Ratakiska

"Täyteläinen soppa toi mieleen Joutsenon mamman keitokset."

7.6.2021

Juuri pääsin sanomasta, että Kahvila Siiri on ainoa viime aikojen merkittävä tapaus Lempäälän vegaanisessa tarjonnassa, ja heti joudun korjaamaan itseäni. Kesän kynnyksellä nimittäin uuteen Lempäälä-taloon aukesi pieni lounaskahvila Ratakiska, jonka päivittäisistä keittolounaista yksi on joka päivä vegaaninen. Tämähän kiinnosti, sillä lämmin keitto kesken kirjoituspäivän melkein kirjaimellisesti kivenheiton päässä työhuoneeltani olisi mahtavaa. Tähän asti kuitenkin kummatkin testit on tehty noutoannoksin, kun olemme hakeneet soppaa puutarhapäivän tauolle. Aikomukseni oli kirjoittaa arvio vasta, kun kerkeän syödä paikan päällä, mutta näin mahtavasta paikasta haluan levittää tietoa saman tien.

Ratakiska sijaitsee Lempäälä-talon ylätasanteella, ”Pupun” ja ”Torven” vieressä (tiedätte kun näette). Sisällä taitaa olla vain pari asiakaspaikkaa, mutta kesällä ulos näkyy mahtuvan isokin määrä lounastajia. Mutta kuten sanottua, me menimme kummallakin kerralla paikan päälle oman sopparasian kanssa noutoruokaa hakemaan.

Ensimmäisellä kerralla, toukokuun alussa, saimme nyhtökaurakeittoa, jonka ihanuudesta vaahtosin Hyvän kurkun Facebook-sivulla. Kuten silloin totesin, rasvainen ja täyteläinen soppa toi mieleen Joutsenon mamman keitokset, joiden voimalla raskaita maatöitä jaksaisi jatkaa. Elämän parhaita keittoja! Sakeaan liemeen oli saatu paljon makuja, ja nyhtökaura ei ollut kärsinyt siinä lainkaan – päinvastoin, en ehkä koskaan ollut saanut sitä näin hyvin valmistettuna.

Tällä kertaa tarjolla oli metsäsienikeittoa kaurakermapohjassa. Se oli yllättäen aika kevyttä ja juoksevaa, kun sienikeitoissa on tottunut jauhosuuruksen tuomaan paksuuteen, mutta keveys sopi erinomaisesti kuumaan ja raskaaseen puutarhatyöpäivään. Viikatteen kanssa jaksoi heilua tämän jälkeen. Tälläkin kerralla otimme mukaan kahvilan omia sämpylöitä. Niissä on erinomainen kotiruoan tuntu ja juuri sopiva sitko keiton kanssa nautittavaksi.

Ratakiskassa oli sen verran paljon asiakkaita, että se näyttää löytäneen nopeasti asiakaskuntansa. Mekin haemme varmasti puutarhaevästä vielä monta kertaa, mutta tuskin maltan odottaa myös keittohetkeä tutkijan työpäivänä paikan päällä. Aijai, tästä olen onnellinen.

Ratakiska
Lempäälä-talo
Lempäälä

ma–pe 9.30–16.30

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset