Banu Cafe & Bakery

"Seuraavalla kerralla suuntaan tänne ehdottomasti brunssille."

23.7.2022

Tämä persialaista ruokaa tarjoava kasvisravintola on toiminut Jätkäsaaressa vuodesta 2018, ja olen ollut tietoinen sen olemassaolosta jo pitkään. Etenkin vegaanisista brunsseista olen kuullut paljon hyvää, ja paikka on vaikuttanut muutenkin kiinnostavalta. Jätkäsaari on kuitenkin olevinaan kaukana – olen saanut aikaiseksi käydä siellä tähän mennessä vain Mount Kailashissa viisi vuotta sitten. Tämähän on ihan pelkkää omaa saamattomuuttani – ratikka vie Jätkäsaareen kätevästi, ja ateriointi siellä on yhdistettävissä mukavasti kanavanvarsien kävelyihin ja visiittiin vaikka Valokuvamuseossa, kuten tälläkin kertaa.

Olin sopinut treffeistä brunssilla rakkaan ystäväni kanssa, mutta sekä hän että hänen suloinen koiransa sairastuivat samaan aikaan. Niinpä suuntasin Jätkäsaareen yksin. Alue ei ole minulle yhtään tuttu: olen yllä mainitun illallisen lisäksi käynyt siellä vain kerran astumassa laivaan ja maihin konferenssireissulla. Jätkäsaarta on rakennettu ja rakennetaan voimakkaasti, ja hetken kesti, ennen kuin osasin suunnistaa paikalle. Banu Cafe sijaitsee kivasti Saukonlaiturin perukoilla niin, että sen terassilta on näkymä merelle ja Lauttasaareen. Ei pöllömpi paikka kesäiselle brunssille. Olin paikalla ensimmäisenä juuri ennen ravintolan aukeamista, ja pian paikalle pyöräili ilmiselvästi kanta-asiakas, niin tuttavallisen iloisesti hän moikkaili henkilökuntaa.

No, kävikin niin, että juuri tänä lauantaina brunssia ei ollutkaan tarjolla. Normaalisti Banu Cafe tarjoaa täysin vegaanisen brunssin joka lauantai, mutta nyt sen sijasta oli normaali lounas. Tämä ei minua haitannut laisinkaan, mutta ravintolan tietysti kannattaisi ehdottomasti ilmoittaa tällaisista muutoksista selvästi kotisivullaan ja somekanavillaan. Brunssia hakevalle iloiselle seurueelle tämä olisi voinut olla pettymys.

Henkilökunta oli tosi mukavaa ja avuliasta, ja minulle esiteltiin buffetin sisältö: jugurttikastiketta lukuun ottamatta kaikki oli vegaanista! Edulliseen lounaaseen (hinnassa ei ollut mitään viikonloppulisää) kuului myös kahvi ja makeaa jälkiruokaa, suklaakakkusia. Kahvilavitriinissä näin kuitenkin sellaista, mihin tiesin tarttuvani erillisestä maksusta. Palataan siihen kohta.

Kasasin lautaselleni falafeleja, viininlehtikääryleitä, tomaattista okra-härkispataa, pinaattista papu-härkispataa, riisiä, munakoisorelissiä, paahdettuja perunoita, oliiveja, paprikaa ja erilaisia salaatteja. Rapekuorisen leivän päälle voitelin porkkanahilloa.

Tästä ruoasta tuli kotoisen mukava olo: söin tällaista ruokaa paljon yhdeksänkymmentäluvun alussa sivarivuotenani vastaanottokeskuksessa sekä helsinkiläisessä Persepoliksessa aktivismireissuilla, ja makujen mukana tulvi muistoja mieleen. Etenkin okrasta tuli melkein kyynelet silmiin. Hyvän kurkun vuosina olen syönyt tämän tyylisestä kotiruokahenkisestä buffetista ainakin helsinkiläisessä Anissa, tamperelaisessa Manoushessa sekä Turussa sittemmin lopettaneissa Saharassa ja Vänäkissä. Vaikea näitä on verrata vuosien yli, mutta kyllä tämä selvästi parhaimpia näistä kokemuksista oli – ja tietysti tämä on kasvisravintola, mikä on aina iso plussa.

Falafelit olivat ihan hyvänmakuisia mutta helposti murentuvia, mutta muuten pidin kyllä kaikesta, etenkin pinaattisesta muhennoksesta ja uuniperunoista. Ja se porkkanahillo! Mitään sellaista en ole syönyt ennen.

Oikein hyvä kotiruokahenkinen lounas siis, ja ehdottomasti palaisin tänne pelkästään siltä pohjalta, mutta sitten oli vielä se vitriinissä näkemäni: vegaaninen napoleonleivos! Siinä ei ollut suomalaiseen tapaan päällä pomadaa vaan tomusokerista pistaasimurua ja kaurakermavaahtoa, jota oli ihanan lehtevien taikinakerrosten välissä. En muista koskaan törmänneeni näin houkuttelevaan vegaaniseen lehtitaikinaan, kun pois luetaan Tukholman täydelliset croissantit, mutta sehän on vähän eri asia.

Jos kahvilan leivonnaiset ovat yleensä tätä tasoa, on Banu Cafe matkakohde ihan pelkästään kahvilatoimintansakin puolesta! Seuraavalla kerralla suuntaan tänne ehdottomasti brunssille, jossa suolainen ja makea puoli yhdistyy kattavasti. Kun ylistin leivosta Hyvän kurkun Facebook -sivuilla, useampi lukija kertoi pitävänsä sitä yhtenä parhaista brunssipaikoista tai jopa parhaana kaupungissa.

Banu Cafe & Bakery
Heino Kasken katu 4C
Helsinki

ma suljettu
ti–su 11–17

Kotisivu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset