Ravintola Manna

"Hyvin tehtynä bibimpapissa on sellaista yksinkertaista neroutta, josta pidän."

6.6.2022

Vaikka kokemuksia yksittäisistä erinomaisista korealaisista ruokalajeista on kertynyt vuosien varrella kosolti, vegaanisen ruoan kannalta kunnollista varsinaista korealaista ravintolaa olen etsinyt pitkään. Innostuikin löydettyäni punavuorelaisen Mannan joitain aikoja sitten, sillä monipuoliselta listalta näytti löytyvän kaikenlaista kiinnostavaa, ja vegaaniset annokset tai sellaisiksi muokattavat oli merkattu selkeästi. Korealaisissa ravintoloissa nimittäin annosten muuttaminen vegaaniseksi on joskus neuvottelun takana.

Punavuoreen tulee mentyä harvemmin, mutta sain vihdoin järjestettyä ruokatreffit vanhan ystäväni kanssa lounasaikaan. Silloin käytössä näkyy olevan kapeampi ruokalista, joten minua erityisesti kiinnostanut korealainen pannukakku ja kurkkukimchi jäivät ensi kertaan. Listalla oli tarjolla lähinnä erilaisia bibimpapeja. Niitä olen syönyt hyvin harvoin, sillä vegaanista versiota on usein hankala saada. Paras kokemus oli Wild Gingerissä New Yorkissa vuonna 2015. Suomessa ainut mieleen jäänyt oli jo lopettaneessa Makki-Makkissa Helsingissä vuonna 2014.

Listalla oli tarjolla bibimpapia sekä tavallisessa kulhossa että kuumassa kivikulhossa (dolsot). Valitsin tofuversion jälkimmäisenä. Harmillisesti misokeitto ja kimchi, jotka kuuluivat lounaaseen, eivät olleet vegaanisia. Eli selvästi vegaanisen ruoan etsijän kannattaa käydä täällä iltalistan aikaan, kun valikoima on monipuolisempi eikä harmitella vajaaksi jäävää lounasta.

Toisaalta, tästä huolimatta lounaskokemus oli erittäin hyvä! Vaikka olin syönyt hyvää bibimpapia aiemmin, minulle oli jäänyt jostain syystä sellainen fiilis, että ruokalaji on vähän yliarvostettu. Mutta hyvin tehtynä siinä on sellaista yksinkertaista neroutta, josta pidän. Makumaailma riippuu toki kastikkeista – minä valitsin chilin ja soijapaputahnan sekoituksen – mutta kaikkiaan tämä on aromeissaan aika hienovarainen ruokalaji ollakseen kulho, jossa kaikki on tarkoitus sekoittaa reippaasti yhteen.

Pehmeässä tofussa oli mukavasti käräytettyä pintaa, osassa vihanneksia oli happamuutta tuovaa pikkelöintiä, ja kun annosta sekoitti pohjaa raapien koko aterian ajan, rapksakaksi paahtuneen riisin maku lisääntyi vaiheittain. Juuri tällaisista asioista pidän!

Ravintola Manna
Merimiehenkatu 18
Helsinki

ma–pe 11–21.30
la 12–21.30
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

, , , ,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset