Dong Bei Hu

"Olen sanoinkuvaamattoman onnellinen, että sain takaisin yhden elämäni suurista ruokarakkauksista."

24.7.2022

Dong Bei Hu -ravintolalla on pitkät perinteet, ja olen käynyt siellä syömässä kolmessa eri osoitteessa: ensin Vuorikadulla, sitten Korkeavuorenkadulla ja lopulta Krunikassa Rauhankadulla. Ravintola aukesi uudelleen sinne vuonna 2018 (nimellä Bei Fang), mutta pääsin aterioimaan vasta seuraavana vuonna. En ollut siihen mennessä niin innostunut ravintolasta, mutta lokakuussa 2019 yhden tai kahden lounaskäynnin jälkeen menin syömään iltalistalta ja löysin yhden elämäni ehdottomista lemppariruuista: tulisen ”tofu skin” -annoksen runsaalla korianterilla! Intoilin siitä kaikille, ja ilmeisesti useampi ”tofunahkan” rakastaja löysi arvioni perusteella tiensä ravintolaan. Ruokalistalla oli myös aiempaa selvästi enemmän kasvisannoksia – ja sellaisen alueellisen keittiön tyyliä, jota ei muuten Helsingistä löytänyt.

Tammikuussa 2020 menin paikalle vapaaehtoistyöporukan kanssa, ja tilasimme pöydän tulvilleen kaikkea: lämpimän tofu skin -annoksen lisäksi kylmän salaattimaisen version, uppopaistettuja kuminalla maustettuja sieniä, mapo tofua, parsakaalia, tulisia papuja ja ihanaa korianterilla maustettua munakoisoa. Melkoinen menestys oli ilta kollegajoukossa.

Kävin syömässä tofu skin -annoksen pariin kertaan itsekseni, ja vihdoin kerkesimme vaimon kanssa paikalle Helsingin reissussa lokakuussa 2020, kun pandemia oli hetkeksi laantunut, ja ravintoloissa käyminen onnistui taas. Ilta oli ikimuistoinen. Maaliskuussa 2021 kuulin kuitenkin suru-uutisen: ravintola joutui lopettamaan. Kun Kluuvin Home Taste lopetti myös, kaventui kiinalaisen ruoan valikoima kovasti. Mei Lin onneksi jäi, mutta kummassakin kadonneessa ravintolassa oli tietyt erityisen hyvät omaleimaiset annoksensa, joita jäin suremaan.

Ilostuinkin ikihyviksi, kun äskettäin kuulin ravintolan palanneen Rauhankadulle alkuperäisellä nimellään. Ruokalista oli jonkin verran kaventunut aiemmasta, ja esimerkiksi uppopaistettuja sieniä ei siellä enää näkynyt, mutta monipuolinen kasviskattaus sieltä löytyisi. Ja kylmä versio tofu skin -annoksesta oli edelleen listalla, ihanaa!

Suuntasin ravintolaan kesäisen Helsinki-viikonloppuni päätteeksi. Kysyin, onnistuisiko lämmin versio tofu skin -annoksesta. Tottahan toki, totesi ravintoloitsija, ja samalla hän myös muisti aiemman innostukseni tähän ruokalajiin ja osoitti, että juuri tuossa pöydässä se teidän iso seurueenne tilasi ne ja ne annokset. Melko ihanaa. Hän myös yllätykseksi kantoi eteeni kylmän tofu skin -annoksen koska halusi tietää, kumpi on mielestäni parempi.

No siis täydellisiähän ne kummatkin olivat. Olen saanut tofu skiniä ehkä yhteensä neljästä ravintolasta, viimeksi Mei Linistä etukäteen tilaamalla, mutta tässä ravintolassa olen saanut ehdottomasti parhaat versiot. Yltiöpäinen chilin ja korianterin määrä on juuri sitä, mitä kaipaan ja ihastelen tässä ruokalajissa. Kylmä salaattimainen annos, jossa oli tofu skinin lisäksi ainakin porkkanaa ja kiinankaalia, oli nyt niin tulinen, että pääni alkoi humista ja huuleni kihelmöivät. Täydellistä. Lämmin annos oli hillitympi, tai ehkä sen tulisuus ei vain enää tuntunut niin vahvasti, kun olin ehtinyt syödä kylmää annosta aika lailla. Lämpimässä annoksessa tofu skin on leveämpinä suikaleina, ja koostumus on pehmeämpi ja aromit suolaisempia ja umamisia.

Aikas paljon syötävää oli näissä kahdessa annoksessa, mutta olin reipas poika ja popsin chilin huumaavassa huminassa poskeeni melkein kaiken. Annoksen oheen kannettu pannullinen teetä oli niin oivallinen kumppani, että melkein unohdin juoda olueni.

Olen sanoinkuvaamattoman onnellinen, että sain takaisin yhden elämäni suurista ruokarakkauksista.

Dong Bei Hu
Rauhankatu 15
Helsinki

ma suljettu
ti–pe 11–21
la–su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

Lue lisää näistä aiheista:

,

Uusimmat arvostelut

Uusimmat suositukset