31.10.2024
Olen käynyt vuosien varrella Helsingin rautatieaseman syrjän tsekkiläisessä baariravintolassa kaljalla jonkin verran, mutta en oikeastaan edes ollut hahmottanut sitä ravintolaksi. Törmäsin kuitenkin vähän aika sitten somessa herkulliseen kuvaan sienikaalikääryleistä, perunamuusista ja kermakastikkeesta. Eihän sellaisia annoksia tahdo ylipäätään vegaanisena saada! Vltava pomppasi siksi saman tien to eat -listan kärkijoukkoon kiireisesti testattavaksi. Sopiva sauma osui tutkijaminäni podcast-äänityspäivän perään. Junan lähtöön oli aikaa, joten kerkeäisin kokeilla ruokalistaa laajemminkin.
Alkuruokapuolelta valitsin punajuuricarpaccion: ohueksi leikattua suolattua punajuurta, pinjansiemeniä, Oddlygood-pohjalle tehtyä savujuustomajoneesia, rucolaa ja paistettua Anamma-soijarouhetta. Anammaa! Siihen en ollut hetkeen kaupassa törmännytkään. Olen tehnyt punajuuricarpacciota oman tarhan tuotteista useasti, joten tämä ruokalaji kiinnosti.
Carpaccio oli erinomainen. Punajuuri oli juuri sopivan napakkaa, että hyvin ohuissa viipaleissakin oli purutuntumaa, ja suolaaminen oli tuonut juurekseen hienon aromin. Savujuustomajoneesissa oli kunnolla makua, ja hämmentävän hyvää sellaista, koska en ole suuri ”vuustojen” ystävä. Kiinnostaisi tietää, miten majoneesi oli valmistettu. Anamma-muru toi ruokaisuutta ja rucola pippurisuutta.
Pääruoaksi otin tietysti mainitut metsäsienikääryleet. Ja voi herramunjee tämä annos oli hyvä! Kääryleissä oli täyteläinen maku ja koostumus, ja puolukat olivat tietysti niille täydellinen kumppani. Muusissa oli joukossa pinaattia, ja tatti-salvia-kermakastike oli täyteläistä ja tuoksui vahvasti herkkutatille. Hymisin tyytyväisyydestä ja söin annokseni onnellisen keskittyneenä.
Olihan tämä tosi hyvä esitys miltä tahansa ravintolalta. Näiden herkkujen löytyminen S-ryhmän baarivoittoisesta ravintolasta osoittaa, että hyvää voi löytyä vaikka mistä. Näkyypä muuten Anamma-täytteinen savujuustovoileipä löytyvän baariruokalistaltakin.
Vltava
Elielinaukio 2
Helsinki
ma–ti 11–22 (00)
ke–to 11–22 (02)
pe–la 11–23 (04)
su 12–21 (22)