan Hani Cafe´ Chin sekä Banu Cafen, vaikka ravintoloiden tyylit ovat muuten hyvin erilaisia.
Vegaanisesta näkökulmasta valikoima on vielä kovin suppea, ja sen toivoisin laajentuvan. Esimerkiksi falafelannosta ei näkynyt menussa vegaanisena. Kaiken kaikkiaan Tawook Lab on oiva lisä kaupungin Lähi-idän keittiöiden valikoimaan ja nousee suosikkieni joukkoon muttei mitenkään erityisesti muiden yli.
Tawook Lab
Citykäytävä
Helsinki
ma–to 11–21
pe 11–21.30
la 12–21.30
su 12–18.30