Manoushe

"Päivittäisen monipuolisen kasvisbuffetin ansiosta Manoushe on ehdottomasti kiinnostava ja suositeltava paikka kenelle tahansa kasvisruokaa etsivälle."

3.3.2020

Libanonilainen ravintola Manoushe perustettiin Tampereen Valtatielle, Ratinan stadionia vastapäätä, viitisen vuotta sitten. Tuolloin kaupungissa oli tarjolla hyvin niukasti Lähi-idän keittiöiden ruokaa, joten kävin paikalla innostuneena. Tykästyin syömääni falafel-lautasannokseen, jossa oli rohkeita valkosipulin ja yrttien makuja. Sain maistaa kastikkeita, joiden kaltaisiin olin törmännyt aiemmin vain elämäni ainoalla Berliinin reissulla.

Arvio jäi ensimmäisellä kerralla jostain syystä tekemättä, ja seuraava kokemus ei ollut niin hyvä – kiireiseen lounasaikaan lautasannosten valmistaminen sujui liian verkkaisesti. Ravintola oli myös hieman syrjässä keskustan kuhinasta, kun noihin aikoihin Ratinan alue oli vielä jatkuvaa työmaata. Mietin, mahtaisiko ravintola pärjätä, mutta sitkeästi se on paikallaan sinnitellyt.

Kaupungin ravintolatarjonta on kuitenkin vuosien varrella muuttunut. Zeytuun tuli kaupunkiin suunnilleen samoihin aikoihin, sittemmin Tullintorille on tullut Babas’s Kitchen ja ydinkeskustaan Onni ja Leo, joka tarjoaa sekin kotiruokahenkistä lähi-idän makujen kattausta lounaaksi. Jokin aika sitten havahduin kuitenkin siihen, että Manoushe oli siirtynyt kasvisbuffetlounaaseen. Nyt olisi viimein aika ottaa itseäni niskasta ja kirjoittaa blogiarvio.

Tilaisuus löytyi, kun olimme käymässä vaimon kanssa kaupungissa elokuvissa päivänäytöksessä, ja halusimme lounasta ennen sitä. Saavuimme ravintolaan Viinikanlahden Höyrypuiston rannan kautta ja totesimme, että aiemmin ”syrjässä” olevaan ravintolaan pääsee nyttemmin kätevästi ydinkeskustasta Ratinan kävelysillan ja puiston kautta, ja sinne jatkaa helposti Ratinan kauppakeskuksesta. Keskustan laajeneminen aiemmin hiljaiseen etelään tuntuu.

Henkilökunta otti meidät vastaan ystävällisesti, ja lounasvitriinin sisältö esiteltiin perusteellisesti. Liki kaikki tarjolla oleva oli vegaanista, ja asian tarkastaminen sujui mainiosti. Henkilökunta alkoi paistaa falafeleja, ja me kävimme kylmien ruokien kimppuun. Alkuun söin kipollisen kevyttä mausteista parsakaalikeittoa. Ensimmäiselle lautaselleni otin hummusta, baba ganoushia, täytetyn kesäkurpitsan, valkosipulista munakoisoa, pinaatti-sipuli paistosta, pikkelöityjä nauriita, libanonilaisia oliiveja, pähkinäriisiä ja tomaattista cous cousia.

Hummus ja baba ganoush olivat eronomaisia, ja valkosipulinen haudutettu munakoiso oli todella hyvää. Tykästyin myös riisillä, tomaatilla ja kikherneillä täytettyyn munakoisoon, sillä se ei ollut lainkaan vetistä vaan oli pysynyt kiinteänä ja imenyt makuja. Vaimon lautaselta maistoin tarhapapu-tomaattiseosta, joka oli oivallista sekin. Ravintola on myös lisännyt tamperelaista tuotantoa tukeakseen buffettiin täkäläistä seitania.

Seuraavalle lautaselle ehdin ottaa falafeleja ja muun muassa uppopaistettua kukkakaalia. Falafelit olivat aikamatka: ne maistuivat tismalleen samanlaisilta kuin 90-luvulla opiskelijoina kokkaamamme pallerot, joita tarjosimme aina kotibileissämme. Falafelit oli tehty valmisseoksesta, eli eivät ne valitettavasti pärjää nykyiselle tarjonnalle etenkin Sohossa ja uudessa ravintolassa Falafel 5/5.

Kaiken kaikkiaan voisinkin sanoa, että vaikka tarjolla oli suoranaisia oivallisuuksia, kokonaisuudesta jäi sympaattinen ja kotikutoinen tunnelma. Päivittäisen monipuolisen kasvisbuffetin ansiosta Manoushe on kuitenkin ehdottomasti kiinnostava ja suositeltava paikka kenelle tahansa kasvisruokaa etsivälle. Lautasannoksiakin näkyy olevan edelleen listalla, mutta vegaaniruoan näkökulmasta buffetiin kannattaa panostaa.

Manoushe
Tampereen valtatie 12
Tampere

ma–pe 10–18
la 11–17
su suljettu

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset