Biang! Tampere Hämeenkatu

"Biang! paransi kertaheitolla ja komeasti kiinalaisen ruoan tarjontaa Tampereella."

5.6.2021

Alkuvuodesta ilahduin huomatessani, että Hämeenkadulle entisen Masun paikalle oli ilmestynyt tutun kiinalaisen ravintolan kylttejä. Pieni Biang! -ketju laajenisi Tampereelle! Kävin runsaat kaksi vuotta sitten heidän ensimmäisessä (sittemmin jo lopettaneessa) ravintolassaan Helsingin Stockmannilla pari kertaa ja ihastuin. Ne olivat nimittäin niitä harvoja kertoja, jolloin noutopöytä on toiminut erinomaisesti missään kiinalaisessa ravintolassa: väkeä oli kuin pipoa ja kierto oli nopeaa, joten ruoat olivat tuoreita, lämpimiä ja rapeitakin silloin, kun se ruokalajiin kuuluu. Pohjoiskiinalainen makumaailma oli mukavan erilainen kuin minulle tutummat tyylit. Kävin myös kokeilemassa ketjun seuraavassa Helsingin Citycenterin ravintolassa kehuttuja nuudeleita, mutta silloin arvion tekeminen jäi kiireisenä työpäivänä. Sinne täytyy palata joku kerta. Itäkeskukseen perustetussa Noodle by Biang! -ravintolassa en ole vielä päässyt käymäänkään.

Joka tapauksessa tämä oli mieluisa uutinen: Tampereella oli pitkään kaivattu kunnollista kiinalaista ravintolaa, siis ihan oikeaa kiinalaista ruokaa tarjoavaa paikkaa. Rongankadun Lotus Gardenissa käyn aina joskus syömässä vanhan suosikkiannokseni eli uppopaistettua munakoisoa mustapapukastikkeen kanssa (menin mm. kihloihin annoksen äärellä). Muuten kiinalaisissa ravintoloissa käyminen on jäänyt oikeastaan kokonaan – etenkin kun Helsingin työreissut ovat vieneet uskomattomien makunautintojen ääreen. Pandemia on kuitenkin riistänyt Helsingiltä pari aivan keskeistä ravintolaa, Bei Fangin ja Home Tasten, joten sielläkään tarjonta ei ole entisellään. Olin siksi ladattu melkoisilla odotuksilla Hämeenkadun Biang! -ravintolan suhteen.

Ensimmäinen visiitti oli valitettavasti pettymys. Kävimme vaimon kanssa kokeilemassa lounaspöytää, josta olin saanut kehujakin parilta kaverilta. Taso varmasti vaihtelee, sillä tunnen heidän ruokamakunsa ja kuvauksista päätellen noilla kerroilla olisin varmasti ollut tyytyväisempi. Nyt harmillisesti oikein mikään ei toiminut. Mutta: minulle kiinalaisten ravintoloiden idea ei ole noutopöytä vaan lista-annokset, joten olin etukäteen päättänytkin kirjoittaa arvion vasta kokeiltuani niitä. Joku päivä täytyy kuitenkin käydä kokeilemassa lounaskin uudelleen. Illalliskokemus olikin sitten erinomainen!

Olin sopinut illallistreffit rakkaan vanhan ystäväni kanssa, ja tilasimme pöytään aimo läjän kaikkea, kuten tällaiseen kiinalaiseen tyyliin kuuluu. Alkupalaksi otimme murskattuja kylmiä kurkkuja, pääruoaksi kummallekin nuudelikulhon sekä ”kalan makuista munakoisoa” ja home style tofua. Kurkkuruoka oli yllätys, sillä se ei muistuttanut lainkaan minulle tuttuja raikkaita valkosipulin hallitsemia annoksia, joita olen syönyt varmaan puolessa tusinassa kiinalaisessa ravintolassa. Tässä kurkut uivat tulisessa ja etikkaisessa liemessä – ja herkullisia olivat nämäkin hyvät kurkut! Suosittelen annosta mitä painokkaimmin.

Hauskasti nimetyt ”Oil Spill Noodles” eli kirjaimellisesti öljyonnettomuusnuudelit muistuttivat tosi paljon annoksia, joita olen syönyt helsinkiläisessä Basilikassa (nykyisin Impress – en ole testannut vielä uuden nimen aikana). Biang! onkin saanut nimensä näistä paksuista ja leveistä biangbiang-nuudeleista. Annokset olivat kuitenkin ennakoimaani huomattavasti kookkaammat! Olin ajatellut sellaista pientä syömäkulhoa, mutta kumpikin sai suorastaan soppakulhollisen nuudeleita ja tilpehööriä. Maku oli kummallekin mieluinen: nuudeleiden suutuntuma on tukeva ja pehmeä, ja ne kantavat kastikkeen öljyistä ja etikkaista aromia hyvin mukanaan – makujen tasapaino oli myös onnistunut, ja idut toivat raikkautta ja rapsakkuutta.

Hieman puhkuen katselimme kahta muuta annosta. Ihan näin innokkaasti en olisi tilannut, jos olisin nuudelikulhojen koon arvannut, mutta kävimme kimppuun ja jaksoimme syödä reippaasti. Munakoiso oli täällä oivallista. Tämä ruokalaji on aina periaatteessa hyvää, mutta monissa paikoissa se on minun makuuni liian öljyistä ja makeaa. Edellisen kerran olin saanut oikein hyvää Helsingissä Brokadissa, mutta mikäli kahden ja puolen vuoden takaisia kokemuksia kunnolla muistan, tämä oli vielä parempaa. Annoksen päällä oli runsaasti tuoretta korianteria, ja tuohon yhdistelmään olin ihastunut edesmenneessä Bei Fangissakin hieman erilaisessa munakoisoruoassa. Itse asiassa: ensimmäinen varsinainen kiinalaisen ruoan valaistumiskokemukseni oli aikanaan munakoison ja korianterin äärellä muinaisessa West Lake Tea Housessa Helsingissä! Sitä ravintolaa kaipaan edelleen.

Home Style Tofu on makumaailmaltaan erittäin mieto ja hienovarainen ruoka. Tällä kertaa annos oli mielestäni onnistunut oikein hyvin, mutta ehkä se jäi tässä yltäkylläisyydessä hiukan paitsioon. Ravintolan vähäisessä kasvisannostarjonnassa se tulee kuitenkin varmasti tilattua aina mukaan kokonaisuuteen, sillä lempeä maku tarjoaa vaihtelua vahvemman umamisille ja tulisille annoksille. Tässä onkin Tampereen Biang! -ravintolan merkittävä puute: kasvisannoksia on hyvin vähän, joten illallisiin ei järin vaihtelua saa. Toivottavasti niitä tulee jatkossa lisää, sillä monipuolisemmalla valikoimalla kävisin varmasti useasti illallisella. Mitään erityistä en kaipaa, vain jotain paistettujen kaalien tai papujen kaltaisia yksinkertaisia annoksia. ”Tofu skin” -olisi tietysti unelmaista, mutta minä en tiedä laisinkaan, kuuluuko se pohjoiskiinalaiseen keittiöön. Toisaalta onhan listalla mapo tofuakin (ei kasvisversiona, mutta varmaan kysyn mahdollisuutta ensi kerralla), ja se on keskikiinalainen ruoka.

Joka tapauksessa Biang! paransi kertaheitolla ja komeasti kiinalaisen ruoan tarjontaa Tampereella, ja iso kiitos siitä! Tänne täytyy palata pian vaimonkin kanssa.

Biang! Tampere Hämeenkatu
Hämeenkatu 3
Tampere

ma–to 11–21
pe 11–22
la 12–22
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset