2.10.2025
Olen arvioinut turkulaisen Ravintola Kuorin (Kuoren?) kaksi kertaa, vuonna 2018 ja vuonna 2019. Kokemukset olivat mainioita ja jättivät innon palata etenkin armaan vaimoni kanssa. Turun reissumme kuitenkin ovat tahtoneet kohdistua työaikatauluistamme johtuen alkuviikkoon, jolloin iltalista ei ole tarjolla. Paikan lounasta en ole myöskään päässyt testaamaan, sillä useimmat Turun visiitit ovat olleet kirjamessureissuilla, jolloin lounasmahdollisuudet ovat olleet olemattomia tai kohdistuneet ydinkeskustaan. Nyt sain vihdoin sovittua illallistreffit samaisen rakkaan ystäväni kanssa, jonka seurassa söin ensimmäisen unohtumattoman pitkän menun.
Päätimme yksissä tuumin, että menu olisi syötävä nytkin. Koska oli torstai, menuun tuli myös arkialennus – tosi kiva idea. Menu on lähtöjäänkin kohtuuhintainen mutta näin suorastaan edullinen. Menu ei ole valmiiksi vegaaninen, mutta vegaaninen valinta onnistuu ilman ennakkotilausta.
Kuuden ruokalajin sarja aloitettiin punajuurella: nuoria makeita punajuuria, vegaanista vuohenjuustoa tai vastaavaa, cashewkreemiä ja rapsakkuutta tuomaan sipsejä. Annos oli varsin kelpo ja kunnioitti punajuurten oivaa makua, mutta se ei noussut kuitenkaan erityiseksi kokemukseksi ehkä johtuen siitäkin, että olemme juuri saaneet nauttia oman tarhan punajuurisadosta.
Toinen annos oli kurpitsakeitto – sinänsä tuttu ja tavanomainen arkiruoka, joka kuitenkin sai lisänostetta lievästä tulisuudesta, mukavasta yrttisyydestä ja paahteisista siemenistä. Oikein hyvä annos tämäkin oli mutta ei entisellä Kuorin fine dining -tasolla.
Kolmas annos eli maa-artisokka oli illan kulinaarinen huippukohta ja ainoa, joka herätti todellista innostusta. Skagen-tyylinen seos maa-artisokkaa ja shalottisipulia oli oivallinen, ja rapeat ja kuitenkin samalla sitkaat maa-artisokan kuoret olivat sille täydellinen pari. Tämän söisin mieluusti uudelleen.
Neljännessä annoksessa keskeisessä roolissa oli kuivattu tomaatti, ja se hallitsi annosta niin totaalisesti, että kaikki muut maut tahtoivat hukkua sen alle. Vegaaninen feta ei pistänyt sille juuri kampoihin, ja ensimmäisestä annoksesta tutut sipsit toivat toisteisuuden tunnetta. Tämä oli ensimmäinen pettymys.
Valitettavasti pääruoka oli vielä suurempi pettymys. Kauraisessa ”risotossa” sinänsä olisi ollut ideaa, mutta sen kumppanina olevien sienten maku jäi hyvin vähäiseksi, ja risottoa ympäröivä liemi oli sekin laimeaa. Yrttinen fraiche, joka olisi voinut antaa vastapainoa vahvalle sienen umamille ja liemen pippurille, jäi siis ilman vastakohtaansa ja vain laimensi itsestään kauran viljaista makua. Tätä annosta en missään nimessä tilaisi uudelleen.
Jälkiruoka olisi paremman kokonaisuuden osana ollut ilahduttava. Kuten vuosina 2018 ja 2019, jälkiruoka perustui puurolle, nyt mannapuurolle. Sen pintaa oli paahdettu creme bruleen tapaan, ja härkäpapumuru oli hauska kumppani. Mutta kaurarisoton jälkeen koostumuksissa oli liikaa toistoa.
Kuori vaihtoi omistajia lokakuussa 2024, ja valitettavasti on sanottava, että uusi Kuori ei yllä läheskään samalle tasolle kuin entinen. Tämän kokemuksen perusteella en voi suositusta antaa.
Ravintola Kuori
Hämeenkatu 8
Turku
ma–ti 11–14
ke–to lounas 11–14, a la carte 15–22
pe lounas 11–14, a la carte 15.30–23
la 12–23
su suljettu
No map