Sitko Pizza & Bar

"Kastikkeen lisäksi pizzassa oli kokonaisia kikherneitä, keltaisia kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, korianteria ja balsamicoa. Kaikki toimi."

1.8.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Arvioin tamperelaisen pizzaravintola Sitkon ensimmäistä kertaa yli kolme vuotta sitten, ja silloin en varsinaisesti ihastunut. Vajaat pari vuotta sitten käänsin kelkkaani maistettuani herkullista vegaanisena versionakin tarjolla olevaa munakoisopizzaa. Olen syönyt sen kolme kertaa, ja pidän siitä kovasti, vaikken olekaan vegaanisten juustojen suuri ystävä.

Huomasin kuitenkin taannoin Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä kehuja uudesta juustottomasta Yusu-pizzasta, ja kun vaimo halusi pizzalle pitkän päiväreissun päätteeksi, tartuin tilaisuuteen. Tämä kiinnosti etenkin tuoreen Luca-kokemuksen jälkeen – olinhan ehtinyt kehua ortolanan kaupungin parhaaksi pizzaksi.

Kesän lämpöaalto oli päällä, ja ravintolassa oli kovin kuuma, mutta valitsimme sisätilat mieluummin kuin aurinkoisen terassin. Tilasin alkudrinkiksi negronin, ja se oli erinomainen. Suomessa negroni tehdään usein liian laimeaksi, mutta tässä oli tarpeeksi katkeron puraisua.

Yusu-pizza oli sellainen omaleimainen kehitelmä, jollaiseen saattaisin hyvin törmätä Roomassa, etenkin pizza al taglio -paikassa. Olenhan syönyt sellaisessa muun muassa kaalilaatikolta maistuvaa ihanaa pizzaa. Sitkon Yusussa pohjakastikkeena ei ollut tomaattia, eikä se liioin ollut pizza bianca, vaan kastike oli keitetty tomaateista, yrteistä ja kikherneistä! Se oli rakenteeltaan hieman rakeista, ja yhdistettynä herkullisen pizzataikinaan maussa oli jotain vahvasti etelä-italialaista. Pizzapohja oli roomalaistyylisen ohut ja rapea.

Kastikkeen lisäksi pizzassa oli kokonaisia kikherneitä, keltaisia kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, korianteria ja balsamicoa. Kaikki toimi. Kirsikkatomaatit oli kypsennetty juuri sopivasti, korianterin maku nosti muita aromeja hienosti, balsamicon makeus toi vastakaikua tomaatin kirpeydelle, kevätsipuli raikasti ja kikherneistä tuli suutuntumaa. Ainoa pieni ongelma oli, että kikherneet valahtivat helposti pizzan päältä pois. Varovasti litistettyinä ne voisivat toimia paremmin.
Tämä on saletisti yhtä hyvä pizza kuin Lucan ortolana ja parhaimpia vegaanisia pizzoja koskaan – vaikka Via Tribunalin marinara viekin selvästi voiton. Mutta se onkin napolilainen marinara. Yusu-pizza on myös melko tuhti ateria, jonka jälkeen unetti ihanasti.

Ajat ovat kyllä muuttuneet, kun Tampereella on yhtäkkiä tarjolla kaksi maailmanluokan juustotonta vegaanista pizzaa. Kiitos siitä.

* * *

Aiempi arvio 27.12.2016

Aiemmat kokemukseni Sitkon pizzoista olivat heikkoja tai ristiriitaisia, joten en voinut suositella paikkaa ja suljin sen pois omalta ravintolavaihtoehtojen listalta. Se jäi kismittämään, sillä kunnolliseen taikinaan tehdyt pizzat ovat Suomessa harvinaisia, ja juuri se puoli oli Sitkossa ongelmista huolimatta kunnossa. Jokin aika sitten kuulin kuitenkin usealta tutulta kehuja uudesta kasvispizzasta, josta olisi saatavilla myös vegaaninen versio. Joulukuun välipäivinä saimme vaimon kanssa tilaisuuden päästä vihdoin kokeilemaan.

Harvoin päädyn muuttamaan näkemystäni ravintolasta näin vahvasti. Kaikki aiemmat ongelmat olivat korjaantuneet. Tuo tuore tomaattikastike – joka on tosiaan yksi koulukunta italialaisissa tomaattisooseissa – on minulle hieman vieras, mutta nyt se sai kaipaamaansa tukea muista täytteistä: rasvaisuutta, suolaisuutta ja tomaattia ”kantavia” makuja. Vegaanista versiota ei myöskään ole riisuttu mistään, vaan se on mietitty itsenäisesti alusta lähtien. Pohjalla olevan perusjuuston tilalla oli jotain Violife-tyylistä raastetta ja vuohenjuuston korvasivat nokareet vegaanista ”tuorejuustoa”. Mutta ennen kaikkea muiden täytteiden valikoima oli mitä onnistunein: mehevää munakoisoa, makeaa balsamicoa, kirpeää pistaasipestoa ja pinjansiemeniä. Maut täydensivät toisiaan todella hyvin, ja näin hyvän taikinan kanssa kokonaisuus oli kyllä lähellä huippuluokkaa.

Ainoa ongelma minulle ovat nykyiset yltiörasvaiset vegaanijuustot. En pidä niistä lähtöjäänkään kovin paljon, muta etenkin jäähtyessä niiden maku ja koostumus muuttuu nopeasti epämiellyttäväksi. Tämä ei kuitenkaan ole Sitkon kokkien vika vaan tuotteen perusominaisuus. Ja siitä huolimatta tässä pizzassa vegaanijuustot toimivat paremmin kuin missään muussa kokeilemassani. Vegaanijuustojen ystävälle siis varmasti erinomainen suoritus!

Edelleen pidän enemmän Turun Tintån sekä Helsingin Piece’n’Loven ja Alfons’ Pizzan juustottomista vegaanipizzoista. Pizzariumien pizzoista puhumattakaan, mutta pizza al taglio on sen verran eri lajityyppi, että sitä ei mielestäni kannata verrata ohutpohjaisiin pyöreisiin pizzoihin. Mutta jos lähden Tampereella hakemaan tämäntyylistä pizzaa, suuntaan varmasti uudelleen Sitkoon. Napoli on edelleen tosi hyvä vaikka arviokerralla olikin huono tuuri, mutta Sitko ohitti kyllä tällä vegaaniviritelmällä ehdottomasti. I stand corrected.

Sitko Pizza & Bar
Näsilinnankatu 22
Tampere

ma 16–22
ti–to 11–22
pe 11–23
la 12–23
su 13–19.30

Kotisivut

Facebook

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset