5/5 Falafel

"Pinta oli herkullisen rapea, ja sisukseen oli kehittynyt juuri sellainen kikherneelle ominainen aromi, josta pidän."

20.10.2021

Arvioidessani tämän paikan edellisen kerran pari vuotta sitten totesin, että minun pitäisi muistaa syödä falafeleja useammin. Pidän niistä kovin paljon, ja usein olemme tehneet niitä ”alusta lähtien” kotonakin. Mutta kaipa ruokailussakin itselle muodostuu sekä rutiineja että väliaikaisia trendejä, sillä tällä välillä ainoa merkittävä falafelkokemus on ollut tamperelaisessa Baba’s Kitchenissä – jokunen kehnompi tai mukiinmenevä muissa paikoissa. Uudelleen avanneessa Tampereen Zeytuunissa en ole vielä käynyt, mutta pitää keretä tässä piakkoin.

Olinkin ajatellut, että 5/5 Falafelin antimia pitäisi vihdoinkin päästä maistamaan uudelleen, koska paitsi että halusin hyviä ”falsuja” (kuten rakas ystävä sanoo), janosin tietää, onko paikka säilyttänyt oivallisen tasonsa. Tilaisuus tuli, kun kävin parturissa sillä puolella keskustaa Tampere-visiittipäivänä.

Tilasin falafelit arabialaisella leivällä, kuten viimeksikin, ja tietysti vegaanisena versiona. Aiemmasta annoksesta tämä poikkesi ainoastaan niin, että leipäkäärö oli tiukempi ja se oli katkaistu kätevästi. Hummus ja punainen kastike olivat vielä parempia kuin viime kerralla: koostumus oli vahvempi, maku samaten.

Entä pääasia, eli falafelit? Edelleen erinomaisia. Nyt niitä oli paistettu selvästi keveämmin kuin ensimmäisellä kerralla, ja alkuun mietin, olisivatko ne jääneet sisuksesta hieman raaoiksi, mutta tämä oli turha pelko. Pinta oli herkullisen rapea, ja sisukseen oli kehittynyt juuri sellainen kikherneelle ominainen aromi, josta pidän.

Falafelien raaka-aineet vaihtelevat sillä laajalla maantieteellisellä alueella, jolla niitä syödään, joskus eri nimillä (Egyptissä esim. ta’ameya). Joskus raaka-aine on kikherne, joskus pelkkä härkäpapu, mutta olen myös törmännyt näiden sekoituksiin. Kuten asiaan kuuluu, ”oikeasta” falafelista käydään joskus kiivastakin keskustelua – kerran eräs ravintoloitsija halusi pitää minulle melkein luennon siitä, miten muualla tehdään vääränlaisia. Myös maustaminen vaihtelee: joissakin on runsaasti korianteria ja valkosipulia, toisissa taas esim. laakerinlehti on vahva maku.

Tämän ravintolan tyyli on hyvin minimalistinen ja korostaa raaka-aineen eli 100% kikherneiden makua. Minä pidän siitä kovasti – joskin myös vahvan valkosipulinen ja korianterinen miellyttää (se on kotireseptimme). Falafeleissa on myös kunnollinen käsityön arvostuksen tuntu.

Tällä hetkellä tämä ravintola ja mainittu Baba’s Kitchen ovat niitä paikkoja, joihin menen, jos falafelia kaipaan. Vaikea palluroiden välille on paremmuusjärjestystä asettaa näin harvoilla kokemuksilla – erinomaisia molemmat – mutta muuten paikkojen tyylit ovat hyvin erilaiset. 5/5 Falafelin annoksissa tahnat ovat erinomaisia, mutta kasvikset ovat perustasoa (jäävuorisalaatti, rucola, tomaatti, kurkku). Monipuolisten Lähi-idän makujen hakemiseen suosittelen Baba’sia, mutta kyllä nimenomaan falafelia kaipaavalle suosittelen vahvasti myös 5/5 Falafelin annoksia. Sopivasti ovat myös eri puolilla kaupunkia niin, että falafelin nälkää pääsee tyydyttämään kosken molemmin puolin.

* * *

Aiempi arvio 13.10.2019

Keväällä kuulin harmikseni, että Puutarhakadulla toiminut sympaattinen, omaleimainen ja tasokas Thai Sisters’ Wok joutui lopettamaan toimintansa. Alkutaipaleen hankaluuksista selvinnyt ravintola oli löytänyt asiakkaansa, mutta Aamulehden mukaan ravintola kaatui, kun uudelle työvoimalle ei saatu oleskelulupaa. Samassa jutussa mainittiin uudesta falafelravintolasta, joka avaisi pian ovensa.

Alkuperäinen uutinen meni aikanaan minulta ohi, mutta Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä uusi ravintola Falafel 5/5 alkoi saada heti ylistystä. Falafeleja kehuttiin jopa kaupungin parhaiksi, mikä tietysti kiinnosti, joten laitoin ravintolan to eat -listalleni.

Tajusin jokin aika sitten, että en ollut syönyt pitkään aikaan falafeleja. Tämä ei ollut mikään tietoinen valinta, sillä se on parhaimmillaan erinomainen ruokalaji. Tampereellahan hyviä saa monesta paikasta: Soho, Baba’s Kitchen ja Zeytuun. On vain niin paljon erilaista syötävää, että joskus sitä huomaamattaan lipuu pois tutuilta reiteiltä. Kun nyt minulla olisi sunnuntaina sopivasti aikaa kevyelle aikaiselle lounaalle, Falafel 5/5 valikoitui – se kun avaa ovensa jo puolelta päivin sunnuntaina.

Tykästyin heti ravintolan sisustukseen, jossa oli käytetty paljon puupintoja ja muutenkin tyylissä oli poikettu siitä, mitä Lähi-idän keittiöiden antimia tarjoavalta ravintolalta odottaa. Tiskillä oli hauskasti näytillä falafelin raaka-aineita, ja niiden yllä seinällä oli mukava ”falafelin anatomia” -teos.

Tilasin falafelit ”arabialaisella leivällä”, joka myyjän mukaan on vegaanista, ja hän mainitsi, että jugurttikastike jäisi pois. Pyysin baba ganoushia dipiksi. Myyjä kuitenkin muisti annosta pöytään tuodessaan, että heidän baba ganoush -reseptissään on hieman jugurttia. Mahdottoman suloista oli, että hän halusi ehdottomasti palauttaa yhden euron annoksen hinnasta. Ravintolassa oli samaan aikaan ystäväpariskunta, joille kiikutin baba ganoushin. Win-win.

Annoksessani oli keveän lehtevään ohutleipään käärittyjä falafeleja kasviksilla, yksi falafel erikseen, hummusta sumakilla ja hieman tulista punaista kastiketta. Kaikki oli selvästi paikan päällä tehtyä. Falafel muistutti tyyliltään sellaisia, joita olen joskus syönyt Helsingissä Maailma kylässä -festivaaleilla: pinnalta rapeita mutta sisältä pehmeitä, ei kuitenkaan yhtään mössöisiä tai jauhoisia vaan täyteläisiä. Falafeleissa on monen monta tyyliä, ja tykkään tästäkin. Rullassa oli sopivasti myös kirpeyttä kastikkeista, ja joka haukkaukseen saatoin lisätä lautaselta hieman kastikkeita.

Nautin ateriasta kovasti. Täytyypä taas alkaa syödä falafelia useammin! Kaiken kaikkiaan vierailusta jäi sellainen mukava fiilis, että ruokaa tehdään tosissaan. Toivotaan, että ravintola löytää asiakkaansa niin, että into pysyy. Suosittelen mielelläni.

Falafel 5/5
Puutarhakatu 12
Tampere

ma–pe 10.30–21
la 12–21
su 12–18

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset