3.10.2025
Betel-kirkon tiloissa vuodesta 2004 toiminut Kasvis on melkoinen suomalaisen kasvisruokailun klassikko, sillä ravintolan juuret ulottuvat vuonna 1980 avattuun edeltäjään Versoon. Tässä arviossa on myös Hyvän kurkun historian kaikuja, sillä arvioin paikan marraskuussa 2015 eli hiukan vajaat kymmenen vuotta sitten – ja tämä uusinta-arvio on myös 1000. blogiin kirjoittamani. Kyllä, tuhannes! On siis enemmän kuin sopivaa, että tätä juhlistetaan kasvissyönnin historiallisissa merkeissä.
Kasvis on sen sortin instituutio, että tunnistin paikan tismalleen samanlaiseksi kuin vuosikymmen sitten. Ostin täyden buffetlounaan eli keiton, lämpimän ruoan ja salaatin, ja kasasin tarjottimelleni aimo määrän apetta.
Aloitin keitosta ja yllätyin iloisesti, sillä porkkana-inkiväärikeitossa oli erinomainen tuoreen inkiväärin tuoksu ja polte. Sosekeitto on sellainen ruokalaji, että kokemus voi vaihdella ankeasta innostavaan, ja tämä oli ehdottomasti jälkimmäisen kaltainen.
Matalalle lautaselle otin valkosipuliperunoita, chili sin carnea, lime-korianterivihanneksia, kahdenlaisia ituja, hölskykurkkuja sekä tomaatti-fenkolisalaattia. Kaikki oli oikein hyvää arkiruokaa, sellaista kotoisan tuntuista ja muistojakin herättävää. Itujen kanssa otin myös tillikastiketta, joka oli erinomaista (ja jota söin näköjään kymmenen vuotta sitten itujen kanssa, heh).
Jos kymmenen vuotta sitten moitin ruokaa lievästi vähän mauttomaksi, nyt minulle ei jäänyt lainkaan sellainen tunnelma. Ainoastaan lime-korianterivihanneksista minä en juuri mainittuja aromeita löytänyt, mutta muutoin ruoka oli hyvin laitettua ja maistuvaa.
Tästä on hyvä jatkaa toiselle tuhannelle.
Kasvis
Yliopistonkatu 29a
Turku
ma–pe 11–15
la–su suljettu
No map