via Tribunali Kallio

"Suhtauduin vegaaniseen parmesaaniin epäilyksellä. Sitä kuitenkin oli juuri sopivan vähän tuomaan terävyyttä makuun ja tuoksuun ilman kookosrasvan ongelmia."

24.10.2019

Arvioin Helsingin keskustassa toimivan napolilaisen pizzeria via Tribunalin runsaat pari vuotta sitten. Ihastuin saatuani pian Napolissa käymisen jälkeen pizzaa, joka pärjäisi mainiosti tuon ihanan sekamelskaisen kaupungin kaduilla.

Tämän vuoden elokuussa Sörnäisiin aukesi toinen via Tribunali -ravintola, ja kuulin tuoreeltaan hyvää laajemmasta vegaanisesta valikoimasta. Tämähän kiinnosti. Sovin rakkaan ystäväni kanssa kirjamessujen aikaan illallisen. Olisimme molemmat menossa työpäivän jälkeen aikaisin yöpuulle, joten pizzaillallinen oli täydellinen valinta.

Ravintola on melkoisen kokoinen – se toimii kahdessa kerroksessa. Meille osoitettiin pöytä katutasolta, josta oli pittoreski näkymä suoraan Hämeentien remonttityömaalle. Melkoisen uskaliasta avata ravintola juuri tässä kohtaa tähän aikaan, mutta toisaalta metrolla paikalle pääsee erittäin kätevästi.

Listalla on perinteisen marinaran lisäksi cosacca, jossa tomaattikastikkeen päälle on lisätty hieman juustoa (tässä tapauksessa vegaanista parmesaania), sekä klassinen ortolana. Olen syönyt sellaisen Gatta Mangionassa Roomassa sekä Lucassa Tampereella. Ortolanaan kuuluu perinteisesti munakoisoa ja kesäkurpitsaa, joskus myös muita vihanneksia. via Tribunalin versiossa on munakoisoa, paprikaa, oliiveja ja basilikaa. Minä tilasin ortolanan, ystäväni cosaccan – maistaisimme tietysti toisiltamme.

Ortolana oli ilmeeltään ja makumaailmaltaan selvästi tummempi kuin aiemmin syömäni versiot. Erinomaista se oli joka tapauksessa. Tomaattikastikkeessa oli raikkautta, mutta se tuntui sopivan suolaiselta etenkin näiden täytteiden kanssa (keskustan via Tribunalin marinaran ainoa pieni puute on juuri aavistuksen liian kevyessä suolaisuudessa, joskin tämä vaihtelee).

Ystäväni cosacca yllätti, sillä suhtauduin vegaaniseen parmesaaniin epäilyksellä. Sitä kuitenkin oli juuri sopivan vähän tuomaan terävyyttä makuun ja tuoksuun ilman kookosrasvan ongelmia. Basilikaa oli juuri sopivasti.

Olin todella tyytyväinen iltaamme, ja palaan tänne varmasti joskus. Lähtiessäni huomasin, että valikoimassa olisi ollut myös laadukasta grappaa. Ensi kerralla.

via Tribunali Kallio
Hämeentie 33
Helsinki

ma–to 11–22
pe 11–24
la 12–24
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset