Ravintola Karu

"Lämpimät edamamet eli nuoret soijapavut paloissaan olivat mahtavia, sopivan suolaisia ja hieman savuisen makuisia."

25.7.2014

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Löysin japanilaisen ravintolan Karu Izakayan jo jokin aikaa sitten, kun etsin sopivia iltapaikkoja Turun kirjamessujen illoille. Lista ei kuitenkaan vaikuttanut silloin vegaaninäkökulmasta kovin lupaavalta, joten jätin sen pois Hyvän kurkun to do -listaltani. Etsimme kuitenkin vaimon kanssa illastuspaikkaa halpojen junalippujen mahdollistamalle Turun päiväreissulle, ja tulin katsoneeksi sivuja uudelleen rakkaan Chanticon lopetettua ainakin väliaikaisesti. Helleaallon keskellä raikas ja vivahteikas japanilainen ruoka oli hyvä korvaaja piristävän tuliselle meksikolaiselle.

Ilokseni huomasin, että kasvisruokia oli ilmestynyt paljon myös lämpimien ruokien listalle. Suomessa japanilaisesta keittiöstä vegaanisena on yleensä tarjolla lähinnä sushia, enkä nykyään juurikaan jaksa käydä syömässä sitä ulkona. Helsingissä ainakin Koto tarjoaa japanilaista monipuolisemmin, mutta vegaaniruokaa sieltä ei kannata etsiä, koska useimmissa kasvisruuissakin on mukana kalatuotteita. Karu Izakayan lista vaikutti lupaavalta, mutta päätin varmistaa asian varatessani pöytää. Palvelu oli aulista ja ystävällistä, ja minulle kerrottiin, että vegaaniseenkin ruokaan on päätetty panostaa uudella ruokalistalla.

Karu Izakayan sisustus oli mukavan hillitty, mutta vältti tavanomaisia Japani-kliseitä. Henkilökuntakaan ei yrittänyt kopioida ”japanilaisia käytöstapoja” myötähäpeällisesti monen muun paikan tapaan.

Olimme nälkäisiä, joten tilasimme melkoisen kattauksen. Lämpimät edamamet eli nuoret soijapavut paloissaan olivat mahtavia, sopivan suolaisia ja hieman savuisen makuisia. Misokeittojen maku oli selkeä ja korosti kevätsipulin ja wakame-merilevän aromia. Yasai eli kauden kasviksia teriyakissa oli vahva ja muheva annos, ja se tarjosi oivallisen vastapainon grillatulle paksoille hunajaponzuvinaigrettessa.

Valitettavasti kahta muuta vegaanista annosta eli talon pikkelssilajitelmaa ja tofua yuzusoijakastikkeessa ei ollut tarjolla tällä kertaa. Niiden kanssa tämä valikoima olisi varmasti ollut loistava ateria kahdelle. Nyt jotain jäi puuttumaan, mutta kokemus oli erittäin hyvä näinkin. Toki sushilistalla olisi ollut vielä muuta vegaanista kokeiltavaa. Wakamesalaatissa sen sijaan on valitettavasti kalakastiketta.

Illallinen Karu Izakayassa ei myöskään tule tolkuttoman kalliiksi. Syömään kannattaa ehdottomasti mennä kahdestaan tai isommalla porukalla, että ateriasta tulee tarpeeksi monipuolinen mutta kustannukset jakaantuvat – tai sitten pitää olla paksu lompakko ja kova nälkä. Jos meiltä sivu suun jääneet ruuat ovat mukana valikoimassa, kuvattu kokonaisuus maksaa alle 40 euroa, mikä ei ole laadukkaasta ateriasta kahdelle paljon. Juomat tulevat tietysti päälle. Me joimme Asahi-olutta, joka sopi erinomaisesti kyytipojaksi.

Olen odottanut tällaista paikkaa pitkään. Kunpa tarjolla olisi vielä japanilaisen keittiön suosikkiani eli kylmiä soba-nuudeleita, en kaipaisi mitään lisää.

Ravintola Karu
Aurakatu 3
Turku

ma suljettu
ti–to 11–14, 16–22
pe 11–14, 16–24
la 14–24
su suljettu

Kotisivut

Facebook

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset