Sen Chay

"Sen Chay ei edelleenkään ole ihan lempiravintoloiden joukossa, mutta mieluusti minä täällä käyn."

18.9.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Arvioin Sen Chayn ensimmäistä kertaa yli neljä ja puoli vuotta sitten. Vaikka ihan tykkäsin paikasta, en ole tullut käyneeksi siellä järin monta kertaa – ravintola-arvioijan tuskainen ongelma on se, että tutuissa paikoissa ei raaski käydä niin usein, kun uutta arvioitavaa löytyy kosolti. Paikka on kuitenkin pysynyt Hyvän kurkun suosituslistalla, sillä tällainen perushyvää kasvisruokaa tarjoava ravintola sopivalla sijainnilla puolustaa ehdottomasti paikkaansa. Uusinta-arvion aika oli kuitenkin ehdottomasti.

Olin sopinut lounastapaamisen kollegan kanssa ravintolaan. Saavuin paikalle etuajassa ja tilasin kupillisen teetä. Tällä kertaa en saanut viime arviossa mainitsemaani inkivääriteetä vaan vihreää pussiteetä. Haudutetun teen puute tällaisen keittiön ravintolassa on kieltämättä vikatikki, sillä ainakin itse tykkään juoda teetä etenkin japanilaisvaikutteisten ruokien kanssa. Mutta menihän tuo.

Seuralaiseni tilasi saavuttuaan lounasvaihtoehdoista udon-nuudelia tofulla. Koska olin viime arviota tehdessä syönyt udoneita, halusin nyt muuta. Nuudelit kuulemma olivat oikein hyviä. Minä sen sijaan tilasin pho-keiton, koska sitä olisi hyvä vertailla muihin kokemuksiin.

Keittoannos oli iso, siinä oli runsaasti tuoretta sipulia, ituja ja yrttejä, ja proteiinia tarjosivat mukavasti paistettu tofu ja jonkinlaiset soijaleikkeet. Liemi maistui ihan hyvältä, mutta mitään erityistä se ei ollut. Pho-kokemuksista tämä ei siis kärkeen noussut, mutta söin silti annokseni hyvällä halulla. Maut toivat ehkä vähän mieleen Turun Rauninaukion VG Wokin.

Sen Chay ei edelleenkään ole ihan lempiravintoloiden joukossa, mutta mieluusti minä täällä käyn. Oikein hyvää perusruokaa, todella laaja valikoima ja paljon sellaista, jota en ole vielä kokeillut.

* * *

Aiempi arvio 24.1.2014

Olin kuullut paljon hyvää tästä uudehkosta helsinkiläisestä kasvisravintolasta, ja ehtipä yksi Hyvän kurkun lukijoistakin ehdottaa minulle käyntiä siellä. Reissu Educa-messuille tarjosi hyvän tekosyyn syödä, ja sain vielä sovittua illallistreffit rakkaan ystävän kanssa.

Sen Chay tarjoaa itäaasialaista ruokaa laajalla otannalla japanilaisin, kiinalaisin, thaimaalaisin ja vietnamilaisinkin vaikuttein, mutta selvästi suomalaiseen makuun sovitettuna, eli eksoottisia elämyksiä täältä ei kannata hakea. Kasvissyöjälle ja etenkin vegaanille paikka on kuitenkin hyvä, sillä listassa on kerrankin paljon valinnanvaraa, ja vegaaniset tai vegaaniseksi muunnetut annokset on selvästi merkitty. Sijainti on myös oivallinen. Rautatieasemalta pääsee metrolla ravintolaan muutamassa minuutissa, eikä kävelymatkakaan ole pitkä, joten kiireinenkin matkalainen ehtii hyvin. Tämä on hyvä lisä asemanseudun ruokapaikkoihin.

Kumpikin meistä tilasi nuudeliannoksen, ja päätin tilata aterian oheen myös tuorekevätkääryleitä, sillä niitä saa ravintoloista harvoin. Kääryleannos on selvästi pääruoaksi tarkoitettu, sillä lautasella on viisi isoa käärylettä. Ne olivat oikein raikkaan makuisia, ja vahvan makuinen tomaattinen dippi täydensi niitä hyvin. En kuitenkaan tilaisi annosta yksin syötäväksi, sillä se on todella iso. Makuun olisi varmasti alkanut kyllästyä jossain välissä. Kääryleet kaipaisivat enemmän tuoreita yrttejä, yhden suolaisemman aineksen ja jotain rapeampaa suutuntumaa, että ne kantaisivat pääruokana. Jaettavaksi annokseksi niitä voi kuitenkin suositella.

Pääruokani oli paistettua udon-nuudelia, jota myös näkyy ravintoloissa aivan liian harvoin. Niiden kanssa oli paprikaa, sopivan rapeaksi jäänyttä parsakaalia, sieniä, tofua ja ”kasvismakkaraa” eli jonkinlaista kasvisproteiinia, jolla oli hauska sienimäinen maku. Quornia se ei ollut vaan varmaan jotain ”aasiakauppojen” valmistetta, johon en ole ennen törmännyt. Annos oli täyttävä ja ihan hyvän makuinen, mutta ei mitään erityistä. Minulle tuli sellainen olo, että söin kahdeksankymmentäluvulta asti tuttua suomalaisen kiinalaisen ravintolan ruokaa, mutta erityisen hyvin tehtynä. Makumaailma ei siis ole kovin eksoottinen, mutta kyllä tämä toimii. Vihannekset ovat tuoreita, mikä on aina plussaa.

Ystäväni tilasi kirpeän makuisen tofunuudeliannoksen, jossa oli sekoitettu oivaltavasti nuudelien joukkoon porkkanaraastetta. Annoksessa oli kirpeä sitrushedelmäinen maku. Valitettavasti nuudelit näyttivät liimautuvan vähän toisiinsa kiinni. Tuokin annos oli hyvä, mutta ei mieleenpainuva. Siinä oli tosin käytetty suomalaisissa ravintoloissa harvinaisempia talvijuurekas-sieniä (enokitake).

Varmasti käyn täällä vielä monta kertaa, sillä listalla oli monia kiinnostavia ruokia, kuten täytettyjä tofunyyttejä, tofulla täytettyjä tomaatteja, ramen-keiton kaltaisia annoksia ja niin edelleen. Palvelu oli ystävällistä, ja alkujuomaksi tarjottu inkivääritee lämmitti viluista matkaajaa. Tee tosin ei ollut ilmaista, vaikka sitä tarjottaessa tuli sellainen vaikutelma kummallekin meistä – ei tämä mikään varsinainen ongelma ollut, pikemmin vain ilmaisutavan kömmähdys. Kallista se ei ole, joten suosittelen sitä.

Sen Chay
Siltasaarenkatu 3–5
Helsinki

ma–pe 9–20
la–su 12–20

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , , , , , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset