Umami

"Valikoiman suppeus ei kuitenkaan haitannut yhtään. Nämä nimittäin ovat yksinkertaisesti parhaita susheja, joita olen maistanut koskaan ja missään."

12.8.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Pari vuotta sitten perustettua Kauppahallin sushiravintola Umamia on ylistetty kymmenissä arvioissa ja blogikirjoituksissa kaupungin parhaaksi ja ylipäätään poikkeuksellisen laadukkaaksi. Ehdin käväistä siellä alkuvuodesta ja ihastuin, mutta en ehtinyt kiireiltäni valokuvata enkä kirjoittaa. Jo ensikokemuksella oli kuitenkin selvää, että paikka on poikkeuksellisen hyvä. Erittäin harvoin jos koskaan olenkaan tyytyväinen suomalaisten ravintoloiden kasvissusheihin.

Olimme vaimon kanssa viettämässä lomapäivää kaupungissa, ja kaipasimme kevyttä lounasta ennen kävelyä kaupungin läpi Näsikalliolle ja sieltä Sara Hildénin museolle. Meidän oli tarkoitus lounastaa Laukontorilla (alkupalaksi jaoimmekin Grub-kojun erinomaisen bahn mi –patongin), mutta sade ajoi meidät sisätiloihin. Onneksi meillä välähti: Umamissahan oli pitänyt käydä jo yli puolen vuoden ajan! Osuimme paikalle harvinaisen hiljaiseen aikaan, joten pääsimme istumaan tiskille seuraamaan henkilökunnan työskentelyä.

Umamissa ei ole ruokalistaa, vaan asiakas valitsee kolmesta erikokoisesta lounasannoksesta. Otin halvimman eli kymmenen euron annoksen, johon tulee tusina palaa. Ainesvalikoima ei ollut tälläkään kertaa kovin laaja: makeja avokadolla ja pikkelöidyllä retikalla, inareja ja avokadonigirejä. Muistaakseni suunnilleen samoilla aineksilla mentiin edelliselläkin kerralla – tosin jossain facebook-ryhmässä olen nähnyt kuvia monipuolisemmistakin annoksista.

Valikoiman suppeus ei kuitenkaan haitannut yhtään. Nämä nimittäin ovat yksinkertaisesti parhaita susheja, joita olen maistanut koskaan ja missään. Riisistä lähtien raaka-aineet ovat aivan huipputasoa. En esimerkiksi koskaan aiemmin ole perustanut aburaageen eli uppopaistettuun ”tofutaskuun” käärityistä inarisusheista, mutta Umamissa ymmärsin viimein niiden idean. Maku oli ihanan makea, mutta ei kuitenkaan jälkiruokamainen. Kokki vielä lisäsi niiden päälle hämmentävän hyvän makuiseksi säilötyn kirsikan ja paahdettua riisiä, mikä täydensi sekä makua että tuntumaa. Avokadonigirit olivat myös käsittämättömän hyviä.

Parasta sushia ikuna. Ei kai siihen tarvitse enää mitään muuta lisätä?

Sushibar Umami
Hämeenkatu 19
Kauppahalli
Tampere

ma–pe 11–15/16
la 11–15

Kotisivut

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset