Umami

"Umamissa olen käynyt vuosien varrella lukuisia kertoja, ja se on pysynyt vakaasti suosikkinani."

30.7.2020

Arvioin Tampereen Kauppahallissa toimivan Umamin neljä vuotta sitten aikana, jolloin en ollut saanut kunnollisia kasvissusheja vielä missään päin Suomea. Ihastuin ikihyviksi ja totesin, että sain ”yksinkertaisesti parhaita susheja, joita olen maistanut koskaan ja missään.” Sittemmin olen saanut erinomaisia kokemuksia Tampereella sekä Maka Sushissa että Ravintola Fujimissa. Kuten olen useaan otteeseen todennut, missään muualla Suomessa ei ole päästy lähellekään tätä tasoa. Umamissa olen käynyt vuosien varrella lukuisia kertoja, ja se on pysynyt vakaasti suosikkinani. Maka ja Fujimi tarjoavat monipuolisemman ja kekseliäämmän valikoiman kasvissusheja, mutta Umamin sushimestarin Liqun Zhangin käsityötaidon ja makujen puhtauden ylittänyttä ei ole.

Kävimme vaimoni syntymäpäivänä ostoksilla Kauppahallissa ja kävimme pitkästä aikaa lounastamassa Umamissa (edellinen visiitti näkyi olevan viime vuoden kesältä). Täysin poikkeuksellisesti olimme ainoat asiakkaat paikalla, sillä usein ruokaa on täytynyt vähän jonottaakin. Muita asiakkaita saapuikin pian. Tilasin kolmesta kokovaihtoehdosta keskimmäisen – valikoiman sushimestari päättää aina itse kauden ainesten mukaan. Tällä kertaa tarjottimellani oli makeja, joissa oli kurpitsaa. Uramakeissa oli pinnalla seesaminsiemeniä ja sisällä ohuiksi suikaleiksi leikattua kurkkua. Sen lisäksi sain avokadonigireitä ja inarisushin.

Mestari oli juttutuulella hiljaisempana hetkenä ja suositteli meille tavallisen säilötyn inkiväärin sijasta itse pikkelöimäänsä inkivääriä, jonka maku olikin raikkaampi ja tulisempi. Suosittelen ehdottomasti. Kasvatamme itse kasvihuoneessa toista vuotta inkivääriä, ja tämä olisikin hyvä tapa säilöä satoa, jonka kanssa olimme viime vuonna helisemässä. Hän myös suositteli meitä kokeilemaan susheja ilman soijakastiketta. Näin laadukkaissa susheissa suositus toimi todella hyvin, sillä riisin, levän ja kasvisten aromit nousivat aivan eri tavalla esiin. Näin suolaton sushi ei varmasti ole ihan kaikkien juttu, ja mekin söimme osan ateriasta soijakastikkeeseen dipaten, mutta olin kiitollinen suosituksesta ja uudesta kokemuksesta.

Kuten aina Umamissa, avokado oli suussa sulavaa ja täyteläistä. Runsaan avokadon viljelyssä syntyvän vesijalanjäljen vuoksi (etenkin kun viljely keskittyy monille veden niukkuudesta kärsiville alueille) syön sitä vain harvinaisena luksustuotteena susheissa tai meksikolaisessa ruuassa. Umamissa voin olla myös varma, että käytössä on vain kunnolla kypsyneitä yksilöitä. Hienoksi suikaloitu kurkku lisäsi kokemukseen oivallisen suutuntuman, ja inari oli jälleen mainio jälkiruoka.

Suosittelen lounasta Umamissa paitsi herkullisena kokemuksena myös avartavana oppituntina siitä, millaisia mahdollisuuksia liian usein tusinaruoaksi muuttuneessa sushissa on, kun sitä tehdään rakkaudella.

Umami
Hämeenkatu 19
Tampereen kauppahalli
Tampere

ma–la 11–14

Kotisivut

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset