Mount Kailash

"Annokseen kuuluu myös poikkeuksellisesti vegaaninen naan-leipä sekä kaksi chutneyta."

14.2.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Käyn melko harvoin syömässä nepalilaista ruokaa lähinnä siksi, että keskimäärin vegaaninen tarjonta on hieman heikompaa kuin intialaisissa ravintoloissa. Etenkin naan-leipää ei useimmiten saa, sillä nepalilaisissa se tahtoo olla maito- tai jugurttipohjaista – pääosin intialaisissakin, mutta niissä vegaanista versiota löytyy helpommin kysymällä. Kasvisruoatkin ovat nepalilaisissa keskittyneet usein juustopohjaisiin.

Olin kuullut Helsingissä Jätkänsaaressa toimivasta Mount Kailashista jo jonkin aikaa sitten. Vegaanipalstoilla levisi tieto ravintolan laajasta vegaanisesta ruokalistasta, jollaiseen en ole törmännyt missään intialaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa. Vain Oulun erinomaisessa intialaisessa Garam Masalassa on ollut vastaavaa palvelua vegaaniruokaa kaipaavalle – siellä suurimman osan tai kaikki kasvisannoksista saa muutettua vegaanisiksi. Olin kuullut Mount Kailashista sekä kehuja että moitteita, ja odotin vierailua innolla. Aikaa siihen meni, sillä Jätkänsaari on sivussa tavanomaisilta reiteiltäni. Mutta kun olin katsomassa Poliittisen valokuvan festivaalien näyttelyä Ruoholahdessa, sain järkättyä treffit ystävän kanssa samaan syssyyn.

Odotellessani ystävää saapuvaksi tutustuin vegaaniseen ruokalistaan. Siinä on yhdeksän pääruokaa! Annokseen kuuluu myös poikkeuksellisesti vegaaninen naan-leipä sekä kaksi chutneyta. Listalla olisi ollut tofua, jota en ole koskaan kokeillut tämän tyylin keittiössä. Se kiinnosti, mutta halusin kuitenkin testata ensin, miten kasvisten kokkaaminen onnistuu. Päädyin peruna-kukkakaalikoftiin, sillä noita pyöryköitä ei saa vegaanisena juuri missään. Ainoan kerran olen päässyt kokeilemaan niitä Tampereen Star & Moonlightissa  – erinomainen ateria, vaikka ravintola onkin muuten osoittautunut pettymykseksi.

Annos oli runsas: ehkä puolen tusinaa isoa koftaa ja kunnolla pinaattista muhennosta. Jonkun mielestä tämän tyylinen annos olisi varmasti tylsä, sillä ruokalaji on hyvin vaatimattomasti maustettu. Minua se miellytti, sillä pinaatin ja muiden vihannesten lempeät maut pääsivät hyvin oikeuksiinsa. Seuraavalla kerralla testaan kuitenkin mausteisemman annoksen – listalla on vanhaa suosikkiani okraa, mikä on melko harvinaista. Olen tainnut syödä sitä ravintolassa vain kerran, ennen Hyvä kurkku -aikojani Helsingin aseman lähellä Mount Everest -ravintolassa. Olin täysin unohtanut sen – täytyypä lisätä to eat -listaani!

Annoksen mukana tuleva riisi oli tavanomaista, samoin perussalaattilisuke. Chutneyt sen sijaan toimivat hyvin.

Mount Kailash ei ole ihan huippuluokkaa, esimerkiksi mainitun Garam Masalan tai Tampereen Bengol Curryn tasoa. Mutta monipuolisen vegaanivalikoimansa ansiosta se menee ehdottomasti suosituslistalle.

Mount Kailash
Tyynenmerenkatu 5
Helsinki

ma–to 10.30–22
pe 10.30–23
la 12–23
su 12–22

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset